Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2013 . (I.31.) önkormányzati rendelete

egyes szociális és gyermekvédelmi tárgyú rendeletek módosításáról

Hatályos: 2013. 01. 31- 2013. 01. 30

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 26. §-ban, 32. § (3) bekezdésében, 43/B. § (1) bekezdésében, a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (2) bekezdésében, valamint a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 2005. évi CLXXIV. törvény 6. § (1) b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 45/2012. (XII. 19.) önkormányzati rendelete 6. mellékletnek az Egészségügyi, Szociális és Sportbizottság véleménye kikérése nélkül képviselő-testület által nem tárgyalható ügyek cím alatt szereplő 2. c) alpontjában meghatározott Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Egészségügyi, Szociális és Sportbizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:



1. A szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 3/2012. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosítása


1. § Hatályát veszti Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 3/2012. (II. 1.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: szociális rendelet) 2. § e) pontja.


2. § A szociális rendelet 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A (2) bekezdésben meghatározott feltételeket a kérelmet elbíráló hatóság hivatalból, bejelentés alapján, vagy a közterület-felügyelők jelzése alapján vizsgálja.”


3. § Hatályát veszti a szociális rendelet 6. alcíme.


4. § A szociális rendelet 11/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzat a Kisújszálláson működő közszolgáltatónak megtéríti a hulladékszállítási díját - az általa életvitelszerűen lakott lakásra - annak a 70. életétét betöltött, egyedül élő személynek, akinek a havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát.”


5. § A szociális rendelet 17. § (3) b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„b) a szociális ügyekkel foglalkozó bizottság elnöke,”


6. § Hatályát veszti a szociális rendelet 17. § (3) d) pontja.



2. A gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 4/2012. (II. 1.) önkormányzati rendelet módosítása


7. § Hatályát veszti Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 4/2012. (II. 1.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: gyermekvédelmi rendelet) 5. § (3) bekezdése.


8. § Hatályát veszti a gyermekvédelmi rendelet 6. alcíme.




3. A Kisújszállás Városban élő fiatalok helyi életkezdési támogatásáról szóló 1/2006. (II. 14.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése


9. § Hatályát veszti Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Kisújszállás Városban élő fiatalok helyi életkezdési támogatásáról szóló 1/2006. (II. 14.) önkormányzati rendelete.


5. Záró rendelkezések


10. § (1) Ez a rendelet –a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - 2013. február 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet 1-11. §-ai 2013. március 1-jén lépnek hatályba.


11. § (1) Aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 43/B. § (1) bekezdése szerinti ápolási díj folyósításának megszüntetése miatt ellátás nélkül marad az ápolási díj folyósításának megszüntetését követő 30 napon belül, egy alkalommal, 20.000 Ft összegben átmeneti segélyt igényelhetnek.

(2) A (1) bekezdés szerinti átmeneti segély a következő feltételek együttes fennállása esetén állapítható meg:

a) kérelmező és a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozó vagyonnal nem rendelkezik, és a kérelmező családjának jövedelmi viszonyait figyelembe véve az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg

aa) családok esetében az öregségi nyugdíj legkisebb összegét,

ab) egyedülálló esetén az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át,

b) kérelmezőt a területileg illetékes munkaügyi kirendeltség álláskeresőként nyilvántartásba vette és hatósági bizonyítvánnyal igazolja, hogy álláskeresési ellátásra nem jogosult,

c) kérelmező foglalkoztatást helyettesítő támogatásra, rendszeres szociális segélyre nem jogosult.

12. § A szociális rendelet 11/A. §-ában meghatározott hulladékszállítási díj átvállalása esetében a már megállapított támogatások jogosultsági felülvizsgálatát 2013. február 28. napjáig el kell végezni. Azon személyek hulladékszállítási díj átvállalására való jogosultságát, akiknek a havi jövedelme meghaladja az e rendelet 4. §-ában foglalt jövedelemhatárt, 2013. február 28. napjával meg kell szüntetni.




 Kecze István

 Dr. Kui Gábor

 polgármester

 aljegyző



A rendeletet kihirdettem:

Kisújszállás, 2013. január 31.





Dr. Kui Gábor
aljegyző