Kölcse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2011 (IV.1.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól és díjáról, továbbá az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről

Hatályos: 2011. 04. 04- 2021. 01. 27

Kölcse Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdés a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alkotmány 44/A. § (1) bekezdés a) pontjában, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Eljárási szabályok


1. §

(1) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése iránt az anyakönyvvezetőnél kérelmet kell benyújtani.

(2) A kérelmet annak benyújtásától számított 15 napon belül el kell bírálni.

(3) A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén e rendeletben meghatározott díjat kell fizetni.

(4) Hivatali helyiségben hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén díjfizetési kötelezettség akkor keletkezik, ha az anyakönyvi eseményre pénteki munkanapon 14.00 órát követően vagy – a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti napok kivételével – munkaszüneti napon kerül sor.

(5) A díjfizetési kötelezettséget a kérelem benyújtásával egyidejűleg, az önkormányzat házi pénztárába történő készpénz befizetéssel vagy költségvetési számlájára történő átutalási megbízással kell teljesíteni. A befizetést tényét az anyakönyvvezető felvezeti a kérelemre. 

2. §

(1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése akkor engedélyezhető, ha a felek által megjelölt külső helyszín alkalmas az anyakönyvi esemény méltóságteljes lebonyolítására és a felek a meghatározott díjat megfizették.

(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségbe előjegyzett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.

Díjfizetési kötelezettség


3. §

(1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 25.000,- Ft/anyakönyvi esemény díjat kell megfizetni.

(2) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 6.000,- Ft/anyakönyvi esemény díjat kell megfizetni.

(3) A kérelem elutasítása esetén a befizetett díjat a befizető részére 15 napon belül vissza kell utalni.

(4) Az anyakönyvi esemény elmaradása esetén, ha azt a felek a házasságkötés vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének kitűzött időpontja előtt legalább 5 nappal bejelentik, a befizetett díjat 15 napon belül vissza kell utalni a befizető részére.

4. §

A rendeletben meghatározott díjak megfizetése alól mentesség adható, ha valamelyik házasuló, bejegyzett élettársi kapcsolatot létesítő személy állapota közeli halállal fenyeget.

5. §

(1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésében közreműködő anyakönyvvezetőt 15.000,- Ft/anyakönyvi esemény közreműködési díj illeti meg.

(2) Amennyiben a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésében közreműködő anyakönyvvezető nem a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő kiadását kéri, 3.500,- Ft/anyakönyvi esemény közreműködési díj illeti meg.

Vegyes és záró rendelkezések


6. §

E rendelet alkalmazásában:

1. hivatali helyiség: Kölcse Nagyközség Önkormányzat Kölcse, Dózsa Gy. u. 6. szám alatti házasságkötő terme. 

2. hivatali munkaidő: Kölcse Nagyközség Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

7. §

Ez a rendelet 2011. április 04. napján lép hatályba. Rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.



        Balku Pál sk.                                                                                      Szabó István sk.

      Polgármester                                                                                            Jegyző



Záradék:


Ez a rendelet kihirdetve: 2011. április 1 napján.

                                                                                                    PH.

                                                                           _________________

                                                                              Szabó István

                                                                            jegyző