Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2016 . (V.31.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről szóló 12/2014. (III. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 06. 01- 2016. 06. 01

Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 16. §-ában, 40. § (1) és (3) bekezdésében, a 41. § (3) bekezdésében, és 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet t 18. § h) pontja szerinti véleményező feladatkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. § A köztemetőről szóló 12/2014. (III. 28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § A köztemető tulajdonosa és fenntartója a Kisújszállási Református Egyházközség.”


2. § A rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § (1) Az üzemeltető

a) meghatározza a temetkezési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának temetői rendjét;

b) biztosítja az eltemetés, urnaelhelyezés feltételeit, ideértve a temetési helyre való első temetést megelőzően - szociális temetés kivételével - a sírhely kiásásáról való gondoskodást;

c) biztosítja a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit, a nyitvatartási időt;

d) gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről és biztosítja a temető nyitását, zárását;

e) vezeti és megőrzi a nyilvántartó könyveket;

f) tájékoztatja a temetőlátogatókat;

g) kijelöli a temetési helyeket;

h) elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, síkosság mentesítését és a hó eltakarítását;

i) gondoskodik a hulladék összegyűjtéséről és elszállításáról;

j) gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról;

k) összehangolja a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységeket, szervezési intézkedésekkel elősegíti a temetés és az urnaelhelyezés zökkenőmentes lefolytatását;

l) gondoskodik az ügyfélfogadásról;

(2) Az üzemeltető szedi be sírhely, sírbolthely, illetőleg az újraváltás díját, a temető-fenntartási hozzájárulást, a temető igénybevételi díjat.”


3. § A rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép

„5. § A köztemetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési és kártérítési felelősség az önkormányzatot nem terheli.”


4. § A rendelet 8.-9. §-ainak „temető” szövegrésze helyébe „köztemető” szövegrész lép lépnek:


5. § A rendelet 16. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„16. § A köztemető területén lévő vízvételi helyekből csak a temetési helyek gondozásához használható víz.”


6. § A rendelet 18.-19. §-ai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„18. § A sírhelyre csak olyan növény helyezhető el, mely a sírhelyek közötti távolság megtartását nem gátolja. A köztemetőben történő faültetéshez a temető üzemeltetőjének írásbeli hozzájárulása szükséges.

19. § A sírok mellé ülőpadot elhelyezni, a sírhely környezetétől függően, a köztemető üzemeltetőjének hozzájárulásával lehet.”


7. § A rendelet 45.-48. §-ai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„45. § Kötelező az üzemeltető által biztosított szolgáltatás, tehát a temetőn belüli, az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírbahelyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezésének igénybevétele. A temetkezési szolgáltatók munkavégzésének összhangját az üzemeltetőnek biztosítania kell.

46. § A temetkezési szolgáltatók a munkavégzés megkezdése előtt legalább két munkanappal előbb kötelesek bejelenteni az üzemeltetőnek melyik temetési helyen, milyen tevékenységet végeznek.

47. §A vállalkozók a tevékenység befejezését követően kötelesek a hulladékot elszállítani vagy a külön önkormányzati rendeletben foglaltak szerint elszállíttatni és a sír környezetét rendezetten, tisztán hagyni.

48. § A vállalkozóknak a munkavégzést úgy kell megszervezni, hogy azzal a köztemető látogatóinak kegyeletgyakorlását, a köztemető rendjét, nyugalmát és a temetési szertartásokat ne zavarják.”


8. § Hatályát veszti a rendelet 49. §-a.


9. § Ez a rendelet 2016. június 1-jén lép hatályba.








Kecze István

Dr. Varga Zsolt

polgármester

jegyző



A rendeletet kihirdettem:
Kisújszállás, 2016. május 31.



Dr. Varga Zsolt


jegyző