Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2012. (VIII. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2012. 08. 29

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2012. (VIII. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2012.08.29.
az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Kisújszállás Város Önkormányzatának az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendeletének kiegészítése, módosítása vált szükségessé. A szolgálati lakásra jogosultak köre pontosításra kerül, valamint a rendelet 1. melléklete kiegészül a Kisújszállás, Óváros 10. szám alatti, 1231 hrsz.-ú ingatlannal.
Részletes indokolás
A 2. §-hoz
A lakások bérleti jogára a Kisújszállás intézményeiben munkaviszonyt létesítő vidéki lakhellyel rendelkező személyek jogosultak, kizárólag a munkaviszony fennállásig.
2012-ben több jelentős változás történt, ami indokolja a rendelet e pontjának felülvizsgálatát:
- az önkormányzat a nevelési, oktatási intézményeit egyházi fenntartásba adja,
- a Kumánia Gyógyfürdő Kft. hamarosan elindítja a gyógyászati ellátásokat, amelyhez információink szerint nem fog találni elegendő szakképzett kisújszállási gyógytornászt, gyógymasszőrt és fizioterápiás asszisztenst.
Ezen túl a város gazdasági fejlődése során a helyi cégek részéről igény merülhet fel egy gazdasági szempontból értékes szakember elhelyezésére, amelyre így korlátozott módon, pályáztatás nélkül lesz lehetőség az ügyvezető és az igénylő együttes kérelmére.
A fentiek alapján a jogosultak körének pontosítása vált szükségessé.
A jogosultság sorrendje is meghatározásra kerül a módosításban.
Az egyházi fenntartásba kerülő intézmények számára a rendelet módosítás megnyitja az utat, hogy az ő dolgozói is igényelhessenek szolgálati lakást. Igény esetén a rendelet alapján a polgármester köthet szolgálati lakás bérlőkijelölés átadására szóló megállapodást az egyházi fenntartókkal, akik a polgármester által elfogadott személyt jelölhetnek ki.
A 3. §-hoz
Kimaradt az Óváros 10. alatti ingatlan a rendelet 1. mellékeltének 4. táblázatából, amelyet most pótolunk. Továbbá töröltük a Bocskai u. 10. szám alatti ingatlan három lakását, mert ezt az ingatlant az önkormányzat értékesíti.
A 4. §-hoz
A piaci alapú lakások esetében a lakástulajdon törlését javasoljuk. A rendelet kizárta azokat, akik rendelkeztek lakással, de az átépítés, vagy felújítás, vagy életveszély miatt lakhatatlanná vált. Így ha valaki hasonló élethelyzetbe kerül és képes a piaci árat kifizetni, akkor bérelhet önkormányzati lakást. A cél, hogy a lehető legtöbb lakást piaci alapon adjuk ki, mert ez hozza legtöbb bevételt.
Jelenleg a Vörösmarty u. 47. szám alatt hatból öt lakás üres. Ezek közepes állapotúak, de a falvizesedés miatt piaci áron nem találtak rá bérlőt, a költségelvű díj pedig túlságosan alacsony ezekért a lakásokért. A jelenlegi díjszabás keretei között nem tudjuk kezelni e lakások problémáját, ezért ha az első pályázat sikertelen, akkor a polgármester díjmérséklési jogkört kap. E módosítással biztosítható, hogy rugalmasan alkalmazkodni tudjunk a változó piaci viszonyokhoz, a lakásállomány kihasználtsága ezáltal jobb lesz és nem kell költségelven kiadni a lakásokat ha többért is kiadhatók.