Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 51/2012 . (XII.19.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálat létesítéséről és működéséről

Hatályos: 2013. 01. 01

Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 42/2011. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 4. melléklet 1. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Ügyrendi és Jogi Bizottsága, Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 42/2011. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 5. melléklet 3. pontja d) alpontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Környezetvédelmi, Vízgazdálkodási és Mezőgazdasági Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el.

1. Általános rendelkezések


1. §( 1) A Képviselő-testület a Kisújszállás Város közigazgatási területéhez tartozó termőföldek őrzéséről mezei őrszolgálat létesítésével gondoskodik.

(2) A mezei őrszolgálat létszáma öt fő.

2. § A Képviselő-testület a mezei őrszolgálat fenntartási és működési költségeinek fedezésére mezőőri járulékfizetési kötelezettséget vezet be.



2. A járulék mértéke


3. § (1) A jogszerű használó, ennek hiányában a tulajdonos (a továbbiakban: használó) a fizetési kötelezettsége a tárgyév első napján fennálló állapot szerint terheli.


(2) Az a földhasználó, akinek a használatában álló termőföld a 35 AK értéket nem éri el, mentes a bejelentési és járulékfizetési kötelezettség alól.


4. § A mezőőri járulék mértéke évente és aranykoronánként 29,6 forint.[1]


5. § A mezőőri járulékot a kötelezett az elkülönített mezei őrszolgálat alszámlára köteles megfizetni.


3. Eljárási rendelkezések


6. § (1) A Kisújszállási Polgármesteri Hivatal minden év január elsejei állapot szerinti nyilvántartást vezet a mezőőri járulék megállapítása, folyamatosan aktualizált nyilvántartást a bevételek nyilvántartása érdekében (a továbbiakban: nyilvántartás).

(2) A nyilvántartás tartalmazza

a) a mezei őrszolgálat működési területén nyilvántartott termőföldek

aa) helyrajzi számát;

ab) Ak értékét;

ac) a tulajdonos(ok) nevét;

ad) a tulajdonos(ok) címét;

ae) a jogszerű használók nevét;

af) a jogszerű használók címét;

b) továbbá a járulék vonatkozásában

ba) a megállapított járulék összegét;

bb) a megfizetett járulék összegét;

bc) az előírt késedelmi pótlék összegét.

(3) A nyilvántartás adattartalma a változást követően 30 napon belül a használó által a Kisújszállási Polgármesteri Hivatalba a rendelet melléklete szerinti nyomtatványon benyújtott bejelentés alapján kerül megállapításra.


7. § (1) A mezőőri járulék összegét önkormányzati hatósági feladatkörben minden évben március 30-áig állapítja meg a jegyző.

(2) A kötelezett kettő egyenlő részletben, minden év július 15-éig és november 15-éig köteles megfizetni a megállapított járulékot.

(3) A késedelmesen megfizetett járulék után a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő pótlékot kell fizetni.

(4) A kötelezett mezőőri járulék számláján minden év október 1-jei fennálló tartozásról november 1-jéig értesítést küld a jegyző.


4. Záró rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet 2013. január 1-jén lép hatályba

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a mezei őrszolgálatról szóló 12/1998.(VII. 1.) önkormányzati rendelete.

(3) Nem kell a 6. § (3) bekezdés szerinti bejelentést teljesítenie annak, aki a mezei őrszolgálatról szóló 12/1998.(VII. 1.) önkormányzati rendeletben foglalt szabály szerint e rendelet hatályba lépéséig kötelezettségét teljesítette,



Kecze István

Dr. Varga Zsolt

polgármester

jegyző



A rendeletet kihirdettem:
Kisújszállás, 2012. december 19.




Dr. Varga Zsolt
jegyző


[1]

Módosította a 21/2017. (XI. 30.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos: 2018. január 1-től.