Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2012 . (V.30.) önkormányzati rendelete

a lakásbérleti díjhátralékkal rendelkezők adósságrendezéséről

Hatályos: 2012. 06. 01

Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében és 2. számú mellékletében kapott felhatalmazás alapján,

az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva,

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 42/2011. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 37. § (1) d) alapján Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Egészségügyi, Szociális és Sportbizottsága, Környezetvédelmi, Vízgazdálkodási és Mezőgazdasági Bizottsága, Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottsága, Ügyrendi és Jogi Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el.


1. A rendelet hatálya


1. §


A rendelet hatálya kiterjed Kisújszállás Város Önkormányzatának tulajdonában lévő lakások 2012. május 1-je előtt létrejött bérleti jogviszony alapján lakásbérleti díjhátralékkal rendelkező bérlőkre.


2. A lakáshasználati díj emelésének és mérséklésének mértéke és feltételei


2. §


(1) Az önkormányzati lakást jogcím nélkül használó a bérbeadó részére lakáshasználati díjat (a továbbiakban: használati díj) köteles fizetni. A használati díj a lakásra megállapított lakbérrel azonos összeg.

(2) A jogcím nélküli használat kezdetétől számított négy hónap elteltével, amennyiben a lakáshasználat kezdetétől számított négy hónap e rendelet hatálybalépését megelőzően eltelt, a rendelet hatályba lépését követő naptól a használati díj a lakásra megállapított lakbér 150%-a (a továbbiakban: emelt lakáshasználati díj).

(3) Az emelt lakáshasználati díj a bérleti díj 120%, ha a bérlő igazolja, hogy közüzemi tartozása nincs.

(4) ) Az emelt lakáshasználati díj a bérleti díj 100%-a, ha a bérbeadóval kötött megállapodás alapján a bérlő közüzemi díj tartozásának, valamint a bérleti díj tartozásának együttes összegét az előző hónap tartozásához képest havonta 10%-kal, de legalább 10 000 Ft-tal csökkenti.




3. Záró rendelkezések


3. §


(1) A rendelet 2012. június 1-én lép hatályba.

(2) A rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben 1991. december 16-án aláírt Európai Megállapodás tárgykörében, a megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvény 3. §-ával összhangban a munkavállalók közösségen belüli szabad mozgásáról szóló 1612/68/EGK tanácsi rendeletében, valamint a szociális biztonsági rendszereknek a közösségen belül mozgó munkavállalókra, önálló vállalkozókra és családtagjaikra történő alkalmazásáról szóló 1408/71/EGK tanácsi rendeletben meghatározottakkal összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.




    Kecze István                                                              Dr. Varga Zsolt

   polgármester                                                                   jegyző



A rendeletet kihirdettem:

Kisújszállás, 2012. május 30.


 Dr. Varga Zsolt

       jegyző