Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2018 . (XI.29.) önkormányzati rendelete

a hiányszakmákhoz kapcsolódó szociális ellátásokról szóló 7/2018 (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 12. 01- 2018. 12. 01

Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, és az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 8. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 17. § dc) pontjában meghatározott véleményező jogkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Humán Erőforrás Bizottsága, a 21/A. § (2) bekezdés szerinti véleményező jogkörében eljáró ifjúsági referens véleményének kikérésével a következőket rendeli el:



1. § A hiányszakmákhoz kapcsolódó szociális ellátásokról szóló 7/2018 (II. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A hiányszakmákhoz kapcsolódó szociális ellátások iránti kérelem a rendelet 2. mellékletében meghatározott formanyomtatványon nyújtható be.”


2. § A rendelet 7/A. §-sal egészül ki:

„7/A. § Az ellátás folyósítását meg kell szüntetni, és az ellátás folyósítását ismételten nem lehet megállapítani annak, aki a közösségi célú önkéntes tevékenység elvégzését határidőben nem igazolja.”


3. § A rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Kisújszállás Város Önkormányzata vállalja azon végzettség megszerzésének támogatását, mely az 1. és 4. mellékletben szereplő hiányszakmák között szerepel.”


4. § A rendelet 8. §-a (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Képzési támogatás egy alkalommal, egy végzettség megszerzéséhez nyújtható.”


5. § A rendelet 9. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Képzési támogatás annak nyújtható, aki kisújszállási székhelyű vagy telephelyű munkáltató nyilatkozata alapján a képzés befejeztével kisújszállási elsődleges munkavégzési helyen munkaviszonyban áll, vagy munkaviszonyba kerül.”


6. § A rendelet 9. §-a (3) bekezdéssel egészül ki.:

„(3) Képzési támogatás a 4. mellékletben szereplő végzettségek megszerzésére irányuló képzés estén munkáltatói nyilatkozat nélkül is nyújtható.”


7. § A rendelet 10. §-a (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az útiköltség-támogatás összege nem haladhatja meg a 100 000 forintot.”


8. § A rendelet 11. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„11. § (1) A képzés költségének nyújtása a képzési szerződés aláírását követően a képző szerv által kibocsátott számla megfizetésével történik.

(2) Az utazási költségtérítés a képző szerv által igazolt jelenlét alapján kerül elszámolásra és megtérítésre a Kisújszállási Polgármesteri Hivatal házi pénztárából. A jelenlét képzési tematika, személyre vagy szervezetre vonatkozó képzési meghívó és jelenléti ív bemutatásával igazolható.”


9. § A rendelet a következő 11/A. §-sal egészül ki:

„11/A. § Képzési támogatás iránti kérelem 2020. december 10-ig nyújtható be, és 2021. július 15-ig befejeződő képzésre igényelhető.”


10. § A rendelet az alábbi 5/A. alcímmel és 14/A. §-sal egészül ki:


„5/A. Jogosítvány megszerzésének támogatása


14/A. § (1) Kisújszállás Város Önkormányzata támogatást nyújt B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez, amennyiben a kisújszállási székhelyű vagy telephelyű munkáltató nyilatkozata szerint annak megszerzése a kisújszállási elsődleges munkavégzési helyű kérelmező foglalkoztatásának feltétele.

(2) A támogatás azt illeti meg, akinek családjában ez egy főre jutó havi jövedelem, egyedül élő esetén a saját havi jövedelme nem haladja meg a 180 000 forintot.

(3) A jogosítvány megszerzéséhez nyújtott támogatás összege megegyezik a képzés alapköltségének és az első vizsga költségének számlával igazolt összegével (a továbbiakban együtt: képzés díja), melynek együttes összege nem haladhatja meg a 210 000 forintot.

(4) A támogatás akkor állapítható meg, ha a képzés díja más támogatásból nem biztosított.

(5) A támogatásra jogosult személy köteles a jogosítványt a támogatás megállapítását követő egy éven belül megszerezni, és ezt a tényt igazolni.

(6) A támogatás összege a jogosítvány megszerzését és bemutatását követően, a számlák bemutatását követő 15 napon belül kerül átutalásra a kérelemben megjelölt számlára.

(7) A támogatás 2020. november 30-áig igényelhető.”


11. § A rendelet 15. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„15. § A támogatást az veheti igénybe, aki a rendelet 1. melléklete szerinti hiányszakmában, kisújszállási székhelyű vagy telephelyű munkáltatónál, kisújszállási elsődleges munkavégzési helyen foglalkoztatási jogviszonnyal rendelkezik, és akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem, egyedül élő esetén a saját havi jövedelme nem haladja meg a 180 000 forintot.”


12. § A rendelet 17. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„17. § (1) A támogatás összege:

a) szakmai végzettséghez kötött munkakör esetén 15 000 forint/hó,

b) egyetemi, főiskolai végzettséghez kötött munkakör esetén 20 000 forint/hó,

c) az a) és b) pontokban meghatározott támogatás összege havonta 5 000 forinttal magasabb, ha a kérelmező krízishelyzetben van.  

(2) A támogatást a munkaviszony fennállásának időtartamára legalább 6 hónapra, de legfeljebb 24 hónapra úgy kell megállapítani, hogy az megszűnik 2021. július 31-én.

(3) Amennyiben a kérelmező a támogatásra ismételten jogosulttá válik, úgy a támogatás időtartamát össze kell számítani. 

(4) E § alkalmazásában krízishelyzetnek minősül, ha:

a) a házastárs, vagy szülő, vagy gyermek elvesztette a munkáját a kérelem benyújtását megelőző 60 napon belül,

b) a kérelmező házastársa részére a kérelem benyújtását megelőzően, vagy attól számított 60 napon belül ápolási díjat állapítottak meg,

c) a kérelem benyújtását megelőző 60 napon belül vagy az ellátás időtartama alatt olyan személy halálesete következik be, akinek a kérelmező eltemettetésre köteles hozzátartozója.

(5) Ha a krízishelyzet a támogatás megállapítását követően következik be, az ellátás összegét felül kell vizsgálni.”


13. § A rendelet 1. melléklete e rendelet 1. melléklete szerint módosul.


14. § A rendelet 2. melléklete e rendelet 2. melléklete szerint módosul.


15. § A rendelet e 3. melléklet szerinti 4. melléklettel egészül ki.


16. § Hatályát veszti a rendelet

a) 8. § (2) bekezdése,

b) 8. § (3) bekezdése,

c) 10. § (2) bekezdése.


17. § Ez a rendelet 2018. december 1-jén lép hatályba.




Kecze István

Dr. Varga Zsolt

polgármester

jegyző



A rendeletet kihirdettem:
Kisújszállás, 2018. november 29.




Dr. Varga Zsolt


jegyző