Tarpa község képviselő testületének 15/2018 (X.15.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

Hatályos: 2018. 10. 16

Tarpa Nagyközség  Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

 1. § (1) E rendelet személyi hatálya kiterjed  Tarpa Nagyközség  Önkormányzata tulajdonában lévő víziközmű létesítményre utólag rácsatlakozni kívánó ingatlan tulajdonosaira, tényleges használóira, azon kivétellel, aki a közműhálózatra történt csatlakozásért az érdekeltségi hozzájárulás korábbi megfizetését igazolni tudja.

 (2) E rendelet tárgyi hatálya Tarpa  közigazgatási területén az önkormányzat beruházásában megvalósult, üzembe helyezett víziközmű létesítményekre (szennyvíz és ivóvíz) történő utólagos rákötésekre terjed ki.

 (3) E rendelet szabályait kell alkalmazni akkor is, ha egy - a közműhálózatra már rákötött ingatlanon új érdekeltségi egység létesül, melyre új szolgáltatási szerződést kötnek a közmű szolgáltatóval, és/vagy új rákötés létesítését vonja maga után.

 (4) E rendelet hatálya nem terjed ki:

a) arra az önkormányzat által értékesített ingatlanra, melynek eladási árába a víziközmű-hálózatra történő rácsatlakozás hozzájárulásának mértéke dokumentáltan beszámításra került,

b) magánszemélyek, gazdálkodó szervezetek által, közterületen, létesítési engedély alapján önerőből megvalósult és közműhálózatnak minősülő beruházások rákötéseire,


2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Közmű csatlakozási hozzájárulás: az ingatlan ivóvízzel történő ellátottságának, szennyvízelvezetésének kiszolgálása érdekében az önkormányzat tulajdonában lévő víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozásért az érdekelt által fizetendő pénzösszeg.

 2. Utólagos csatlakozó: aki a víziközmű-hálózat megvalósításakor a költségekhez bármely oknál fogva nem járult hozzá.

 3. Ingatlan: az önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlan, vagy ha önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlanon több önálló rendeltetési egység található, az önálló rendeltetési egység.

 4. Érdekeltségi egység:

 a) beépített ingatlan esetében egy háztartás, vagy más üzemeltetett egység, amely szolgáltatási szerződést köt a közmű üzemeltetőjével,

 b) beépítetlen ingatlan esetében a városrendezési tervnek és építésügyi szabályoknak megfelelő mértékű kialakított, vagy kialakítható építési telek

3. A csatlakozás feltételei

 3. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű-hálózatra történő utólagos rácsatlakozásért az érdekeltek közmű csatlakozási hozzájárulást kötelesek fizetni.

 (2) A közmű-csatlakozási hozzájárulás megfizetése alól felmentés nem adható.

 (3) Az Önkormányzat a természetes személyeket, külön kérelemre legfeljebb 12 havi részletfizetési kedvezményben részesítheti.

(4) A közmű csatlakozási hozzájárulás megfizetése a víziközmű-hálózatra történő rákötési jogot biztosítja.

 (5) A víziközmű-hálózatra történő rácsatlakozási költségeket – különösen tervezés, kivitelezés - a közmű csatlakozási hozzájárulás nem tartalmazza.

 (6) A kivitelezés megkezdése előtt szükséges az alábbi dokumentumok beszerzése:

 a) az érintett ingatlan tulajdonosainak hozzájáruló nyilatkozata

 b) a közterület felbontáshoz szükséges hozzájárulás.

 (7) Az önkormányzati tulajdonban álló víziközmű-hálózatra csak a műszaki átadást követően lehet rácsatlakozni, amennyiben a rácsatlakozás műszaki feltételei a víziközmű-szolgáltató igazolása alapján biztosítottak.


4. A közmű csatlakozási hozzájárulás megfizetése

 4. § (1) A meglévő hálózatra történő utólagos csatlakozás esetén a hozzájárulás mértéke:

a) ivóvíz- törzshálózatra történő csatlakozás esetén:

aa.) 2018. évben    0 Ft

ab) 2019. évben   50.000 Ft

ac) 2020. évben  100.000 Ft 

b) szennyvíz törzshálózatra történő csatalakozás esetén:

ba.) 2018. évben    0 Ft

bb) 2019. évben   50.000 Ft

bc) 2020. évben  100.000 Ft 

 (2) A közmű csatlakozási hozzájárulást - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - az érdekelt ingatlan mindenkori tulajdonosa fizeti meg. Közös tulajdon esetén a közmű csatlakozási hozzájárulást a tulajdonostársak megállapodásuknak megfelelő arányban, megállapodás hiányában pedig tulajdoni hányaduk arányában fizetik meg. Az ingatlantulajdonos személyében bekövetkező változás esetén az ingatlan új tulajdonosát terheli a jogelődje által még meg nem fizetett közmű csatlakozási hozzájárulás.

 (3) Az ingatlan jogcímmel rendelkező használója a tulajdonossal kötött megállapodás alapján jogosult a tulajdonos helyett a közmű csatlakozási hozzájárulás megfizetésére.

(4) A közmű-csatlakozási hozzájárulás megállapításával kapcsolatos elsőfokú hatáskört a polgármester gyakorolja. A polgármester  Tarpa  Önkormányzat Képviselőtestülete által átruházott hatáskörben eljárva, e rendelet alapján határozatban rendelkezik a közmű-csatlakozási hozzájárulás pontos összegéről és - erre vonatkozó kérelem esetén- a részletfizetés lehetőségéről.

 (5) A kérelmet írásban, illetékmentesen  a Tarpai  Közös Önkormányzati Hivatalhoz kell benyújtani a víziközmű szolgáltató által jóváhagyott és engedélyezett műszaki tervdokumentációval.

(6) Az 4. § (1) bekezdés szerinti közmű-csatlakozási hozzájárulás összegét a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül egy összegben vagy természetes személyek esetén legfeljebb 12 havi egyenlő részletben kell megfizetni az önkormányzat határozatban megjelölt költségvetési számlájára.

(7) A közmű-csatlakozási hozzájárulás megfizetéséről az igazolás akkor adható ki az érdekelt részére, ha :

 a) egyösszegű fizetés esetén

aa.) postai úton történő befizetés alapján a csekk ellenőrző szelvénye bemutatásra kerül

 ab.) átutalással történő teljesítéskor a közmű-csatlakozási hozzájárulás költségvetési számlán történő megjelenése ellenőrzésre kerül,


 b) részletfizetés esetén az önkormányzattal erre vonatkozóan megállapodást köt és az abban foglaltak szerint a teljesítést megkezdi.

(8) Az igazolás kiadása a közmű-csatlakozási hozzájárulás teljes összege megfizetésének vagy a megállapodás szerinti részteljesítés megtörténtének igazolásától számított 5 napon belül történik.

 (9) Nem lehet a víziközmű hálózatra rácsatlakozni, amíg a csatlakozási hozzájárulás megfizetésére vonatkozó igazolás kiadásra nem kerül.

(10) A csatlakozási hozzájárulás nem minősül adónak, behajtására azonban az adóigazgatási eljárási szabályokat kell alkalmazni.


5. Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

 6. § A rendelet rendelkezéseit a hatályba lépésekor folyamatban levő ügyekben is alkalmazni kell.


Vassné Szűcs Róza                                                                                   Szécsi Szabolcs

     jegyző                                                                                                    polgármester