Kölcse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2012 (XI.5.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól.

Hatályos: 2012. 11. 06

Kölcse Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. tv. 3. § (1) bekezdés 6. pontjában, az 5. § (2) bekezdés b)-c) pontjában, a 11. § (16) bekezdésében, a 13. § (1) bekezdésében a 18. § (1) bekezdésében, továbbá Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv.107. §-ában, 109. § (4) bekezdésében és az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv.  97. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya


1. § A rendelet hatálya kiterjed Kölcse Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában lévő   

  1. ingatlan és ingó vagyonra, valamint vagyoni értékű jogokra (továbbiakban: ingatlan és ingó vagyon), továbbá
  2. a tagsági jogot megtestesítő értékpapírokra, gazdasági társaságban az önkormányzatot megillető egyéb társasági részesedésekre (portfolió vagyon).

2. § Az önkormányzat tulajdonában álló lakásokra, nem lakás céljára szolgáló helyiségekre, vállalkozás céljára kijelölt földterületekre, a közterületek használatára vonatkozó szabályozásokat e rendeletben foglalt eltéréssel kell alkalmazni.


2. A tulajdonosi jogok gyakorlásának szabályai


3. § (1) E rendelet hatálya alá tartozó tulajdonosi jogok gyakorlásában:

a)  a képviselő-testület képviseletében a polgármester,

b) az e rendelet szerinti vagyonkezelési szerződéssel megbízott vagyonkezelő szerv.

(2) A tulajdonos képviseletében eljáró személy a továbbiakban a tulajdonosi jog gyakorlója.

(3) A tulajdonosi jogokat gyakorló szervezet vagy személy (a továbbiakban: a tulajdonosi jog gyakorlója) vagy megbízottja a tulajdonosi jogok gyakorlása körében - a vagyonkezelési szerződés rendelkezései szerint - önállóan gyakorolja a vagyontárgyat érintő, a tulajdonost illető jogosítványokat, továbbá hatósági, közigazgatási és bírósági eljárásban az ügyfél (peres fél) jogát is.

(4) A tulajdonosi jogokat gyakorló, vagy megbízottja gyakorolja az osztatlan közös tulajdon esetében a tulajdonostársat, társasház esetében a külön tulajdoni illetőség tulajdonosát illető jogokat, teljesíti a tulajdonos kötelezettségeit.

(5) A tulajdonosi jogokat gyakorló a vagyontárgy használatával (bérletével) összefüggésben gyakorolja a használatba adó vagy a használatba vevő jogait és kötelezettségeit.

(6) E rendelet hatálya alá tartozó tulajdonosi jogok gyakorlásában a Kölcse Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) felhatalmazza a polgármestert:

a)  A (3) bekezdésben foglalt eljárásokban  jogi képviselete ellátásának megbízására.

b) Önállóan elutasítson olyan szerződési ajánlatokat, amelyek elfogadása jogszabályi rendelkezéssel, vagy önkormányzati határozatban előírtakkal ellentétes lenne.

c) A tulajdonost megillető jognyilatkozatok megtételére, így

ca) tulajdonosi, üzemeltetői hozzájárulás kiadása,

cb) építési, használatbavételi, bontási eljárás kezdeményezése,

cc) közműszolgáltatók részére közművezetékek elhelyezése céljára vezetékjogot, vagy szolgalmi jogot, vagy használati jogot önkormányzati ingatlanokon olyan mértékig biztosítson, amelyek az érintett ingatlanok rendeltetés szerinti felhasználását nem befolyásolják,

cd) vezeték-, szolgalmi- és használati jogot biztosító szerződéseket az önkormányzat, mint jogosult javára egymillió forint értékhatárig önállóan megkössön,

ce) hozzájáruljon közterület használatához, vagy erre szerződést kössön, ha a használat közterületként nyilvántartott földrészlet rendeltetésének megfelelő használatát biztosítja.

3. Önkormányzati vagyon hasznosítása


4. § Az önkormányzati vagyon hasznosításának célja az önkormányzatának kötelező és önként vállalt feladatai hatékony és eredményes ellátása.

Az önkormányzati vagyon hasznosításának előkészítésekor a tulajdonosi jog gyakorlója részére előterjesztést kell készíteni.

5. § (1) Az önkormányzat nevében az arra jogosult a következő esetekben mondhat le részben, vagy egészében követeléséről:

  1. csődegyezségi megállapodásban,
  2. bírói egyezség keretében,
  3. felszámolási eljárás során, ha a felszámoló által írásban adott nyilatkozat alapján az várhatóan nem térül meg,
  4. ha a követelés bizonyítottan csak veszteséggel vagy aránytalanul nagy költségráfordítással érvényesíthető,
  5. kötelezett bizonyítottan nem lelhető fel.

(2) Amennyiben a követelés behajthatatlan és annak összege a 100.000 Ft-ot nem haladja meg, lemondani a polgármester engedélyével lehet, melyről a képviselő-testületet a következő rendes ülésen tájékoztatni kell.


4. Önkormányzati költségvetési szerv vagyonának hasznosítása


6. § (1) A közös alapítású és fenntartású költségvetési szervek vagyona feletti rendelkezési jogot az alapítók és fenntartók között létrejött megállapodás szabályozza.

(2) A költségvetési szervek a tulajdonostól elvárható gondossággal jogosultak és kötelesek a vagyon rendeltetésszerű használatára, működtetésére, fenntartására, hasznosítására, a vagyonhoz fűződő közüzemi költségek viselésére.

(3) A költségvetési  szerv vezetője az alapító okiratban (létesítő határozatban) meghatározott tevékenységi körön és mértéken belül az alaptevékenység sérelme nélkül – a (4) bekezdésben foglaltak kivételével – önállóan dönt a használatában lévő ingatlan, ingatlanrész használatba (bérletbe) adásáról.

(4) A képviselő-testület előzetes hozzájárulása szükséges az egy évet meghaladó használatba (bérbe) adáshoz.

(5) Ha a képviselő-testület másként nem rendelkezik, a költségvetési szerv a bevételszerző tevékenységből származó eredményeit köteles visszaforgatni az alaptevékenység ellátását szolgáló kifizetések teljesítésére.

(6) A költségvetési szerv ingó vagyontárgyai értékesítésére, selejtezésére a költségvetési szerv vezetője 50.000 Ft-ot meg nem haladó egyedi értékig önállóan dönt. Ezen összeg határ felett:

a) 100.000 Ft-ig terjedő egyedi értékig a polgármester,

b) 100.000 Ft-ot meghaladó egyedi érték esetén a képviselő-testület

előzetes hozzájárulása szükséges.

5. A vagyon nyilvántartása, értékének meghatározása


7. § (1) Az Önkormányzat vagyonát a hatályos jogszabályok alapján a polgármesteri hivatal tartja nyílván.

(2) A vagyonkimutatásban szerepeltetni kell az önkormányzati vagyont terhelő kötelezettségeket is.

(3) A vagyonkimutatás az önkormányzati vagyont törzsvagyon, ezen belül forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes vagyon, valamint üzleti vagyon bontásban tartalmazza. Az egyes vagyoncsoportokon belül:

  1. az ingatlanokat és a vagyoni értékű jogokat tételesen, beszerzési (bruttó) értéken,
  2. az ingó vagyontárgyakat (gépek, berendezések) vagyonkezelőnként összesített mérleg szerinti (nettó) értéken,
  3. ha jogszabály eltérően nem rendelkezik, az értékpapír vagyont tételesen és mérleg szerinti értéken,
  4. a vagyonkezelőnek átadott ingatlan vagy értékpapír vagy vegyes portfolió vagyont tételesen és a vagyonkezelési szerződés szerinti induló értéken, vagy - az évenkénti beszámolók alkalmával korrigált vagyoni értéken - vagyonkezelőnként veszi számba.

(4) A vagyonkezelésbe adott vagyont a vagyonkimutatás elkülönítetten tartalmazza.

6. A felajánlott vagyon elfogadásának szabályai


8. § Ha a vagyonról az önkormányzat, az önkormányzat költségvetési szerve vagy egyéb szervezete javára lemondtak, a vagyon csak abban az esetben fogadható el, ha a kedvezményezett a vagyon elfogadásával együtt járó tulajdonosi kötelezettségek teljesítésére képes.

7. A vagyon elidegenítése

 

9. § (1) Önkormányzati vagyont értékesíteni nettó 5 millió Ft értékhatár felett csak versenyeztetés útján lehet. A versenyeztetést a képviselő-testület által külön meghatározott szabályzat alapján kell lebonyolítani.

(2) A nettó 5 millió Ft értékhatár alatti vagyon értékesítése a képviselő-testület döntése szerint pályázati eljárás lefolytatásával vagy annak mellőzésével történhet. A pályázatot az (1) bekezdés szerinti szabályzat előírásai szerint kell lebonyolítani.

8. A vagyonszerzés szabályai


10. § (1) Az önkormányzat visszterhes ingatlanvagyon szerzése és az önkormányzatot jogszabály vagy szerződés által megillető elővásárlási jog gyakorlása kizárólag a képviselő-testület döntése alapján történhet.

(2) Az önkormányzati tulajdonszerzést megelőzően a vagyonelem forgalmi értékét a 10. § (3) bekezdésében foglaltak szerint meg kell határozni.

(3) Az ingatlanvagyon megszerzése esetén a döntés előkészítése során vizsgálni kell, hogy az ingatlan megszerzése milyen önkormányzati célok megvalósításához és milyen feltételek mellett alkalmas, fel kell tárni a továbbhasznosítási lehetőségeket, illetve a várható üzemeltetési költségek körét és nagyságát is.

9. Záró rendelkezések


11.  § (1) Ez a rendelet kihirdetését követően napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti:

a) Kölcse Nagyközségi Önkormányzat ingatlanvagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló 5/2003. (IV. 10.) önkormányzati rendelet,

b) Kölcse Nagyközségi Önkormányzat ingatlanvagyonáról, a vagyontárgyak feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló rendelet módosításáról szóló 12/2008. (XII. 23.) önkormányzati rendelet.




                      Balku Pál s.k.                                                                          Szabó István s.k.

                      polgármester                                                                                 jegyző



Záradék:


A rendelet kihirdetésének napja: 2012. november 5.


Szabó István s.k.

jegyző