Tarpa község képviselő testületének 13/2016 (IX.1.) önkormányzati rendelete

A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 3/2015. (III.1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 09. 01- 2016. 08. 31

Tarpa Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 3/2015. (III.1.) számú önkormányzati rendeletét a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni települési támogatásokról szóló 3/2015. (III.1.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet )  3. § 7. pontja az alábbiak szerint módosul:


7. Természetbeni ellátások: élelmiszer, lakhatási támogatás, köztemetés, tüzelőanyag támogatás, meleg étkeztetés.


2. § A Rendelet 10. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

10. § (1) A képviselő-testület az Szt. 45. § (1) és (2) bekezdésének rendelkezései alapján a következő települési támogatásokat nyújthatja:

a) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,

b) a gyógyszerkiadások viseléséhez,

 

 (2) A képviselő-testület az Szt. 45. § (3) és (4) bekezdései alapján rendkívüli települési támogatást nyújt:

a) élelmiszerhez

b) halálesethez

c) meleg élelemhez

d) tüzelőanyaghoz.


3. § A Rendelet új  alcímmel  és 16/A §-al egészül ki:


10. Meleg élelem biztosítása


16/A. § (1) Az étkeztetés keretében a Tarpai Kiskuruc Bölcsőde, Óvoda és Konyha szolgáltatásainak igénybevételével a napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni annak a szociálisan rászorult személynek, aki azt tartósan vagy átmenetileg kora, illetve egészségi állapota, fogyatékossága, pszichiátriai betegsége, szenvedélybetegsége, vagy hajléktalansága miatt nem képes más módon biztosítani,

továbbá tartásra vonatkozó szerződést nem kötött




(2) Az étkeztetés szempontjából rászorultnak kell tekinteni azt a személyt, akinek a havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.

(3) Életkora miatt rászorultnak kell tekinteni azt a személyt, aki az étkezés igénybevételekor a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény értelmében a saját jogon járó öregségi nyugdíjra jogosító, rá irányadó életkort betöltötte.

(4) Egészségi állapota miatt rászorultnak kell tekinteni azt aki,

  1. súlyos mozgáskorlátozott, vagy mozgásában korlátozott személy,
  2. aki magasabb összegű családi pótlékban részesül, vagy szakorvos által kiállított szakvélemény szerint magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségek, illetőleg fogyatékosságok valamelyikében szenved, vagy
  3. aki krónikus vagy akut megbetegedése miatt önmaga ellátásáról – részben vagy egészben - nem tud gondoskodni.

(5) Fogyatékossága miatt rászorultnak kell tekinteni azt, aki a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény alapján fogyatékossági támogatásban részesül, valamint pszichiátriai betegsége miatt rászorultnak azt kell tekinteni, aki az egészségügyről szóló törvény szerint olyan pszichiátriai betegnek minősül, akinek a gyógykezelése családi, illetőleg lakókörnyezetében történik és személyes szabadságában semmilyen korlátozó intézkedés alatt nem áll.

(6) Szenvedélybetegsége miatt rászorultnak kell tekinteni azt, aki szakorvos (orvos szakértő) által megállapított kóros (krónikus) alkoholizmusa, kábítószer-függősége miatt fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igénylő, de az alkoholizmusát, kábítószer-függőségét gyógyító igazolt kezelésben, kábítószer-használatot kezelő más ellátásban, vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vett, vagy vesz részt.

(7) Az Önkormányzat az étkeztetést a Tarpai Kiskuruc Óvoda, Bölcsőde és Konyha útján

  1. a főzőkonyha ebédlőjében történő elfogyasztás lehetőségével,
  2. a rászorultak otthonába történő kiszállításával,
  3. vagy az ellátott által történő elvitellel biztosítja.


 (8) Az étkeztetés iránti kérelem elbírálásáról a Polgármester dönt.



4. § A Rendelet az alábbi 16/B §-al egészül ki:


11. Tüzelőanyag támogatás


16/B. § (1) A Polgármester méltányossági alapon fűtésszezonban természetbeni tüzelőanyag támogatást állapíthat meg annak a szociálisan rászorult személynek, aki tartósan vagy átmenetileg kora, egészségi állapota vagy más szociális helyzete miatt tüzelőanyagról gondoskodni nem tud.

(2) A tüzelőanyag támogatás keretében évente legfeljebb 3 alkalommal egy köbméter tűzifa adható.

(3) A támogatás iránti kérelmet írásos formában kell benyújtani a polgármesterhez.


5.§ E rendelet 2016. szeptember 1. napján lép hatályba és a kihirdetéssel egyidejűleg hatályát is veszti.



              Szécsi Szabolcs                                                      Vassné Szűcs Róza                                      polgármester                                                                    jegyző