Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2021. (III.3.) önkormányzati rendelete

a hiányszakmákhoz kapcsolódó szociális ellátásokról szóló 7/2018 (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 03. 04- 2021. 03. 04

Kisújszállás Város Polgármestere, Kisújszállás Város Önkormányzata feladat és hatáskörében eljárva, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXX törvény 46. § (4) bekezdése, a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelet a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, és az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 8. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 28/2014. (X. 21.) önkormányzati rendelet 17. § dc) pontjában meghatározott véleményező jogkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Humán Erőforrás Bizottsága, a 21/A. § (2) bekezdés szerinti véleményező jogkörében eljáró ifjúsági referens véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


1. § Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének hiányszakmákhoz kapcsolódó szociális ellátásokról szóló 7/2018 (II. 27.) rendelete (a továbbiakban: rendelet) 12. § szakasza helyébe a következő rendelkezés lép:


„12. § A támogatást az veheti igénybe, aki az állami foglalkoztatási szerv által nyújtott álláskeresők vállalkozóvá válását elősegítő támogatás segítségével 2018. január 1-jét követően vállalkozóvá vált, és akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem, egyedül élő esetén a saját havi jövedelme nem haladja meg a 300 000 forintot.”


2. § Ez a rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba.





Általános indoklás


Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2018. február 27-i ülésén elfogadta a hiányszakmákhoz kapcsolódó szociális ellátásokról szóló 7/2018 (II. 27.) önkormányzati rendeletet. A rendelet célja, hogy az EFOP-1.2.11-16-2017-00029 azonosító számú „Kisújszállás a Te otthonod!” pályázattal elnyert forrás segítségével erősítse városunk lakosságmegtartó képességét, elősegítse a fiatalok munkavállalását és letelepedését. Ezen cél elérése érdekében folyamatosan figyelemmel követjük a célcsoport igényeit, szem előtt tartjuk a helyi munkáltatók igényeit és a benyújtott pályázatban vállaltakat. Szükség esetén ennek megfelelően kerül sor a rendelet módosítására. Az önfoglalkoztatóvá válás is támogatandó a pályázat és a rendelet szerint. Jelenleg a rendelet hivatkozik egy konkrét jogszabályi helyre, ami alapján támogatható az önfoglalkoztatóvá válás. Annak érdekében, hogy ha az önfoglalkoztatóvá válás másik forrásból, más jogszabályi helyre hivatkozással kerül támogatásra jogosult legyen az igénylő a támogatásra. A jogszabály, ezen részét általánosítani kell.


Részletes indokolás


1. §

A rendelet szövegéből törlésre kerülnek azon részek, amelyek nem általánosan fogalmazzák meg a foglalkoztatási szerv támogatására vonatkozó utalást.


2. §

Hatályba léptető rendelkezések.