Tarpa Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

a tanyagondnoki szolgálatról

Hatályos: 2024. 01. 09

Tarpa Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.09.
a tanyagondnoki szolgálatról
Végső előterjesztői indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 57. § (1) bekezdése alapján lehetőség van a szociális alapszolgáltatások körébe sorolt falugondnoki és tanyagondnoki szolgáltatás létrehozására.
Tarpa Nagyközség kijelölt részén, életvitelszerűen lakó személyek száma alapján, az Sztv. biztosítja a tanyagondnoki szolgáltatás biztosításának lehetőségét.
A tanyagondnoki szolgáltatás biztosítása nem kötelező feladat, de a Képviselő-testület a településrész hátrányainak csökkentése, a településrészen lakók életfeltételek javítása, a településen a közszolgáltatásokhoz való hozzájutás elősegítése, az önkormányzat által önállóan biztosított szociális alapszolgáltatások kiépítésének és működtetésének elősegítése, a települési funkciók bővítése, a közösségfejlesztés, a helyi társadalom és a civil szféra erősítése, a településen a jobb életminőség elérése érdekében, tanyagondnoki szolgáltatás bevezetéséről döntött.
A Képviselő-testület a rendeletalkotási kötelezettségének, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60 § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 8a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva tesz eleget.