Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2012 . (II.1.) önkormányzati rendelete

a helyben központosított közbeszerzésekről

Hatályos: 2012. 02. 01- 2015. 11. 27

Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény 23. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva,

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 42/2011. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. mellékletben biztosított véleményezési jogkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottsága véleményének kikérésével

a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya


1. §


(1) A rendelet személyi hatálya kiterjed:

a) a helyben központosított közbeszerzés lefolytatására e rendelet szerint feljogosított szervezetre,

b) az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szervek, valamint a helyben központosított közbeszerzési rendszerhez önként csatlakozott szervezetekre, továbbá

c) a rendelet hatálya alá tartozó közbeszerzések alapján a helyben központosított közbeszerzési rendszerben az ajánlatkérésre kizárólagosan feljogosított szervezettel szerződő szervezetekre.


(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed a jelen bekezdésben meghatározott beszerzési tárgyakra:


a) Árubeszerzések esetén:

aa) irodaszerek;

ab) papír és egyéb papírtermékek;

ac) különféle nyomtatott anyagok és nyomdai áruk;

ad) kőolajtermékek és tüzelőanyagok;

ae) vegyszerek, vegyipari termékek;

af) irodai és számítástechnikai gépek, berendezések és kellékek;

ag) villamos gépek, készülékek, berendezések és fogyóeszközök;

ah) rádiós, televíziós, hírközlési, távközlési és kapcsolódó berendezések és készülékek;

ai) gépjárművek, pótkocsik és gépjárműalkatrészek;

aj) gépjármű üzemanyag;

ak) bútorok és kapcsolódó fogyóeszközök;

al) villamos energia, földgázenergia, egyéb energiaforrások

beszerzésére.


b) Szolgáltatás-megrendelések esetén:

ba) postai és távközlési szolgáltatások;

bb) közművek, közhasznú szolgáltatások;

bc) pénzügyi közvetítő szolgáltatások;

bd) pénzügyi közvetítéssel kapcsolatos járulékos szolgáltatások;

be) számítógép és azzal kapcsolatos szolgáltatások;

bf) nyomdai, könyvkiadói és kapcsolódó szolgáltatások;

bg) tűzvédelmi feladatokkal kapcsolatos szolgáltatások;

bh) munkavédelmi feladatokkal kapcsolatos szolgáltatások;

bi) rágcsálóirtás

beszerzésére.


c) Építési beruházások körében a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény (a továbbiakban: Kbt.) szerint építési beruházásnak minősülő valamennyi beszerzési tárgyra, kivéve az általános karbantartási, javítási és szerelési munkákat.


(3) A rendelet szerinti akkor kell közbeszerzési eljárást lefolytatni, amennyiben a hatályos közbeszerzési törvény rendelkezései alapján az egyes beszerzési tárgyak becsült értékét egybe kell számítani, és az egybeszámított összeg eléri a vonatkozó közbeszerzési értékhatárt.


2. Az ajánlatkérésre kizárólagosan feljogosított szervezet


2. §


(1) Az ajánlatkérésre kizárólagosan feljogosított szervezet (továbbiakban feljogosított szervezet) Kisújszállás Város Önkormányzata. Az ajánlatkérő jogait és kötelezettségeit az Önkormányzat és a nevében eljárni jogosult képviselő-testület gyakorolja.


(2) A helyben központosított közbeszerzési rendszer keretében a lebonyolítással és az adminisztrációval kapcsolatos feladatokat a Polgármesteri Hivatal látja el az Önkormányzat mindenkori közbeszerzési szabályzatában foglaltaknak megfelelően.


(3) A feljogosított szervezet e tevékenysége keretében megbízási szerződés alapján, amennyiben azt műszaki sajátosságok, vagy speciális szakértelem igénye indokolja – külső szakértőt bízhat meg a közbeszerzések lebonyolításával.


(4) A feljogosított szervezet feladata – a Polgármesteri Hivatalon keresztül – a rendszer működtetése, a közbeszerzési eljárások teljes körű lebonyolítása a közbeszerzési szabályzatban foglaltaknak megfelelően, ezek különösen az alábbiak:

- a rendszerben kötelezően vagy önkéntes csatlakozás útján részt vevő szervezetekkel, ill. a jelen § (2) bek.-ben meghatározott szervezettel/személlyel való kapcsolattartás,

- az intézmények által írásban szolgáltatott adatok alapján a beszerzési igények összesítése, rendszerezése,

- közbeszerzési eljárások előkészítése, lebonyolítása,

- intézményi adatszolgáltatás alapján a beszerzési igények teljesítésének figyelemmel kísérése,

- szerződések megkötése, a helyben központosított közbeszerzési eljárások eredményeként létrejött szerződések honlapon történő közzététele a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően,

- szerződések nyilvántartása, adatbázisok kezelése, jogviták kezelése,

- valamennyi, a Kbt.-ben az ajánlatkérőre meghatározott egyéb feladat ellátása.


3. A helyben központosított közbeszerzéshez csatlakozás


3. §


(1) A rendszerben valamennyi, Önkormányzat által fenntartott költségvetési szerv kötelezően részt vesz.


(2) Az Önkormányzattal kötött megállapodás alapján önként csatlakozhatnak a helyben központosított közbeszerzési rendszerhez:

a) az Önkormányzat által létrehozott, az önkormányzat kizárólagos, vagy többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok,

b) a Karcagi Kistérségi Többcélú Társulás által fenntartott intézmények.


(3) Az (1) és (2) bekezdésben meghatározott szervezeteken kívüli más szervezet egyedi megállapodás alapján csatlakozhat a rendszerhez.


(4) Az önkéntes csatlakozásra irányuló kérelem benyújtására minden év január 20. napjáig, a Rendelet megalkotásának évében 2012. február 10-ig van lehetőség. A csatlakozás iránti kérelmet a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani, a kérelem elfogadásról és a csatlakozási megállapodás aláírásáról a Képviselő-testület dönt. A kérelemnek tartalmaznia kell a csatlakozással érintett év vonatkozásában felmerülő beszerzési igényeket, továbbá meg kell jelölni a felelős kapcsolattartó nevét, beosztását és elérhetőségét.


(5) A helyben központosított rendszerhez önként csatlakozott szervezetek minden év december 15-éig írásban kezdeményezhetik a helyben központosított közbeszerzésekből való kilépésüket. A kilépés feltétele, hogy a kilépő az Önkormányzattal teljes körűen elszámoljon a csatlakozás megszűnésének dátumáig.


4. Az ajánlatkérésre kizárólagosan feljogosított szervezet és a helyben központosított közbeszerzés hatálya alá tartozó szervezetek együttműködése


4. §


(1) A helyben központosított közbeszerzés hatálya alá tartozó szervezetek teljes körű adatszolgáltatásra kötelesek az eljárás tárgyát képező beszerzéseiket illetően. Az intézmények a tárgyév február 15-ig kötelesek leadni a Polgármesteri Hivatalhoz a tárgyévi beszerzési igényeiket beszerzési tárgyanként, meghatározva különösen az alábbiakat:

  1. az áru, a szolgáltatás-megrendelés, vagy az építési beruházás pontos megnevezése, mennyisége,
  2. a beszerzés becsült értéke,
  3. a teljesítés ideje, helye,
  4. speciális szerződéses feltételekre utalás,
  5. teljesítéssel kapcsolatos egyéb igények meghatározása.


(2) Amennyiben az (1) bekezdés szerinti nyilatkozatot határidőig a rendszerben részt vevő szervezet nem küldi meg, erre a Polgármesteri Hivatal az érintett szerv vezetőjének figyelmét felhívja, és határidőt tűz ki a nyilatkozat benyújtására, a (3) bekezdésben foglalt jogkövetkezményre való felhívással együtt.


(3) A felszólítás eredménytelensége esetén az adott rendszerben részt vevő szervezet tárgyévi beszerzéseit a Polgármesteri Hivatal a megelőző évivel megegyezően tervezi – kivéve, ha a rendelkezésére álló adatok annak módosulását alátámasztják –, amely beszerzési tárgyakat az érintett rendszerben részt vevő szervezet köteles beszerezni. A felszólítás eredménytelensége esetén a Polgármesteri Hivatal értesíti a fegyelmi eljárás megindítására (egyéb rendszerben részt vevő szervezet esetén a kinevezésre, ill. visszahívásra) jogosult szervet vagy személyt.


(4) Amennyiben a leadott beszerzési igényekben változás áll be, vagy új igény merül fel, az intézmények kötelesek haladéktalanul a Polgármesteri Hivatalnak írásban bejelenteni.


(5) A Polgármesteri Hivatal a helyben központosított közbeszerzés keretében lefolytatandó közbeszerzési eljárás megindítását megelőzően, a közbeszerzési eljárás lényeges eljárási cselekményeiről köteles tájékoztatni az intézményeket, így különösen

  1. az ajánlatok bontásáról,
  2. az eljárást lezáró döntés meghozatalának időpontjáról,
  3. az esetleges jogorvoslati eljárásról,
  4. a szerződés megkötésének időpontjáról.


5. §


(1) A megkötött szerződésekről (szerződő fél, szerződésszám, hatály) és a szerződések alapján beszerezhető beszerzési tárgyakról (annak szerződéses mennyiségéről, szállítási ill. fizetési határidőkről, ill. egyéb releváns tényekről) a Polgármesteri Hivatal naprakész számítógépes nyilvántartást vezet, a nyilvántartásból az érintett rendszerben részt vevő szervezetek részére adatot szolgáltat. A Polgármesteri Hivatal a beszerzési tárgyakkal kapcsolatos nyilvántartását valamennyi rendszerben részt vevő szervezet vonatkozásában együttesen és külön is kezeli.


(2) A rendszerben részt vevő szervezet valamennyi jelen rendelettel kapcsolatos, a birtokában lévő iratokról naprakész nyilvántartást köteles vezetni. A rendszerben részt vevő szervezet az igényelt, átvett beszerzési tárgyakról naprakész nyilvántartást vezet.


(3) Rendelési igény esetén az érintett szervezet igényét (termék megnevezése, kiszerelése, mennyisége, teljesítés helye és ideje, átvételre jogosult neve, beosztása megjelölésével) bejelenti a Polgármesteri Hivatalnak, aki azt visszaigazolja. A rendelést a Polgármesteri Hivatal küldi meg a szerződést kötő másik félnek.


(4) Amennyiben a teljesítés nem megfelelő, a rendszerben részt vevő szervezet a teljesítés nem megfelelő voltáról (pl.: szerződésszegés, nem szerződésszerű teljesítés) a kötelezetten kívül haladéktalanul a Polgármesteri Hivatalt is értesíti.


(5) A rendszerben részt vevő szervezet, és a Polgármesteri Hivatal a nyilatkozattételi kötelezettségét kizárólag írásban, az átvétel idejét és tényét igazoló módon tehet meg érvényesen, ideértve a faxot, az elektronikus üzenetet is.


6. A helyben központosított közbeszerzés díja


6. §


(1) A Hivatal a helyben központosított közbeszerzés keretében végzett tevékenységét az önkormányzati fenntartású költségvetési szervek és az önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok vonatkozásában díjazás nélkül, az önként csatlakozó egyéb szervezetek részére a velük való egyedi megállapodásban jóváhagyott feltételek szerint végzi.


(2) A közbeszerzési eljárási dokumentáció ellenértéke a feljogosított szervezetet illeti meg.


7. A szerződés


7. §


A helyben központosított rendszerben lefolytatott közbeszerzési eljárás alapján megkötendő szerződés az önkormányzat és a nyertes ajánlattevő között jön létre.


8. Záró rendelkezések


8.§


(1) E Rendelet szabályait a hatályba lépését követően megkezdett közbeszerzési eljárásokra kell alkalmazni.


(2) Ezen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.


Kecze István                                                             Dr. Varga Zsolt

                          polgármester                                                                 jegyző


A rendeletet kihirdettem:

Kisújszállás, 2012. február 1.                                                                      Dr. Varga Zsolt

                                                                                                                         jegyző