Kisújszállás Város Önkormányzata Polgármesterének 3/2020. (XI. 12.) polgármesteri rendelete

Kisújszállás Város Önkormányzata kötelező maszkviselésre kijelölt közterületeiről és nyilvános helyeiről

Hatályos: 2020. 11. 12

Kisújszállás Város Önkormányzata feladat- és hatáskörében eljárva, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése, a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet alapján, a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 27. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Kisújszállás Város belterületén a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 1.§ (1) bekezdés b) pontjában foglaltak alkalmazásában kötelező a maszkviselés:


a) az üzletek, dohánybolt és lottózó bejáratától számított 5 méteren belül,

b) az egészségügyi és szociális intézmény, valamint gyógyszertár előtti közterületen,

c) a köznevelési intézmények – iskolák, óvodák – előtti közterületen,

d) a tömegközlekedési eszközök – ideértve a helyi autóbuszjáratot is – közterületen lévő, várakozásra kijelölt helyein,

e) a játszótereken,

f) a Bárány kút (hrsz: 2213) vízvételi helyétől számított 5 méteren belül.

g) a Kisújszállási Városgazdálkodási Nonprofit Kft. üzemeltetésében lévő Kisújszállás, Vásár utca 7-9. szám alatt működő piac teljes kül- és belterületén.


2. §


Ez a rendelet 2020. november 12-én 16.00 órakor lép hatályba.



Általános indokolás


Magyarország Kormánya 2020. november 3-án 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendeletével az élet-és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítására, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett.


Magyarország Kormánya a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Rendelet) felhatalmazást adott a települési önkormányzatoknak arra, hogy önkormányzati rendeletben határozzák meg a település belterületén az önkormányzat által kijelölt azon közterületeket, ahol kötelező maszkot viselni.


A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerint veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja.


Az új koronavírus második hulláma Magyarország egész területén fellelhető. Bárki lehet vírushordozó – akár tünetek nélkül is – és továbbadhatja a fertőzést.


A vírus cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszögéssel, kilégzéssel kerül a levegőbe, belégzéssel, fertőzött felületek érintése által jut az emberi szervezetbe.


A fentiekre figyelemmel, a járvány terjedésének megelőzése, fékezése, a lakosság védelme érdekében a rendeletben felsorolt közterületeken orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon kell viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.


Jelen rendelet és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangban vannak, az Európai Unió alapját képező szerződések vagy uniós jogi aktus rendelkezései előzetes bejelentést vagy egyéb véleményezést a jogszabály megalkotása kapcsán nem írnak elő.


Részletes indokolás


az 1. §-hoz


A nagyobb forgalmú közterületeket és nyilvános helyeket sorolja fel, ahol kötelező a maszkviselés.


a 2. §-hoz


Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.