Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2014. (III. 28.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről

Hatályos: 2023. 02. 02

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2014 . (III.28.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről

2023.02.02.

Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 16. §-ában, a 40. § (3) bekezdésében, 41. § (3) bekezdésében és 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény 13. § (1) 2. pontjában, meghatározott feladatkörében eljárva, Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 45/2012. (XII. 19.) önkormányzati rendelete 2. mellékletében a Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottság véleménye kikérése nélkül Képviselő-testület által nem tárgyalható ügyek felsorolásában a 8. pont szerinti véleményező jogkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Kévpiselő-testületének Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottsága,a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésben biztosított véleményezési jogkörében eljáró fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szervei véleményének kikérésével a következőket rendeli el:1

1. Általános rendelkezések

1. § E rendeletet kell alkalmazni a köztemető tulajdonosának, fenntartójának, üzemeltetőjének, valamint a temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző természetes és jogi személyeknek (továbbiakban: temetkezési szolgáltatók), továbbá mindazoknak, akiknek a rendelet hatálya alá tartozó tevékenységek ellátása során, azzal összefüggésben jogaik keletkeznek, és reájuk kötelezettségek hárulnak.

2. A köztemető fenntartása és üzemeltetése

2. § Kisújszállás város köztemetője a település déli részén a Kisújszállási Református Egyházközséggel (továbbiakban: Egyházközség) kötött megállapodás alapján a kisújszállási ingatlan-nyilvántartásban 1845 helyrajzi számon szereplő ingatlanon a rendelet 1. mellékletében körülhatárolt 385 m2nagyságú terület.

3. §23 A köztemető tulajdonosa és fenntartója a Kisújszállási Református Egyházközség.

4. §4 (1)5 Az üzemeltető

a) meghatározza a temetkezési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának temetői rendjét;

b)6 biztosítja az eltemetés, urnaelhelyezés feltételeit, ideértve a temetési helyre való első temetést megelőzően - szociális temetés kivételével - a sírhely kiásásáról való gondoskodást;

c) biztosítja a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit, a nyitvatartási időt;

d) gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről és biztosítja a temető nyitását, zárását;

e) vezeti és megőrzi a nyilvántartó könyveket;

f) tájékoztatja a temetőlátogatókat;

g) kijelöli a temetési helyeket;

h) elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, síkosság mentesítését és a hó eltakarítását;

i) gondoskodik a hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról;

j) gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról;

k) összehangolja a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységeket, szervezési intézkedésekkel elősegíti a temetés és az urnaelhelyezés zökkenőmentes lefolytatását;

l) gondoskodik az ügyfélfogadásról;

(2) Az üzemeltető szedi be sírhely, sírbolthely, illetőleg az újraváltás díját, a temető-fenntartási hozzájárulást, a temető igénybevételi díjat.

5. §7 A köztemetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési és kártérítési felelősség az önkormányzatot nem terheli.

3. A temető használatának és igénybevételének szabályai

6. § A temetkezési tevékenység során a köztemetőben vasárnap és ünnepnapok kivételével minden nap lehet temetni. Vasárnap és ünnepnapokon is lehetséges a temetés hatósági elrendelés, vagy munkaszüneti napok torlódása esetén.

7. § A köztemetőt az üzemeltető április 1-jétől szeptember 30-ig terjedő időszakban reggel 7.00 órától 21.00 óráig, október 1-jétől március 31-ig reggel 8.00 órától 18.00 óráig, ünnepi időszakban (halottak napja, húsvét, karácsony) 7.00 órától 22.00 óráig köteles nyitva tartani.

8. §8 A köztemető rendjét szabályozó és egyéb közérdekű hirdetményeket a köztemető főbejáratánál kell közzétenni.

9. §9 A köztemetőben tilos minden olyan magatartás, amely mások kegyeleti érzéseit zavarhatja, a látogatókat megbotránkoztatja.

10. § A temetkezési tevékenységhez kapcsolódó parkolást a köztemetővel határos, a kisújszállási ingatlan-nyilvántartásban 1847 helyrajzi számon szereplő ingatlanon kialakított parkolóhely biztosítja.

11. § A vízvételi lehetőséget a köztemető területén a temető tulajdonosa biztosítja.

12. § A köztemetőbe állatot bevinni tilos.

13. § A temetőlátogatók kötelessége a köztemetői terület, az ingó és ingatlan létesítmények, tárgyak rendeltetésszerű használata, állaguk megóvása.

14. § A köztemető területén a látogatók nem végezhetnek olyan tevékenységet, amely egészségre ártalmas, szennyeződést, bűzt, egyéb környezeti kárt okoz, mások kegyeleti jogának gyakorlását akadályozza, korlátozza, balesetveszélyt okoz.

15. § A köztemetőben biztosított közüzemi szolgáltatás – vízvételi lehetőség – igénybevétele során az ésszerűség határán belül takarékoskodni kell.

16. §10 A köztemető területén lévő vízvételi helyekből csak a temetési helyek gondozásához használható víz.

17. §11 (1) A köztemetőbe gépjárművel történő behajtás esetén nem kell díjat fizetni.

(2) A köztemető területére tehergépjármű, munkagép, lovas kocsi csak a temetkezési tevékenységgel, a fenntartási munkákkal, síremlékek felállításával összefüggésben és csak az elvégzendő munkák időtartamára hajthat be.

18. §12 A sírhelyre csak olyan növény helyezhető el, mely a sírhelyek közötti távolság megtartását nem gátolja. A köztemetőben történő faültetéshez a temető üzemeltetőjének írásbeli hozzájárulása szükséges.

19. §13 A sírok mellé ülőpadot elhelyezni, a sírhely környezetétől függően, a köztemető üzemeltetőjének hozzájárulásával lehet.

20. §14 A sírgondozással összefüggésben keletkezett hulladékokat, szemetet lerakni csak az erre a célra kihelyezett hulladéktárolókban szabad. Az így összegyűjtött hulladékot üzemeltető rendszeresen elszállítja. A temető hulladéktárolóiba földet, törmeléket, háztartási szemetet, nem a temetőből származó hulladékot lerakni tilos.

21. § Az építéssel, bontással keletkező építési törmelék, hulladék és felesleges föld az építés, bontás befejezését követő azonnali elszállítása az építtető feladata.

22. § A köztemetőben munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunytak búcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy annak eredeti állapota ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

4. Temetési helyek kialakításának rendje

23. § Temetési helyek méretei:

a) egyes sírhely: 2,10 m x 0,90 m

b) kettős sírhely: 2,10 m x 1,90 m

c) urnasírhely: 0,80 m x 0,60 m

24. § A sírok egymástól való oldaltávolsága legalább 60 cm. A sorok között 0,60 m-1 m távolságot kell hagyni. A sírdombok magassága legfeljebb 30 cm lehet.

25. § Az építhető sírbolthelyek legkisebb mérete a kettős sírhely méretével azonos.

25/A. §15 (1) Meglévő vagy új egyszemélyes koporsós sírba négy darab urna,

(2) meglévő vagy új kétszemélyes koporsós sírba nyolc darab urna,

(3) urnasírba annak kialakításától függően kettő vagy négy darab urna elhelyezésére van lehetőség.

5. A nyilvántartás

26. § A kegyeleti jogok gyakorlása céljából törvény alapján nyilvántartásokat kell vezetni. A sírboltokról szóló nyilvántartás vezetésére a sírbolt könyv, az egyéb temetési helyek nyilvántartására a nyilvántartó könyv szolgál.

27. §16 Az üzemeltető gondoskodik a nyilvántartó könyvbe, és a sírbolt könyvbe bejegyzett, tárolt személyes adatok biztonságáról.

6. A temetési helyekre vonatkozó szabályok

28. § A köztemetőről készült vázrajzon feltüntetésre kerül, hogy mely sírhelytáblák, sorok milyen temetési helyek céljára vannak fenntartva. A köztemetőről készült vázrajz a rendelet 2. melléklete.

29. § A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő)

a) egyes sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év,

c) sírbolt esetén 60 év,

d) urnasírhely esetén 25 év,

e) urnasírbolt esetén 30 év.

30. §17 (1)18 A köztemetőben a temetési hely megváltásának és újraváltásának díjai:

a) sírhely, urnasírhely a parcella első sorában: 24 000 Ft/sírhely,

második sorában: 22 000 Ft/sírhely,

harmadik és azt követő soraiban: 17 000 Ft/sírhely.

b) sírbolt: 6 férőhelyig 50 000 Ft, ezen felül férőhelyenként további 10 000 Ft,

c) urnasírbolt: 30 000 Ft.

(2) A díjak az ÁFÁ-t tartalmazzák.

31. §19 20A sírhelyet megváltó személynek a temető igénybevételéért egyszeri 12 000 Ft összegű temető-fenntartási hozzájárulást kell fizetni. A díj az ÁFÁ-t tartalmazza.

32. § A sírhelyek, sírboltok használati ideje az eredetivel azonos időtartamra ismételten megváltható, kivéve, ha a temető ennél rövidebb időn belül előreláthatóan megszüntetésre kerül. Ez esetben a megváltás időarányos része visszatérítésre kerül.

33. §21 A megváltási díjat az első megváltás alkalmával a temetési hely felett rendelkezni jogosult vagy az általa megbízott, az újraváltáskor a temetési hely felett rendelkezni jogosult vagy annak örököse, vagy az általa megbízott köteles megfizetni. A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást, rátemetést megelőzően kell megfizetni.

34. § Ha kettős sírnál az első temetés napjától számított 25 éven belül újabb temetés nem történik, a rendelkezési jog megszűnik, kivéve, ha az arra jogosult a használati időt meghosszabbítja (újraváltás).

35. § Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult bejelenti, hogy a temetési helyet nem kívánja igénybe venni, úgy a megváltási díj időarányos részét – a visszatérítéskor érvényben lévő díjtételek alapul vételével – vissza kell téríteni. A megváltott, de fel nem használt temetési helyről érvényesen csak a köztemető üzemeltetőjénél tett nyilatkozattal lehet lemondani.

36. §22 A lejárt és újra nem váltott, vagy újra nem váltható síron lévő síremlékről az üzemeltető az újraváltásra meghirdetett határidő leteltét követően köteles a sírhely felett korábban rendelkezésre jogosultat – vagy a nyilvántartásban fellelhető utolsó betemetés megrendelőjét – írásban figyelmeztetni a síremlék bontására és elszállításával kapcsolatos kötelezettségére. Ha az írásbeli figyelmeztetése ellenére a kötelezett a sírhely lejártát követő 1 év elteltével sem tett eleget kötelezettségének, a síremlék lebontható és értékesíthető.

37. § A temetkezésre használt helyek magán- és jogi személyek között csere, adás-vétel, ajándék tárgyai nem lehetnek.

38. § Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

39. § A koporsós temetés esetén rátemetés csak akkor történhet, ha az elhunyt részére a 25 éves porlási idő biztosított, vagyis 25 éven belül a parcella felszámolásra nem kerül.

40. § Egyes és kettős sírhelyen sírboltot kiépíteni nem lehet.

41. §23 Sírbolt a fenntartó hozzájárulásával, a külön jogszabályban meghatározott esetekben és módon építhető. A sírbolt temetőn belüli elhelyezését a temető tulajdonosa (üzemeltetője) jelöli ki. A sírboltokba történő temetés rendjét a sírbolt könyv határozza meg.

42. § A sírbolt felett a tulajdonos rendelkezik, aki a sírbolthely díját megfizette és a sírbolt könyvbe rendelkezői minőségét bejegyezték.

43. § A sírbolt fenntartásáról annak tulajdonosa, a tulajdonos elhalálozása után pedig azok kötelesek egyetemlegesen gondoskodni, akik a sírboltba temetkezhetnek.

44. § A síremlék és tartozékai, továbbá az emlékoszlop tervét vagy vázrajzát az elhelyezés előtt az üzemeltetőnek be kell mutatni.

7.24 A temetési szolgáltatás, és a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenység ellátásának rendje, összhangja

45. §252627 (1) Kötelező az üzemeltető által biztosított szolgáltatás, tehát a temetőn belüli, az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírbahelyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele. A temetkezési szolgáltatók munkavégzésének összhangját az üzemeltetőnek biztosítania kell.

(2) Az üzemeltető által biztosított szolgáltatás díjai:

a) hűtés, tárolás 3 300 Ft/nap

b) ravatalozó használati díja 20 400 Ft

c) temetésre szállítás

ca) urnás Déli temetőben 9 240 Ft

cb) koporsós Déli temető 12 120 Ft

d) urnafalba helyezés 10 800 Ft

e) sírásás

ea) Sírásás (normál koporsós földbe) rögfogós 36 850 Ft

eb) Sírásás (normál koporsós földbe) deszkás 38 000 Ft

ec) Sírásás (normál koporsós keretbe) rögfogós 39 900 Ft

ed) Sírásás (normál koporsós keretbe) deszkás 42 000 Ft

ee) Sírásás (mélyített koporsós földbe) rögfogós 44 500 Ft

ef) Sírásás (mélyített koporsós földbe) deszkás 48 000 Ft

eg) Sírásás (mélyített koporsós keretbe) rögfogós 50 800 Ft

eh) Sírásás (mélyített koporsós keretbe) deszkás 55 900 Ft

ei) Sírásás urnás 29 050 Ft

f) exhumálás

fa) Exhumálás (0 - 15 év normál sír) 45 700 Ft

fb) Exhumálás (15 - év normál sír) 36 800 Ft

fc) Exhumálás (0 - 15 év mélyített sír) 50 800 Ft

fd) Exhumálás (15 - év mélyített sír) 50 800 Ft

(3) A díjak az ÁFÁ-t tartalmazzák.

46. §28 A temetkezési szolgáltatók a munkavégzés megkezdése előtt legalább két munkanappal előbb kötelesek bejelenteni az üzemeltetőnek melyik temetési helyen, milyen tevékenységet végeznek.

47. §293031 A vállalkozók a tevékenység befejezését követően kötelesek a hulladékot elszállítani vagy a külön önkormányzati rendeletben foglaltak szerint elszállíttatni a hulladékszállításra szerződött közszolgáltatóval, és a sír környezetét rendezetten, tisztán hagyni.

48. §3233 A vállalkozóknak a munkavégzést úgy kell megszervezni, hogy azzal a köztemető látogatóinak kegyeletgyakorlását, a köztemető rendjét, nyugalmát és a temetési szertartásokat ne zavarják.

49. §34

8. A temető lezárása, kiürítése

50. § A lejárt használati idejű temetési helyek kiürítéséről a temető üzemeltetője gondoskodik.

51. § Az elhalttal eltemetett és a sír felnyitásakor előkerült értékeket képező dolgokra vonatkozóan, hagyatéki eljárás lefolytatása céljából a temető üzemeltetője értesíti az illetékes eljáró hatóságot.

9. Záró rendelkezések

52. § (1) Ez a rendelet a (3) bekezdésben foglalt kivétellel 2014. április 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a köztemető fenntartási feladat ellátásáról és az urnatároló helyek díjának megállapításáról szóló 54/2005. (XII. 2.) önkormányzati rendelet.

(3) A rendelet 53.-59. §-ai 2015. január 1-jén lépnek hatályba.

53. §35

54. §36

55. §37

56. §38

57. §39

58. §40

59. §41

1

A bevezető a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Módosította a 16/2016. (V. 31.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatálybalépés ideje: 2016. június 1-je.

3

Módosította ezen rendelet 53. §-a. Hatálybalépés ideje: 2015. január 1.

4

Módosította a 16/2016. (V. 31.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálybalépés ideje: 2016. június 1-je.

5

Módosította ezen rendelet 54. §-a. Hatálybalépés ideje: 2015. január 1.

6

Módosította ezen rendelet 55. §-a. Hatálybalépés ideje: 2015. január 1.

7

Módosította a 16/2016. (V. 31.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatálybalépés ideje: 2016. június 1-je.

8

Módosította a 16/2016. (V. 31.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatálybalépés ideje: 2016. június 1-je.

9

Módosította a 16/2016. (V. 31.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatálybalépés ideje: 2016. június 1-je.

10

Módosította a 16/2016. (V. 31.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatálybalépés ideje: 2016. június 1-je.

11

A 17. § a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

12

Módosította a 16/2016. (V. 31.) önkormányzati rendelet 6. §-a. Hatálybalépés ideje: 2016. június 1-je.

13

Módosította a 16/2016. (V. 31.) önkormányzati rendelet 6. §-a. Hatálybalépés ideje: 2016. június 1-je.

14

A 20. § a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

15

A 25/A. §-t a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 1.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be.

16

A 27. § a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

17

A 30. § a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

18

A 30. § (1) bekezdése a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 1.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

19

A 31. § a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg. A 31. §-t a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 1.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte.

20

A 12/2014. (III. 28.) önkormányzati rendelet 31. §-át a 2/2023. (II. 1) önkormányzati rendelet 5. §-a hatályon kívül helyezte.

21

A 33. § a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

22

A 36. § a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg. A 36. § a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 1.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

23

A 41. § a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

24

A 7. alcím címe a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

25

Módosította ezen rendelet 57. §-a. Hatálybalépés ideje: 2015. január 1.

26

Módosította a 16/2016. (V. 31.) önkormányzati rendelet 7. §-a. Hatálybalépés ideje: 2016. június 1-je.

27

A 45. § a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

28

Módosította a 16/2016. (V. 31.) önkormányzati rendelet 7. §-a. Hatálybalépés ideje: 2016. június 1-je.

29

Módosította ezen rendelet 58. §-a. Hatálybalépés ideje: 2015. január 1.

30

Módosította a 16/2016. (V. 31.) önkormányzati rendelet 7. §-a. Hatálybalépés ideje: 2016. június 1-je.

31

A 47. § a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 30.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

32

Módosította ezen rendelet 59. §-a. Hatálybalépés ideje: 2015. január 1.

33

Módosította a 16/2016. (V. 31.) önkormányzati rendelet 7. §-a. Hatálybalépés ideje: 2016. június 1-je.

34

A 49. §-t a 16/2016. (V. 31.) önkormányzati rendelet 8. §-aa hatályon kívül helyezte.

35

Hatályát veszti a rendelet 53. §-a a 4/2015. (I. 29.) a 2015. évi költségvetésről szóló ör. 15. § (2) bekezdése alapján 2015. január 30-án

36

Hatályát veszti a rendelet 54. §-a a 4/2015. (I. 29.) a 2015. évi költségvetésről szóló ör. 15. § (2) bekezdése alapján 2015. január 30-án

37

Hatályát veszti a rendelet 55. §-a a 4/2015. (I. 29.) a 2015. évi költségvetésről szóló ör. 15. § (2) bekezdése alapján 2015. január 30-án

38

Hatályát veszti a rendelet 56. §-a a 4/2015. (I. 29.) a 2015. évi költségvetésről szóló ör. 15. § (2) bekezdése alapján 2015. január 30-án

39

Hatályát veszti a rendelet 57. §-a a 4/2015. (I. 29.) a 2015. évi költségvetésről szóló ör. 15. § (2) bekezdése alapján 2015. január 30-án

40

Hatályát veszti a rendelet 58. §-a a 4/2015. (I. 29.) a 2015. évi költségvetésről szóló ör. 15. § (2) bekezdése alapján 2015. január 30-án

41

Hatályát veszti a rendelet 53-59. §-a a 4/2015. (I. 29.) a 2015. évi költségvetésről szóló ör. 15. § (2) bekezdése alapján 2015. január 30-án