Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2018 . (II.27.) önkormányzati rendelete

a hiányszakmákhoz kapcsolódó szociális ellátásokról

Hatályos: 2018. 03. 01

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, és az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 8. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 17. § dc) pontjában meghatározott véleményezési jogkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Humán Erőforrás Bizottsága, 21/A. § (2) bekezdés szerinti véleményező jogkörében eljáró ifjúsági referens véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya


1. § A rendelet hatálya kiterjed a Kisújszállás közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező, 18. életévét betöltött és 36. életévét be nem töltött

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándoroltakra és letelepedettekre,

c) hontalanokra,

d) a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre,

e) a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (3) bekezdés a) pontja és a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 4. § (1) bekezdés a) és c) pontjában foglalt Kisújszállás közigazgatási területén élő személyekre.


2. Hatásköri szabályok


2. § (1)A képviselő-testület a polgármesterre ruházza át az e rendeletben meghatározott támogatások megállapításának hatáskörét, és a jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése méltányosságból történő elengedéséről és mérsékléséről szóló döntés meghozatalának hatáskörét.


3. Az ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználása ellenőrzésének szabályai


3. § (1) E rendeletben szabályozott támogatási formák kérelemre állapíthatóak meg. A kérelmet a Kisújszállási Polgármesteri Hivatalban (Kisújszállás, Szabadság tér 1.) lehet benyújtani.

(2)[1] A hiányszakmákhoz kapcsolódó szociális ellátások iránti kérelem a rendelet 2. mellékletében meghatározott formanyomtatványon nyújtható be.

(3) A jogosultsági feltételek megállapításához a további igazolások és bizonyítékok köre az egyes ellátásra vonatkozóan külön került szabályozásra.


4. § A kifizetés az ellátásra vonatkozó külön szabályok szerint történik.  Rendszeres ellátás folyósítása havonta utólag, kifizetése minden hónap 5-éig, a további ellátások vonatkozásában az azokra vonatkozó külön szabályok szerint történik.


5. § A rendelet alapján ellátást megállapítani akkor lehet, ha a kérelmező vállalja félévente 10 óra közösségi célú önkéntes tevékenységet végezését a Kisújszállás Város Önkormányzatával szerződésben álló együttműködő partnernél, melyet köteles igazolni.


6. § Nem nyújtható támogatás Kisújszállás Város Önkormányzata polgármesterének, alpolgármesterének, képviselő-testülete tagjának, valamint ezen személyek Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozójának


7. § Az e rendeletben szabályozott támogatási formák annak állapíthatók meg, aki hozzájárul, hogy a Kisújszállás Város Önkormányzata és annak hivatali szervezete, a Kisújszállási Polgármesteri Hivatal az ösztönző támogatás igénylésének jogosságát alátámasztó szociális helyzetre vonatkozó személyes adatait az EFOP-1.2.11-16 kódszámú „Esély Otthon” című pályázat irányító hatósága és Kisújszállás Város Önkormányzata között fennálló adatfeldolgozási szerződésben meghatározott módon és feltételekkel kezelje.


7/A. § [2] Az ellátás folyósítását meg kell szüntetni, és az ellátás folyósítását ismételten nem lehet megállapítani annak, aki a közösségi célú önkéntes tevékenység elvégzését határidőben nem igazolja.


4. Képzési támogatás


8. § (1) Kisújszállás Város Önkormányzata vállalja azon végzettség megszerzésének támogatását, mely az 1. és 4. mellékletben szereplő hiányszakmák között szerepel. [3]

(2)  [4]  [5]

(3) [6]

(4) Képzési támogatás egy alkalommal, egy végzettség megszerzéséhez nyújtható. [7]


9. § (1) A támogatás azt illeti meg, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem, egyedül élő esetén a saját havi jövedelme nem haladja meg a 300 000 [8]forintot.

(2) Képzési támogatás annak nyújtható, aki kisújszállási székhelyű vagy telephelyű munkáltató nyilatkozata alapján a képzés befejeztével kisújszállási elsődleges munkavégzési helyen munkaviszonyban áll, vagy munkaviszonyba kerül. [9]

(3) Képzési támogatás a 4. mellékletben szereplő végzettségek megszerzésére irányuló képzés estén munkáltatói nyilatkozat nélkül is nyújtható. [10]


10. § (1) A támogatás összege megegyezik a képzés díjával és a képzésen való részvételhez kapcsolódó utazási költséggel, mely a rendelet 3. mellékletét képező költségátalány alapján kerül kiszámításra.

(2) [11]

(3) Az útiköltség-támogatás összege nem haladhatja meg a 100 000 forintot. [12]


11. § [13] (1) A képzés költségének nyújtása a képzési szerződés aláírását követően a képző szerv által kibocsátott számla megfizetésével történik.

(2) Az utazási költségtérítés a képző szerv által igazolt jelenlét alapján kerül elszámolásra és megtérítésre a Kisújszállási Polgármesteri Hivatal házi pénztárából. A jelenlét képzési tematika, személyre vagy szervezetre vonatkozó képzési meghívó és jelenléti ív bemutatásával igazolható.


11/A. § [14] Képzési támogatás iránti kérelem 2020. december 10-ig nyújtható be, és 2021. július 15-ig befejeződő képzésre igényelhető.


5. Önfoglalkoztatóvá válás támogatása



[15] [16] [17] 12. § A támogatást azt veheti igénybe, aki a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény 17. §-a és a foglalkoztatást elősegítő támogatásokról, valamint a Munkaerőpiaci Alapból foglalkoztatási válsághelyzetek kezelésére nyújtható támogatásról szóló 6/1996 (VII. 16.) MüM rendelet 10. §-a alapján az állami foglalkoztatási szerv által nyújtott álláskeresők vállalkozóvá válását elősegítő támogatás segítségével 2018. január 1-jét követően vállalkozóvá vált, és akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem, egyedül élő esetén a saját havi jövedelme nem haladja meg a 300 000 forintot.


[18] 12/A. § Támogatás annak állapítható meg, aki kisújszállási székhellyel vállalkozást indít.


[19] [20] 13. § A kérelemhez csatolni kell a 12. §-ban meghatározottak bizonyítására szolgáló iratokat.


[21] [22]  14. § (1) A támogatás összege 40 000 forint/hó.

(2) Az ellátás összege 45 000 forint abban az esetben, ha a vállalkozás olyan szolgáltatást nyújt, ami a kérelem benyújtásának időpontjában Kisújszállás Város közigazgatási területén nem biztosított.

(3) A támogatást 12 hónapra kell megállapítani





5/A. Jogosítvány megszerzésének támogatása [23]


[24] 14/A. § (1) [25] Kisújszállás Város Önkormányzata támogatást nyújt B kategóriás jogosítvány megszerzéséhez, amennyiben

a) a kérelmező kisújszállási székhelyű vagy telephelyű munkáltatónál, kisújszállási elsődleges munkavégzési helyen a rendelet 5. melléklet szerinti hiányszakmában foglalkoztatási jogviszonnyal rendelkezik, vagy

b) a kérelmező a rendelet 1. vagy 4. mellékletében hiányszakmaként szereplő végzettség megszerzésére irányuló tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkezik.

(2) A támogatás azt illeti meg, akinek családjában ez egy főre jutó havi jövedelem, egyedül élő esetén a saját havi jövedelme nem haladja meg a 300 000 [26]forintot.

(3) A jogosítvány megszerzéséhez nyújtott támogatás összege megegyezik a képzés alapköltségének és az első vizsga költségének számlával igazolt összegével (a továbbiakban együtt: képzés díja), melynek együttes összege nem haladhatja meg a 210 000 forintot.

(4) A támogatás akkor állapítható meg, ha a képzés díja más támogatásból nem biztosított.

(5) A támogatásra jogosult személy köteles a jogosítványt a támogatás megállapítását követő egy éven belül megszerezni, és ezt a tényt igazolni.

(6) A támogatás összege a jogosítvány megszerzését és bemutatását követően, a számlák bemutatását követő 15 napon belül kerül átutalásra a kérelemben megjelölt számlára.

(7) A támogatás 2020. november 30-áig igényelhető.


6. Hiányszakmák támogatása


15. § [27] A támogatást az veheti igénybe, aki a rendelet 5. melléklete szerinti hiányszakmában [28], kisújszállási székhelyű vagy telephelyű munkáltatónál, kisújszállási elsődleges munkavégzési helyen foglalkoztatási jogviszonnyal rendelkezik, és akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem, egyedül élő esetén a saját havi jövedelme nem haladja meg a 300 000 [29] forintot.


16. § A kérelemhez csatolni kell a 15. §-ban meghatározottak bizonyítására szolgáló iratokat, különösen foglalkoztatási jogviszonyt létesítő okiratot, munkaköri leírást, jövedelemigazolásokat.


17. § [30] (1) A támogatás összege:

[31] a) alap- vagy középfokú végzettséggel betöltött munkakör esetén 15 000 forint/hó,

[32] b) felsőfokú végzettséggel betöltött munkakör esetén 20 000 forint/hó,

b) egyetemi, főiskolai végzettséghez kötött munkakör esetén 20 000 forint/hó,

c) az a) és b) pontokban meghatározott támogatás összege havonta 5 000 forinttal magasabb, ha a kérelmező krízishelyzetben van.  

(2) A támogatást a munkaviszony fennállásának időtartamára legalább 6 hónapra, de legfeljebb 24 hónapra úgy kell megállapítani, hogy az megszűnik 2021. július 31-én.

(3) Amennyiben a kérelmező a támogatásra ismételten jogosulttá válik, úgy a támogatás időtartamát össze kell számítani. 

(4) E § alkalmazásában krízishelyzetnek minősül, ha:

a) a házastárs, vagy szülő, vagy gyermek elvesztette a munkáját a kérelem benyújtását megelőző 60 napon belül,

b) a kérelmező házastársa részére a kérelem benyújtását megelőzően, vagy attól számított 60 napon belül ápolási díjat állapítottak meg,

c) a kérelem benyújtását megelőző 60 napon belül vagy az ellátás időtartama alatt olyan személy halálesete következik be, akinek a kérelmező eltemettetésre köteles hozzátartozója.

(5) Ha a krízishelyzet a támogatás megállapítását követően következik be, az ellátás összegét felül kell vizsgálni.


7. Hatályba lépés


18. § Ez a rendelet 2018. március 1-jén lép hatályba.








Kecze István

Dr. Varga Zsolt

polgármester

jegyző



A rendeletet kihirdettem:

Kisújszállás, 2018. február 27.





Dr. Varga Zsolt


jegyző


[1]

Módosította a 27/2018. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2018. december 1-től.

[2]

Kiegészítette a 27/2018. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2018. december 1-től.

[3]

Módosította a 27/2018. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos: 2018. december 1-től.

[4]

Módosította a 12/2018. (IV. 26) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos 2018. május 1-től.

[5]

Hatályon kívül helyezte a 27/2018. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 16. § a) pontja. Hatályát veszti: 2018. december 1-től.

[6]

Hatályon kívül helyezte a 27/2018. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 16. § b) pontja. Hatályát veszti: 2018. december 1-től.

[7]

Kiegészítette a 27/2018. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos: 2018. december 1-től.

[8]

Módosította a 7/2019. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2019. május 1-től.

[9]

Módosította a 27/2018. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatályos: 2018. december 1-től.

[10]

Kiegészítette a 27/2018. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 6. §-a. Hatályos: 2018. december 1-től.

[11]

Hatályon kívül helyezte a 27/2018. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 16. § c) pontja. Hatályát veszti: 2018. december 1-től.

[12]

Kiegészítette a 27/2018. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 7. §-a. Hatályos: 2018. december 1-től.

[13]

Módosította a 27/2018. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 8. §-a. Hatályos: 2018. december 1-től.

[14]

Kiegészítette a 27/2018. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 9. §-a. Hatályos: 2018. december1-től.

[15]

Módosította a 12/2018. (IV. 26) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos 2018. május 1-től.

[16]

Hatályon kívül helyezte a 22/2018. (X. 30.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatálytalan: 2018. október 31-től.

[17]

Kiegészítette a 7/2019. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2019. május 1-től.

[18]

Kiegészítette az 5/2020. (II. 27.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2020. március 1-től.

[19]

Hatályon kívül helyezte a 22/2018. (X. 30.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatálytalan: 2018. október 31-től.

[20]

Kiegészítette a 7/2019. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2019. május 1-től.

[21]

Hatályon kívül helyezte a 22/2018. (X. 30.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatálytalan: 2018. október 31-től.

[22]

Kiegészítette a 7/2019. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2019. május 1-től.

[23]

Kiegészítette a 27/2018. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 10. §-a. Hatályos: 2018. december1-től.

[24]

Hatályát veszti a rendelet 14/A §-a azon a napon, amikor a nyolcvanadik a 14/A §-ban szabályozott kérelem a Kisújszállási Polgármesteri Hivatalba beérkezett.

[25]

Módosította az 5/2020. (II. 27.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2020. március 1-től.

[26]

Módosította a 7/2019. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos 2019. május 1-től.

[27]

Módosította a 27/2018. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 11. §-a. Hatályos: 2018. december 1-től.

[28]

Módosította a 7/2019. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos: 2019. május 1-től.

[29]

Módosította a 7/2019. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos: 2019. május 1-től.


[30]

Módosította a 27/2018. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 12. §-a. Hatályos: 2018. december 1-től.

[31]

Módosította a 7/2019. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatályos: 2019. május 1-től.

[32]

Módosította a 7/2019. (IV. 30.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatályos: 2019. május 1-től.