Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2014 . (VI.27.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjakról

Hatályos: 2023. 03. 01

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2014 . (VI.27.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjakról

2023.03.01.

Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés

1. § (1) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés létesítésének engedélyezését e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon kell kérni

a) a házasságkötésre történő bejelentkezés és a tervezett eseményt megelőző 30. nap közötti időpontban,vagy

b) amennyiben a várakozási idő alól felmentést kértek a bejelentkezéskor.

(2) A kérelemről a jegyző az anyakönyvvezető javaslatának figyelembevételével dönt.

(3) Az anyakönyvvezető helyszínre és a hivatali helyiségbe való utazására a 4. § (1) bekezdésében meghatározott díj nyújt fedezetet.

(4) Az ügyfél az anyakönyvvezető őrizetében lévő anyakönyvnek a házasságkötés helyszínére való szállításáról és a hivatali helyiségbe való biztonságos visszaszállításáról a díj megfizetésével gondoskodik.

2. § (1) Hivatali munkaidőn kívüli a házasságkötés, ha az

a) hétfő 18 óra és kedd reggel 8 óra,

b) kedd 16 óra 30 perc és szerda reggel 8 óra,

c) szerda 16 óra 30 perc és csütörtök reggel 8 óra,

d) csütörtök 16 óra 30 perc és péntek reggel 8 óra,

e) valamint péntek 12 óra 30 perc és hétfőn 8 óra közötti időpontban történik.

(2) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezését a rendelet 2. melléklete szerinti nyomtatványon kell kérni

a) a házasságkötésre történő bejelentkezés és a házasságkötés tervezett időpontját megelőző 3. munkanap közötti időszakban, vagy

b) amennyiben a várakozási idő alól felmentést kértek a bejelentkezéskor.

3. § (1) A 4. §-ban meghatározott díjat a Kisújszállási Polgármesteri Hivatal házipénztárába kell megfizetni az 1. § és 2. § szerinti kérelem benyújtásáig.

(2) Amennyiben a 2. § szerinti kérelem elutasításra kerül, az ügyfél a kérelem elutasításáról szóló jogerős döntés kézhezvételét követő naptól kérheti a díj visszafizetését a Kisújszállási Polgármesteri Hivatal házipénztárában.

(3) Amennyiben a házasulók legalább egyike

a) legkésőbb a házasságkötés tervezett kezdő időpontját megelőző munkanap 12 óráig írásban kérelmet nyújt be a Polgármesteri Hivatalhoz, mely alapján a házasságkötésben való közreműködést nem kéri, vagy

b) legkésőbb a házasságkötést megelőző munkanap 12 óráig írásban bejelentést tesz az anyakönyvvezetőhöz, mely alapján

ba) nem az eredetileg kérelmezett munkaidőn kívüli időpontban, hanem hivatali munkaidőben, vagy

bb) nem a kérelmében eredetileg foglalt hivatali helyiségen kívül, hanem a hivatali helyiségben kívánják megtartani a ceremóniát, a befizető a 4. §-ban meghatározott díj teljes összegének visszafizetését kérheti. A visszafizetésről a jegyző rendelkezik a Kisújszállási Polgármesteri Hivatal házipénztárában való felvétel útján, vagy a kérelmező választása szerint a díj - az átutalás költségével csökkentett - összegének kérelemben megjelölt bankszámlaszámra történő átutalásával.

2. A többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díj összege

4. § (1) Házasság hivatali helyiségen kívüli megkötése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként 50 000 forint mértékű díjat kell fizetni.

(2) Nem kell díjat fizetni annak, aki koránál, egészségi állapotánál fogva nem képes a hivatali helyiségben megjelenni.

(3)2 Házasság munkaidőn kívül történő megkötése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként

20 000 forint mértékű díjat kell fizetni.

3. Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj

5. §3 Házasság munkaidőn kívül történő megkötése esetén az anyakönyvvezetőt, amennyiben a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő helyett díj fizetését kéri, alkalmanként 15 000 forint mértékű díj illeti meg.

4. Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet 2014. július 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépése napján hatályát veszti az anyakönyvi eljárás egyes díjairól szóló 39/2012. (IX. 26.) önkormányzati rendelet.

1

A bevezető a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (3) bekezdése a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5. § a Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 24.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.