Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2012 . (VII.30.) önkormányzati rendelete

a szociális földprogramról

Hatályos: 2012. 08. 01- 2016. 10. 31

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,

megállapított feladatkörében eljárva,

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 42/2011. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 5. melléklet 2. d) alpontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Egészségügyi, Szociális és Sportbizottsága, és Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 42/2011. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. mellékletének 6. pontjában biztosított Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya


1. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed a Kisújszálláson élő

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándoroltakra és letelepedettekre,

c) hontalanokra,

d) a magyar hatóság által menekültként elismert személyekre.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi I. törvény (a továbbiakban: Szmtv.) szerint a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyre, amennyiben az ellátás igénylésének időpontjában az Szmtv.-ben meghatározottak szerint a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodási jogát a Magyarország területén gyakorolja, és a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény szerint Kisújszálláson bejelentett lakóhellyel rendelkezik.


2. Hatásköri szabályok


2. §


A képviselő-testület a szociális földprogramban való részvételre való jogosultság megállapításának hatáskörét a polgármesterre ruházza át.


3. Eljárási rendelkezések


3. §


(1) Az e rendeletben szabályozott támogatási forma kérelemre adható. A kérelmet Kisújszállás Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatalában (Kisújszállás, Szabadság tér 1.) lehet benyújtani.

(2) A jövedelmi viszonyok esetében

a) a havi rendszerességgel járó - nem vállalkozásból, illetve őstermelői tevékenységből (a továbbiakban együtt: vállalkozás) származó - jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét,

b) a nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni, azzal, hogy a b) pont szerinti számításnál azon hónapoknál, amelyek adóbevallással már lezárt időszakra esnek, a jövedelmet a bevallott éves jövedelemnek e hónapokkal arányos összegében kell beszámítani.

c) Ha a vállalkozási tevékenység megkezdésétől eltelt időtartam nem éri el a 12 hónapot, akkor az egyhavi átlagos jövedelmet a vállalkozási tevékenység időtartama alapján kell kiszámítani.

d) A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni

da) a kérelem benyújtását megelőzően megszűnt havi rendszeres jövedelmet,

db) a vállalkozásból származó jövedelmet, feltéve, hogy a vállalkozási tevékenység megszűnt.

e) A vállalkozási tevékenység akkor tekinthető megszűntnek, ha az egyéni vállalkozói tevékenység az egyéni vállalkozóról szóló törvényben meghatározottak szerint megszűnt, az őstermelői igazolványt visszaadták vagy visszavonták, illetőleg a társas vállalkozást vagy az egyéni céget törölték a cégjegyzékből.

(3) A jövedelmet okmánnyal kell igazolni, ha az okmányok nem állnak rendelkezésre, vagy azok beszerzése nehézségbe ütközik, vagy hosszabb időt vesz igénybe, helyette a jogosult által írásban tett nyilatkozat is elfogadható.

(4) A jövedelem igazolására elsősorban az alábbi okmányok fogadhatók el:

a) munkabér igazolására a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás,

b) álláskeresési támogatás igazolására a folyósító szerv által kiállított igazolás,

c) gyermeknevelési támogatás, családi pótlék igazolására a folyósító szerv által kiállított igazolás vagy a folyósítást igazoló bankszámlakivonat,

d) nyugdíjfolyósító szerv által folyósított ellátás esetén a folyósító szerv által kiállított igazolás és a folyósítást igazoló bankszámlakivonat vagy nyugdíjszelvény,

e) a vállalkozásból, őstermelői tevékenységből származó jövedelem esetén a könyvelő által kiállított jövedelemigazolás.

(5) Amennyiben a jogosult írásbeli nyilatkozatában foglalt jövedelem és a helyszínen tapasztalt életkörülmény, életvitel a nyilatkozat valódiságát kérdésessé teszi, a jogosultat az okmányok benyújtására kell kötelezni.

(6) A támogatásban részesülő személy a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül köteles értesíteni az ellátását megállapító szervet.


4. Jogosultsági feltételek


4. §


(1) Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) természetbeni támogatásként saját maga és családja élelmiszerszükségletének kielégítése céljából, mezőgazdasági hasznosításra, térítésmentesen fölterületet bocsát rendelkezésre annak a rászorult személynek, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét, és

  1. a munkaügyi nyilvántartásban álláskeresőként szerepel,
  2. Kisújszállás város, és az azzal határos települések közigazgatási területén mezőgazdasági célra hasznosítható földtulajdonnal nem rendelkezik, vagy azt már teljes művelhető területében művelésbe vonta.

(2) A legkisebb igényelhető földterület 100 m2.


5. A támogatott kötelezettségei


5. §


(1) A támogatott köteles a rendeletben meghatározott, és a lebonyolításban részt vevő szervezettel kötött megállapodásban foglalt kötelezettségeit teljesíteni.

(2) Amennyiben a támogatott a kötelezettségeit nem teljesíti, úgy köteles a kötelezettségszegésből eredő kárt a lebonyolításban részt vevő szervezetnek megtéríteni.


6. A szociális földprogramhoz rendelt vagyon


6. §


A szociális földprogramhoz rendelt vagyon:

- a kisújszállási ingatlan-nyilvántartásban 1328/2 helyrajzi szám alatt szereplő, 2161 m2 alapterületű, kivett, beépítetlen terület művelési ágú ingatlan.


7. A lebonyolításban résztvevő szervezet


7. §


(1) A Képviselő-testület megállapodást köt a lebonyolításban részt vevő Kisújszállás Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatával (a továbbiakban: Roma Nemzetiségi Önkormányzat), melyben a lebonyolításban részt vevő szervezet végzi

  1. a szociális földprogramhoz rendelt vagyon támogatottak közötti felosztását,
  2. a földprogramhoz kapcsolódó képzések szervezését és lebonyolítását,
  3. a szakmai segítségnyújtás szervezését, a támogatottal a földhasználatra vonatkozó megállapodások megkötését, a megvalósulásának figyelemmel kísérését,
  4. a megvalósításhoz pályázat benyújtását, és nyertesség esetén annak megvalósítását,
  5. a szerződésszegésből eredő károk megtéríttetését.

(2) A támogatottal kötött szerződésben rögzíteni kell legalább

  1. a támogatott személyi adatait,
  2. a lebonyolításban résztvevő adatait,
  3. a támogatást megállapító döntés iktatószámát,
  4. a rendelkezésre bocsátott terület beazonosítható meghatározását,
  5. a támogatás időtartamát,
  6. a termelni szándékozott növényfajták meghatározását,
  7. a képzések meghatározását és időtartamát,
  8. egyéb, a lebonyolításban részt vevő szervezet kötelezettségeiből eredő, a támogatottat érintő elemeket.


8. Záró rendelkezések


8. §


(1) Ez a rendelet 2012. augusztus 1-jén lép hatályba.

(2) Ez a rendelet a következő uniós jogi aktusoknak való megfelelést szolgálja:

a) a Tanács 2003/109/EK tanácsi irányelve a harmadik országok huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkező állampolgárainak jogállásáról, 11. cikk (1) bekezdés d) pont és 21. cikk,

b) az Európai Parlament és a Tanács 2004/38/EK irányelve az Unió polgárainak és családtagjaiknak a tagállamok területén történő szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz való jogáról, valamint az 1612/68/EGK rendelet módosításáról, továbbá a 64/221/EGK, a 68/360/EGK, a 72/194/EGK, a 73/148/EGK, a 75/34/EGK, a 75/35/EGK, a 90/364/EGK, a 90/365/EGK és a 93/96/EGK irányelv hatályon kívül helyezéséről, 24. cikk,

c) a Tanács 2009/50/EK irányelve a harmadik országbeli állampolgárok magas szintű képzettséget igénylő munkavállalás céljából való belépésének és tartózkodásának feltételeiről, 14. cikk (1) bekezdés e) pont.





Kecze István

Dr. Varga Zsolt


polgármester

jegyző



A rendeletet kihirdettem:

Kisújszállás, 2012. július 30.





Dr. Varga Zsolt

jegyző