Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 49/2012. (XII. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2012. 12. 19

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 49/2012. (XII. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2012.12.19.
az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Kisújszállás Város Önkormányzatának az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelete kiegészítése, módosítása vált szükségessé. A szociális alapon nem bérbe adható lakások kijelölése vált szükségessé, valamint a rendelet 1. melléklete kiegészül a Kisújszállás, Szabadság u. 6. szám alatti, 2188/1 hrsz.-ú ingatlannal, és lecsökken a Kisújszállás, Óváros 46. szám alatti 1225/A hrsz-ú ingatlannal.
A fentieken túl megvizsgáltuk a lakások lakbéreinek és a helyiségek bérleti díjai esetleges emelésének kérdését is.
Az idei évre vonatkozóan 2012. november 30-ai állapot szerint a Kisújszállási Városgazdálkodási Kft. követelés állománya az alábbiak szerint alakul:
Helyiségbér tekintetében 682 020 Ft
Lakbér tekintetében 1 155 112 Ft
Az Önkormányzat kezelésében lévő helyiségek az idei évre vonatkozóan 2012. október 31-ei állapot szerinti követelés állománya 1 717 990 Ft.
Elmondható, hogy több bérlő részletekben igyekszik rendezni tartozását, mások viszont többszöri felszólítás ellenére sem fizetnek, csak akkor mikor már a kilakoltatással/fenyegetjük őket a felszólításban.
Év közben sok lakás megüresedett, amelyekbe piaci alapon nehéz volt bérlőket találni, éppen ezért kellett az augusztusi testületi ülésen módosítani a rendeletet. Az augusztusi módosítás alapján a polgármester az első sikertelen meghirdetés után mérsékelheti a bérleti díjat. Csak így sikerült a lakásállomány kihasználtságát növelni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
A rendelet 1. § (2) bekezdése értelmében költségelven és piaci alapon akkor lehet lakást bérbe adni, ha nincs olyan személy, aki a szociális alapú igénylés névjegyzéken szerepel. Ezen a névjegyzéken sokszor olyan személyek, családok szerepelnek, akik szociális helyzetük alapján rászorulnak, azonban egy összkomfortos, komfortos jó állapotú lakás magasabb bérleti díját és a komfortfokozatból eredő magasabb üzemeltetési költségét nem tudják kifizetni. A jelenlegi szabályzás alapján, ha a szociális alapon kiadható lakás telítettsége miatt azokban a fenti személyek nem elhelyezhetőek, akkor a költségelven és piaci alapon kiadható lakások szociális alapú áron válnak kiadóvá. A szociálisan rászorulóknak is és az önkormányzatnak is rossz, ha a magasabb komfortfokozatú, jó állapotú lakásokba szociálisan rászorulók költöznek, mert a rászoruló közüzemi és lakbértartozást halmoz fel, ezáltal kizárja magát a későbbi szociális bérlakás igénylésből. Az önkormányzatnak pedig azért rossz, mert bevételtől esik el és újabb megoldásra váró szociális problémát generál. Ezen probléma kiküszöbölése miatt javasoljuk a rendelet mellékleteit kiegészíteni egy 5. melléklettel, mely kijelöli azon lakásokat, melyek nem adhatók szociális alapon bérbe a szociális névjegyzéken szereplő személyek esetében sem.
A 3. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséhez különös felkészülési időre nincs szükség, ezért az lehet az ülést követő kihirdetés napja.
A 2. melléklethez
Október hónapban életveszélyessége miatt lebontásra került az Óváros telep 46. szám alatti ingatlan. Szükségessé vált ezen ingatlan törlése a rendelet 1. mellékletének 4. táblázatából.
A Bocskai u. 10. szám alatti ingatlan értékesítése miatt szükséges az ott lakók (3 család) kiköltöztetése cserelakás biztosításával. Jelenleg nincs üres és a családoknak megfelelő lakásunk, így ideiglenesen a Szabadság u. 6. szám alatti ingatlant tudjuk cserelakásként felajánlani. Az ingatlant nyár óta többszöri hirdetés ellenére sem sikerült eladni, sem pedig bérbe kiadni. Ezen átmeneti állapot miatt a rendelet 1. mellékletének 4. táblázatába felvételre került.