Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013 . (II.26.) önkormányzati rendelete

a 2013. évi költségvetésről

Hatályos: 2013. 05. 29- 2013. 06. 25

1. §[1] (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2013. évi költségvetését 2 324 537 000 Ft költségvetési bevételi és kiadási főösszeggel állapítja meg.

(2) Az önkormányzat költségvetési bevételeinek összege – finanszírozási célú műveletek és előző évek pénzmaradványa nélkül 1 491 734 000 Ft.

(3) Az önkormányzat költségvetési kiadásainak összege – finanszírozási célú műveletek és előző évi pénzmaradványa nélkül 1 978 633 000 Ft.

(4) A tárgyévi költségvetési kiadások és bevételek különbözeteként a költségvetési egyenleg összege –486 899 000 Ft, amelyből a működési célú költségvetési egyenleg -350 579 000 Ft, a felhalmozási célú költségvetési egyenleg -136 320 000 Ft.

2. §[5] Az önkormányzat a 32 616 000 Ft magánszemélyek kommunális adójából 27 392 000 Ft-ot adósságszolgálat teljesítésére használ fel.



[5] Módosította a 21/2013. (VI. 26.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2013. június 26-tól.

2. Támogatás, elismerés nyújtásának szabályai


3. § (1) A képviselő-testület

a) a nyári táborok támogatására tervezett forrás odaítélésének hatáskörét,

b) a helyi kiadványok támogatására tervezett forrás odaítélésének hatáskörét,

c) és a parlagfű-mentesítési pályázatra tervezett összeg odaítélésének hatáskörét a Humán Erőforrás Bizottságra ruházza át.

(2) A bizottság a támogatás odaítélésekor határozza meg a támogatás célját és felhasználásának határidejét. Nem nyújtható támogatás azon szervek részére, amelyek a 2012. évi támogatás összegének felhasználásával a megállapodás szerint, de legkésőbb 2013. március 29-ig nem számoltak el.

(3) A támogatott szervezetek, magánszemélyek számára a képviselő-testület számadási kötelezettséget ír elő a részükre céljelleggel juttatott összegek rendeltetésszerű felhasználásáról.

(4) A támogatás több ütemben történő folyósítása esetén a támogatott részszámadásra és végszámadásra köteles. A következő ütem folyósítása csak az előző ütem céljellegű felhasználását igazoló részszámadás teljesítését követően történhet.


4. § (1) Támogatás csak a támogatási szerződés megkötését követően nyújtható.

(2) A támogatási szerződésben meg kell határozni a támogatás célját, összegét, a folyósítás ütemét és a számadási kötelezettség rész- és véghatáridejét. A sportszervezetek számára ingatlan-karbantartásra nyújtott céljellegű támogatás ütemezésénél figyelembe kell venni, hogy a támogatás utólag – az elvégzett ingatlan-karbantartási munkavégzésről kiállított számla bemutatását követően – nyújtható.

(3) A támogatott szervezet, magánszemély a nyári táborok támogatás felhasználásáról és a városi társadalmi (civil) szervek támogatás felhasználásáról a támogatási döntésben meghatározott határidőig, az egyéb szervek a támogatási szerződésben, de legkésőbb 2013. december 31-ig kötelesek a végszámadási kötelezettségüknek eleget tenni.

(4) A támogatásból alapítvány részére, átruházott hatáskörben forrás nem biztosítható.


5. § A kiváló tanulmányi eredményt és kiváló sporteredményt elért tanulók, valamint felkészítő tanáraik díjazására biztosított előirányzat odaítélésének hatáskörét a képviselő-testület a polgármesterre átruházza.


3. A gazdálkodás különös szabályai


6. § (1) A képviselő-testület az előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát – az önkormányzati feladatok ellátása érdekében – feladatonkénti 4.000.000 Ft-ig a polgármesterre ruházza át. Az átcsoportosítás a későbbi években – a képviselő-testület által jóváhagyottnál nagyobb – többletkiadással nem járhat.


7. § (1) A feladatelmaradásból származó megtakarítást a költségvetési szerv nem használhatja fel, a képviselő-testület a végleges feladatelmaradást követően, de legkésőbb a pénzmaradvány jóváhagyásakor dönt a költségvetési előirányzatról.

(2) A költségvetési szervek a zárszámadási rendelet hatálybalépéséig a várható pénzmaradvány terhére kötelezettséget nem vállalhatnak, kivéve a céljellegű pénzmaradványt.

(3) A képviselő-testület felhívja az intézmények figyelmét a takarékos és fegyelmezett gazdálkodásra, előirányzat-felhasználásra. Év közben pótelőirányzat csak az intézmény belső tartalékainak feltárása és az intézmény gazdasági helyzetének elemzése után igényelhető.

(3) A tervezettet meghaladó többletbevételből év közben személyi juttatásokra, valamint a hozzájuk kapcsolódó munkaadókat terhelő járulékokra, adókra – a többletbevétel bejelentése és előirányzatosítása után – a többletbevétel elérésével összefüggő feladat elvégzéséhez szükséges, nem a személyi juttatások körébe tartozó közvetlen és közvetett kiadások teljesítése után megmaradó – a képviselő-testület döntését követően – összeg használható fel.

(4) A költségvetési szervek a benyújtott pályázatokról és azok elbírálásáról folyamatosan kötelesek a képviselő-testületnek tájékoztatást adni.


8. § A képviselő-testület a likvid hitelfelvétellel kapcsolatos döntés jogát és az átmenetileg szabad pénzeszközök befektetésével és a devizaügyletekkel kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza át.

9. § Az önkormányzat költségvetési szerveinél az illetményfizetés lehetőleg a munkavállaló által megválasztott lakossági folyószámlára utalással történik. Az illetmény utalásáról úgy kell gondoskodni, hogy az tárgyhót követő hónap 3-án – amennyiben az munkaszüneti napra esik, az azt megelőző munkanapon – a munkavállaló részére eljuttatásra kerüljön.

10. § Az önkormányzat a Környezetvédelmi Alapba befolyt összeget köztisztasági feladatok ellátására használja fel.


11. § A rendelet

1. melléklete az önkormányzati bevételek és kiadások előirányzatát,

2. melléklete a kimutatást a Kisújszállás Város Önkormányzata 2013. évi központi támogatás összegéről,

3. melléklete a Művelődési és Ifjúsági Központ – 2013. március 1-től a Kisújszállási Művelődési Központ és Könyvtár – bevételeit és kiadásait,

4. melléklete az Arany János Városi Könyvtár bevételeit és kiadásait,

5. melléklete a Kisújszállási Polgármesteri Hivatal bevételeit és kiadásait,

6. melléklete Kisújszállás Város Önkormányzatának bevételeit és kiadásait,

7. melléklete a Kisújszállási Polgármesteri Hivatal és a város önkormányzata által folyósított ellátások előirányzatát,

8. melléklete a tartalékokat,

9. melléklete a hiteltörlesztés, és kötvénybeváltás kiadásait, működési, felhalmozási cél szerinti tagolásban, valamint a kamatok bemutatását, felhalmozási és működési bontásban,

10. melléklete a kölcsönök előirányzatát

11. melléklete a beruházási feladatokat,

12. melléklete a felújítási feladatokat célonként,

13. melléklete az egyéb felhalmozási kiadások előirányzatát,

14. melléklete az Európai Uniós támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit, kiadásait, valamint az önkormányzaton kívüli projektekhez történő hozzájárulásokat,

15. melléklete az önkormányzati működési bevételek és kiadások alakulásának mérlegét,

16. melléklete az önkormányzati felhalmozási bevételek és kiadások alakulásának mérlegét,

17. melléklete a 2013. évi létszám keretet,

18. melléklete a közfoglalkoztatottak éves létszám keretét,

19. melléklete a sportalap felosztását.

20. melléklete az önkormányzat által bevont külső forrás állományának alakulását,

21. melléklete az önkormányzat által létrehozott alapok, és a víziközmű-használati díj felhasználásának bemutatását,

22. melléklete az önkormányzat saját bevételeit és az adósságot keletkeztető ügyletből eredő fizetési kötelezettségek kimutatását,

23. melléklete a címrendet állapítja meg.


12. § A Kisújszállási Polgármesteri Hivatalnál alkalmazott illetményalap 38 650 Ft.


4. Záró rendelkezések


13. § (1) Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzat 2013. évi átmeneti gazdálkodásáról szóló 48/2012. (XII. 19.) önkormányzati rendelet.


14. § Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 45/2012. (XII. 19.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: SZMSZ) 1. melléklet I. része a következő pontokkal egészül ki:

„25. Dönt a kiváló tanulmányi eredményt és kiváló sporteredményt elért tanulók, valamint felkészítő tanáraik díjazásáról.

26. Dönt a likvid hitelfelvételről, az átmenetileg szabad pénzeszközök befektetéséről és a devizaügyletekről.

27. Dönt - az önkormányzati feladatok ellátása érdekében - feladatonkénti 4 000 000 Ft-ig az előirányzatok közötti átcsoportosításról.”


15. § Az: SZMSZ 1. melléklet III. része a következő pontokkal egészül ki:

„5. Dönt a nyári táborok támogatására tervezett forrás odaítéléséről.

6. Dönt a helyi kiadványok támogatására tervezett forrás odaítéléséről.

7. Dönt a parlagfű-mentesítési pályázatra tervezett forrás odaítéléséről.”




Kecze István                                                                         Dr. Varga Zsolt

polgármester                                                                                jegyző



A rendeletet kihirdettem:

Kisújszállás, 2013. február 26.


                                                                                                                  Dr. Varga Zsolt

                                                                                                                          jegyző

[1]

Módosította a 4/2014. (III. 3.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2014. március 3-tól.