Kisújszállás Város Önkormányzata Polgármesterének 2/2020. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a Kisújszállási Térségi Szociális Otthon és Alapszolgáltatási Központ személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátásainak intézményi térítési díjáról szóló 14/2012. (II. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 05. 01- 2020. 06. 17

Kisújszállás Város Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46.§ (4) bekezdésében meghatározott jogkörében, figyelemmel a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) b) pontjában és Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás társulási megállapodásában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörben eljárva a következőket rendeli el:



1. § A Kisújszállási Térségi Szociális Otthon és Alapszolgáltatási Központ személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátásainak intézményi térítési díjáról szóló 14/2012. (II. 29.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) 3. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: 


„(3) A házi segítségnyújtás intézményi térítési díja: 530 Ft/fő/gondozási óra, kivéve bevásárlás, gyógyszerkiváltás, ügyintézés, mely szolgáltatások díjmentesen vehetők igénybe”.


2. § (1) Ez a rendelet 2020. május 1. napján lép hatályba és az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről (III.) szóló 40/2020. (III.16.) számú kormányrendelet 2.§-a hatályon kívül helyezésével hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.



Kecze István

Dr. Pénzes Tímea

polgármester

jegyző



A rendeletet kihirdettem:

Kisújszállás, 2020. április 30.



Dr. Pénzes Tímea

jegyző



Általános indokolás


Magyarország Kormánya 2020. március 11-én 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletével az élet-és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítására, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett.

A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerint veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja.

Jelen rendelet annak érdekében került megalkotásra, hogy a házi segítségnyújtás keretében megvalósítható legyen azon 70. életévüket betöltött emberekről történő gondoskodás, akik vállalták, hogy lakóhelyüket, illetve tartózkodási helyüket nem hagyják el és kérik az önkormányzat gondoskodását a veszélyhelyzet fennállása alatt.

Jelen rendelet és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangban vannak, az Európai Unió alapját képező szerződések vagy uniós jogi aktus rendelkezései előzetes bejelentést vagy egyéb véleményezést a jogszabály megalkotása kapcsán nem írnak elő.


Részletes indokolás

az 1. §-hoz

A házi segítségnyújtásba a veszélyhelyzet kihirdetése után bevont, 70. életévüket betöltött személyekről való gondoskodás díjfizetésének rendezését tartalmazza a szakasz.

a 2. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.