Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2013. (XII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 12. 20

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 35/2013. (XII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2013.12.20.
az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Kisújszállás Város Önkormányzatának az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendeletében (továbbiakban rendelet) meghatározott bérlakások bérleti díjainak a felülvizsgálata következik, valamint a rendelet több melléklete is kiegészítésre, módosításra szorul, tekintve, hogy az idei évben néhány önkormányzati tulajdonú lakás apportálásra, értékesítésre, átalakításra került. Az említett okok alapján indokolttá vált a rendelet aktualizálása.
A rendelet 1. mellékletének 1. táblázatában meghatározott, az önkormányzati tulajdonú bérlakások bérleti díjainak összegét évente megvizsgálja a képviselő-testület. Tekintettel az elmúlt évbeli inflációs ráta alacsony mivoltára, és arra, hogy a bérlők többségében alacsony jövedelemmel rendelkeznek, a bérleti díj emelése nem indokolt.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A 2013. novemberi testületi ülésen született döntés arra vonatkozóan, hogy a Kisújszállási Városgazdálkodási Nonprofit Kft. apportálás keretén belül hozzájuthat olyan lakásokhoz, melyeket szabadon hasznosíthat. A döntés alapján a Kisújszállás, Szabadság téri ltp. 12. fsz. 3. szám alatt található 1,5 szobás közepes állapotú, komfortos önkormányzati lakás, valamint a Rákóczi u. 3/b. szám alatti,
2 szobás közepes állapotú összkomfortos önkormányzati tulajdonú szolgálati bérlakás tulajdonjoga átkerült a Kisújszállási Városgazdálkodási Kft. részére.
Fent említett okból szükségessé vált ezen lakások törlése a rendelet 1. mellékletének 3. táblázatából, mely a közepes állapotú lakásokat összesíti.
Az idei októberi Képviselő-testületi ülésen hozott 413/2013. (X.29.) számú önkormányzati határozat alapján a 3. helyrajzi számú, természetben a Kisújszállás, Nyár u. 2. szám alatt található önkormányzati tulajdonú ingatlan társasházzá alakítása megtörtént. Ennek következtében a rendelet 1. mellékletének 5. táblázata - mely a Polgármesteri Hivatal kezelésében lévő helyiségeket tételezi - pontosításra szorul. Az ott feltüntetett garázsok ugyanis külön társasházi ingatlanként lettek nyilvántartva.
A 2. §-hoz
dén megkezdődtek Kisújszállás városközpontjának funkcióbővítésével kapcsolatos munkálatai. Az elnyert pályázat II. projekteleme érinti 2178/2 helyrajzi számú, a természetben Kisújszállás, Szabadság tér 7. szám alatt található volt Vígadó épületének egyes helyiségeit is. Az érintett helyiségek, melyek jelenleg a Kisújszállási Városgazdálkodási Kft. kezelésében állnak a következők:
- 62 m2 alapterületű üzlethelyiség
- 739,6 m2 kiterjedésű filmszínház
- 20 m2 nagyságú iroda
A hivatkozott pályázat kivitelezése érdekében, szükséges a felsorolt helyiségeket a Kisújszállási Városgazdálkodási Kft. kezeléséből kivonni. Ennek megfelelően az említett ingatlanrészek a rendelet 1. mellékletének 6. táblázatából törlésre kerülnek.
Jelen részletes indoklás 2. § keretében leírt apportálási eljárás miatt, az ott feltüntetett helyiségek törlése szükséges a rendelet 4. mellékletének 1. táblázatából, ahol a szolgálati lakások kerülnek felsorolásra.
A rendelet 5. mellékletéből - mely a szociális alapon bérbe nem adható lakásokat listázza – szükséges a jelen részletes indoklás 2. § keretében részletezett apportálási eljárás miatt, az ott feltüntetett helyiségek törlése.
A Képviselő-testület március havi soros ülésén döntött arról, hogy a Malom u. 15. fsz. 3. szám alatti ingatlant értékesíti. A pályáztatási eljárás sikeres szerződéskötést eredményezett, így a lakás kivezetése szintén szükséges a rendelet 5. mellékletéből.
A 3. §-hoz
A rendelet hatálybalépéséhez különös felkészülési időre nincs szükség, ezért az lehet az ülést követő kihirdetés napja.