Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2017 . (X.31.) önkormányzati rendelete

a háztartási szennyvízbegyűjtési közszolgáltatásról

Hatályos: 2017. 12. 01

Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szól 1995. évi 44/C.§ (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 18. § h) és i) pontjai szerinti véleményező feladatkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:



1. A háztartási szennyvízbegyűjtési közszolgáltatás


1. § (1) Kisújszállás Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) kötelező háztartási szennyvízbegyűjtési közszolgáltatást (továbbiakban: közszolgáltatást) szervez és tart fenn.

(2) A közszolgáltatás kiterjed a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz átvételére, begyűjtésére, elszállítására, kezelésére.


2. § Az önkormányzat a közszolgáltatás ellátását a Kisújszállási Városgazdálkodási Kft. (címe: 5310 Kisújszállás, Kossuth L. u. 74., adószáma: 13122186-2-16, cégjegyzék száma: 16-09-007489, KSH azonosítója: 13122186-3821-113-16) közszolgáltatóval (továbbiakban: Közszolgáltató) kötött közszolgáltatási szerződés útján biztosítja.



2. Értelmező rendelkezés


3. § E rendelet alkalmazásában nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására irányuló közszolgáltatás: a nem közművel összegyűjtött szennyvíz ideiglenes tárolására szolgáló létesítmény kiürítése és a nem közművel összegyűjtött szennyvíz ártalmatlanítása céljából történő elszállítása a közcsatornára nem kapcsolt ingatlanról.



3. A közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei


4. § (1) A kötelező helyi közszolgáltatással ellátott területen az ingatlantulajdonos az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezéséről a közszolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni.

(2) A Közszolgáltató és az ingatlantulajdonos közötti jogviszony a közszolgáltatásra vonatkozó írásba foglalt - a (3) bekezdésben meghatározott tartalmú - szerződés megkötésével jön létre.

(3) A Közszolgáltató és az ingatlantulajdonos közötti szerződésnek tartalmaznia kell:

a) az ingatlantulajdonos egyértelmű azonosításához szükséges adatai

b) a közszolgáltatás szervezett és rendszeres elvégzésére irányuló kötelezettségvállalást,

(4) A jogviszony kezdő időpontja az a nap, amelyen a szolgáltató a közszolgáltatást a (3) bekezdés szerint felajánlotta.


5 § A közszolgáltatás során igény szerint, de félévente legalább egy alkalommal az ingatlantulajdonos kötelezettsége a Közszolgáltatónak átadni a szennyvizet.



4. Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei


6. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatást igénybe venni, amennyiben az ingatlanán nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik és gyűlik össze. Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló igényét bejelenteni az e rendelet 2. §-ában megnevezett Közszolgáltatónak.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonos díjat a rendelet 4. mellékletében meghatározott díjak szerint köteles fizetni.



5. A Közszolgáltató jogai és kötelezettségei


7. § (1) A Közszolgáltató köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a tulajdonos bejelentésétől számított 72 órán belül a szolgáltatást elvégezni.

(2) A Közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha a szippantandó anyagról érzékszervi megállapítás - így különösen szag, szín, összetétel stb. - alapján feltételezhető, hogy a közcsatornába a vonatkozó jogszabályi rendelkezés alapján nem engedhető. Ez esetben a Közszolgáltató laboratóriumi vizsgálat készítésére köteles.

(3) Amennyiben a laboratóriumi vizsgálat eredményeként a folyékony hulladék nem tekinthető nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek úgy, a Közszolgáltató - a laboratóriumi vizsgálat igazolt költségének a megrendelőre történő áthárításával - mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések kezdeményezése mellett megtagadja az elszállítást. Amennyiben a laboratóriumi vizsgálatot követően kiderül, hogy a Közszolgáltató feltevése alaptalannak bizonyult, abban az esetben a laboratóriumi vizsgálat költségeit a Közszolgáltató köteles megtéríteni.



6. A közszolgáltatás díja és az azokkal kapcsolatos kötelezettségek


8. § Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a Közszolgáltató részére - a teljesített közszolgáltatás alapján, számla ellenében - legalább negyedéves bontásban, utólag köteles megfizetni.


9. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közszolgáltatási díj át a rendelet melléklete tartalmazza.



7. Adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettségek


10. § (1) A Közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat nyilvántartja és megőrzi.

(2) A Közszolgáltató a személyes adatokat a közszolgáltatási szerződés létrehozása, módosítása, a közszolgáltatást igénybe vevő azonosítása, a közszolgáltatási díj megállapítása, módosítása, megfizetésének ellenőrzése, továbbá a díj nem fizetése esetén a keletkezett hátralék behajtása iránti eljárás keretében, valamint a Közszolgáltató és a közszolgáltatást igénybe vevő közötti vitás esetek tényállásának megállapításához használhatja fel.

(3) A Közszolgáltató a (2) bekezdésben meghatározott tevékenységek hatékony ellátása érdekében más hatóság, közfeladatot ellátó szerv nyilvántartásában szereplő adatokat is felhasználhat.

(4) A (3) bekezdés alkalmazásában felhasználható nyilvántartás a személyi adat- és lakcímnyilvántartás, a cégnyilvántartás, valamint az ingatlan-nyilvántartás.

(5) A Közszolgáltató köteles a környezetvédelmi hatóság eljárásához szükséges adatokat a külön jogszabályban meghatározott módon és tartalommal a környezetvédelmi hatóság rendelkezésére bocsátani.



8. Kedvezmények a díjfizetésre


11. § Az, aki a díj megfizetésére szociális körülményeire tekintettel nem, vagy csak részben képes, a díj megfizetéséhez az önkormányzat szociális ellátások helyi szabályait tartalmazó önkormányzati rendeletében meghatározottak szerinti támogatásban részesülhet.



9. Záró rendelkezések


12. § Ez a rendelet 2017. december 1-jén lép hatályba.






Kecze István

Dr. Varga Zsolt

polgármester

jegyző



A rendeletet kihirdettem:

Kisújszállás, 2017. október 31.




Dr. Varga Zsolt


jegyző