Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2013. (VI. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 06. 26

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2013. (VI. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2013.06.26.
az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Kisújszállás Város Önkormányzatának az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendeletének több melléklete is kiegészítésre, módosításra szorul, tekintve, hogy az idei évben több ingatlant is értékesítettünk valamint több ingatlan és helyiség kezelése került kiszervezésre. Ezek alapján ingokolttá vált a rendelet aktualizálása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz, a 2. §-hoz, az 1. melléklethez és a 2. melléklethez
Idén júniusban elkészült a Móricz Zsigmond u. 17. szám alatti (korábban Tigris Kaszinó) épületben a három önkormányzati lakás, mely a Kisújszállási Városgazdálkodási Kft. LAJ keretéből valósulhatott meg. Szükségessé vált ezen lakások felvétele a rendelet 1. mellékletének 2. táblázatába, mely a jó állapotú lakásokat összesíti.
A Bocskai u. 10. szám alatti ingatlan értékesítése miatt szükséges volt tavaly decemberben az ott lakók (3 család) kiköltöztetése cserelakás biztosításával. Tavaly nem volt üres és a családoknak megfelelő lakásunk, így ideiglenesen a Szabadság u. 6. szám alatti ingatlant tudtuk cserelakásként felajánlani, így azt az ingatlant átmenetileg a gyenge állapotú lakások közé ideiglenesen besoroltuk. Az ingatlan januári versenyeztetési eljárása kapcsán sikeres pályáztatást folytattunk le. Így szükséges volt annak határidőre történő kiürítése, mely jelenleg is folyamatban van. Ezen átmeneti állapot ezzel úgymond véget ért, így szükséges ezen lakások törlése a rendelet 1. mellékletének 4. táblázatából.
A Képviselő-testület március havi soros ülésén döntött arról, hogy a Malom u. 15. fsz. 3. szám alatti ingatlant értékesíti. A pályáztatási eljárás sikeres szerződéskötést eredményezett, így ezen lakás kivezetése is szükséges a gyenge állapotú lakások közül.
2013. március 1-től a Vásárcsarnok üzemeltetésével a Kisújszállási Városgazdálkodási Kft.-t bízta meg a Képviselő-testület, így szükséges az abban található 11 üzlethelyiség és 1 iroda átvezetése a Polgármesteri Hivatal kezelésében lévő helyiségek megnevezésű táblázatból (rendelet 1. mellékletének 5. táblázata) a Kisújszállási Városgazdálkodási Kft. kezelésében lévő helyiségek megnevezésű táblázatba.
Fogtechnikai labor, mely a Rákóczi u. 8. szám alatt található, szintén eddig a Polgármesteri Hivatal kezelésében volt, azonban 2012. május 1-vel átadásra került annak üzemeltetése a Kumánia Gyógyfürdő Kft.-nek, így ezen sor törlése is szükséges.
A 3. §-ban említett vásárcsarnok helyiségeinek átvezetése, valamint a fogtechnikai labor törlése mellett a Kisújszállási Városgazdálkodási Kft. kezelésében lévő helyiségeket összesítő rendelet 1. mellékletének 6. táblázatában további két törlésre van szükség.
A Kossuth L. u. 9. szám alatti 10 m2-es irodahelyiség értékesítéséről a Képviselő-testület idén márciusban döntött, mely eljárás sikeresen le is zárult.
A Móricz Zsigmond u. 17. szám alatti (korábban Tigris Kaszinó) 3 lakásos ingatlan egykor ezen táblázatban közösségi házként volt feltüntetve, de tekintve, hogy az átalakítást követően ezen jellegét elvesztette, szükséges a törlése.
E rendelet legutóbbi módosítása során, egy 5. melléklettel egészült ki a rendelet, mely a szociális alapon nem bérbe adható lakásokat tartalmazza. A Móricz Zsigmond u. 17. szám alatt kialakított új állapotú lakások ezen besorolásba esnek, így szükséges azok felvétele.
A 3. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséhez különös felkészülési időre nincs szükség, ezért az lehet az ülést követő kihirdetés napja.