Tarpa Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete

2/2014. (V.1.) önkormányzati rendelete A hirdetmények és plakátok közterületen történő elhelyezéséről szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról

Hatályos: 2014. 05. 01

Az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében maghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 144. § (4)-(5) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Általános rendelkezések


1. A rendelet célja


1.§ A rendelet célja a településkép megóvása érdekében a plakátok elhelyezésének ésszerű korlátok közé szorítása, egységes szabályozás megalkotása, összhang megteremtése a reklámozási tevékenység és a köztisztasági és környezetvédelmi szempontok között.


2. A rendelet hatálya


2.§ A rendelet hatálya Tarpa Nagyközség  közigazgatási területén belül az önkormányzat tulajdonában lévő közterületekre, közterületeken lévő építményekre és egyéb műtárgyakra, valamint a közterülettel közvetlenül határos falfelületekre és kerítésekre, valamint az ezeken elhelyezett plakátokra, hirdetményekre, választási plakátokra terjed ki.




3. Értelmező rendelkezések

3.§ E rendelet alkalmazásában

Plakát: minden olyan reklámanyag vagy szimbólum, különösen falragasz, felirat, hirdetés, szórólap, vetített kép, embléma és hordozó anyagtól függetlenül.

Választási plakát: a választási eljárásról szóló törvényben meghatározott plakát.




II. A plakátok elhelyezésére vonatkozó szabályok


4.§ Plakát az e célra rendszeresített hirdetőfelületeken helyezhető el.


5.§ Tilos plakátot elhelyezni a nagyközség  műemlékein, műemlék jellegű épületein, köztéri szobrain és a nagyközség  parkjaiban.



III. Záró rendelkezések


6.§  Ez a rendelet 2014. május 1. napján  lép hatályba.





                         Szécsi Szabolcs                                           Vassné Szűcs Róza

                          polgármester                                                          jegyző