Tarpa község képviselő testületének 10/2017 (X.16.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátásokról

Hatályos: 2017. 10. 16

 Tarpa Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 62. § (2) bekezdésében, a 92. § (1) bekezdés a) és b) pontjában, 92. § (2) bekezdés a), b), c), d) és f) pontjában, a 115. § (3) bekezdésében, a 132. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország  önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (1) és (4) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva,  a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya


 1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed  Tarpa Község Közigazgatási területére

 (2) A rendelet személyi hatálya kiterjed  Tarpa  közigazgatási területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározott személyekre.


2. A személyes gondoskodás formái, eljárási rendelkezések

 2. § (1) Tarpa Önkormányzat az Új Remény  Szociális Gondozási Központ útján  (továbbiakban: Gondozási Központ ) a szociális alapszolgáltatások keretében nyújtott személyes gondoskodási formák közül az alábbiakat működteti:

 a) az Szt. 65/F. § (1) bekezdés a) pontja szerinti nappali ellátás

, b) étkeztetés,

 c) házi segítségnyújtás,

  (2) A  Gondozási Központ  az (1) bekezdésben foglaltakon túl gondoskodik a nem gondozható rászorultak szakosított ellátásról  idősek otthona keretében.

(3) Az önkormányzat  az (1) –(2)bekezdés szerinti ellátásokat a  Tarpai Református Egyházközösség által  fenntartott  Új Remény Szociális Gondozási Központ  (a továbbiakban: Intézmény) útján biztosítja.

3. § (1) Az étkeztetést  Intézmény  azon szociálisan rászorultak részére biztosítja, akiknek családjában nincs vagy nem lelhető fel tartásra köteles és képes személy, vagy a tartásra köteles és képes személy az étkeztetésről nem tud gondoskodni.

 (2) Nem részesülhet étkeztetésben az, akinek vagyona meghaladja az Szt. szerint meghatározott vagyon mértékét.

 4. § (1) A 2. § (1) bekezdés szerinti ellátások iránti kérelmet az Intézmény vezetőjéhez kell benyújtani.

(2) Az életét, testi épségét veszélyeztető élethelyzetbe került személyek esetében az intézményvezető köteles a rászorulónak külön eljárás nélkül étkezést, házi segítségnyújtást biztosítani.

 (3) Külön eljárás keretében ellátható olyan kérelmező is, akinek tartási, gondozási, öröklési szerződése van, de megélhetése átmenetileg veszélyeztetett. Ez esetben az igénybe vett ellátásért 120 %- os térítési díjat köteles fizetni.


5.§ (1) Az időskorúak gondozóháza az Új Remény  Szociális Gondozási  Központ keretein belül működik.


3. Térítési díjak

 6. §  A 2. § (1) bekezdés szerinti ellátások intézményi térítési díjának mértékét  az Intézmény állapitja meg.


4. Záró rendelkezések

 7. §  Ez a rendelet 2017. október  16.napján lép hatályba.



      Vassné Szűcs Róza                                                                          Szécsi Szabolcs

               jegyző                                                                                        polgármester