Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2012 . (V.30.) önkormányzati rendelete

a közterületek karbantartásáról és tisztántartásáról

Hatályos: 2014. 02. 28- 2014. 10. 20

Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott eredeti jogalkotói jogkörében,

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és működési szabályzatáról szóló 42/2011. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 5. melléklet 6. e) pontja alapján a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Környezetvédelmi, Vízgazdálkodási és Mezőgazdasági Bizottsága,

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 42/2011. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. melléklet 8. pontja alapján a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el.



1. Az ingatlantulajdonosok kötelezettségei


1. §


(1) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója (a továbbiakban együtt: tulajdonos) a tulajdonában lévő ingatlan körüli közterületen található járdaszakaszt – járda hiányában az úttestig tartó területsávot, ha járda mellett zöldsáv is van az úttestig terjedő teljes területet köteles tisztántartani és a gyepfelület, virágágyás gondozásáról, a kapu- és garázsbejáró sártalanításáról, hó- és jégmentesítéséről, tisztántartásáról, a csapadék-vízelvezető árok, áteresz karbantartásáról, csapadékvíz zavartalan lefolyásáról, a fák gondozásáról gondoskodni(a továbbiakban együtt: karbantartás).



(1a)[1] A tulajdonosnak a fák gondozását, metszését úgy kell végrehajtani, hogy a járdán és a közúton lehajló, behajló ágak, gallyak a közlekedést ne zavarják, ne akadályozzák. A metszés során 5 cm körátmérőjűnél vastagabb ágakat, valamint 3 méternél magasabban a fa törzséhez csatlakozó ágat, gallyat lemetszeni, levágni tilos.

(2) A társasházak esetén, amennyiben a felépítmények között kizárólag területsáv és járda van, a társasházak lakóközössége az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségének úgy tesz eleget, hogy a felépítmények közötti távolság feléig köteles gondoskodni a tisztántartási és a gondozási feladatok elvégzéséről.


1/A. §[2]


(1) A közösségi együttélés alapvető szabályainak betartását elmulasztja, aki az 1. §-ban foglalt kötelezettségeinek nem tesz eleget.

(2) Aki a közösségi együttélés alapvető szabályainak betartását elmulasztja, azzal szemben közigazgatási vagy helyszíni bírság szabható ki.

(3) A közigazgatási bírság felső határa 50 000 Ft, a helyszíni bírság felső határa 10 000 Ft.


2. Az önkormányzat feladatai

2. §


(1)[3] A város közparkjainak, játszótereinek, útjainak és a Deák Ferenc utca 2/b. számú társasháztól a Deák Ferenc utca - Kossuth Lajos utca sarokig, a Deák Ferenc utca - Kossuth Lajos utca saroktól a Kossuth Lajos utca- Nagy Imre utca sarokig, és a Kossuth Lajos utca- Nagy Imre utca saroktól a Nagy Imre u. 1. számig terjedő területen található társasházi lakókörnyezetben a felsorolt utaktól távolabb eső, utakkal párhuzamos járdaburkolatok épület felőli szélétől, járdacsatlakozásoknál a szélek csatlakozási vonalától az útig terjedő közterületeinek üzemeltetését a Kisújszállás Város Önkormányzatával (a továbbiakban: önkormányzat) kötött szerződés keretében a rendelet 1. mellékletében szereplő vállalkozó végzi.

(2) Az üzemeltetés magában foglalja az önkormányzat tulajdonában álló utak, parkolók ingatlanhoz nem csatlakozó burkolt járda, lépcső, lejtő, gyalogút, valamint a közcélú zöldterületeken átvezető és az ezek körüli burkolt gyalogutak és sétányok tisztántartását, sártalanítását, hó- és jégmentesítését, továbbá végzi a gyepfelületek, virágágyások gondozását, tisztántartását, a fák gondozását, a város közterületi hulladékgyűjtő edényeinek ürítését, a hulladék ártalmatlanítását, a közterületen keletkezett komposztálható hulladék gyűjtését és ártalmatlanítását, a közterületi bútorok karbantartását, tisztántartását.

(3) A csapadék-vízelvezető árkok, átereszek karbantartását, csapadékvíz zavartalan lefolyásáról, való gondoskodást, az önkormányzattal kötött szerződés keretében a rendelet 2. mellékletében szereplő vállalkozó végzi.

4.§[4]

4. Záró rendelkezések

5. §


(1) Ez a rendelet a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivétellel 2012. május 31-én lép hatályba.

(2) 2012. június 12-én lép hatályba a rendelet 1. melléklete.

(3) 2013. január 1-jén lép hatályba a rendelet 5. § (5) bekezdése.

(4) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a hulladékgazdálkodásról szóló 21/2003. (V. 30.) önkormányzati rendelet 3. § (1)-(9) bekezdése és 3. § (11) bekezdése, 4. § (1)-(2) és 4. § (4)-(7) bekezdése, 5. § (3) bekezdése, 6. §-a.

(5)[5] Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 49/2011. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdése a következők szerinti h) ponttal egészül ki:

„h) a közterületek karbantartásáról és tisztántartásáról szóló önkormányzati rendelet alapján az előző adóévben, legalább 7 hónapig, 2012. adóévben legalább 5 hónapig nyilvántartásba vett önkéntes.”



Kecze István

Dr. Varga Zsolt

polgármester

jegyző




A rendeletet kihirdettem:

Kisújszállás, 2012. május 30.



Dr. Varga Zsolt

jegyző

[1]

Kiegészítette a 7/2014. önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2014. február 28-tól.

[2]

Kiegészítette a 2/2014. (I. 31.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2014. január 31-től.

[3]

Módosította a 43/2012. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2012. december 1-től.

[4]

Hatályon kívül helyezte a 43/2012. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatálytalan: 2012. december 1-től.

[5]

Nem lép hatályba a 43/2012. (XI. 28.) önkormányzati rendelet 3.§-a alapján.