Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2016. (IV. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról szóló 49/2011. (XII. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 04. 01

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2016. (IV. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2016.04.01.
a helyi adókról szóló 49/2011. (XII. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A képviselő-testület a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 39/C. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján rendeletében adómentességet biztosít annak a vállalkozásnak, amelynek az adóalapja nem haladja meg az 1 millió Ft-ot, valamint az első négy adóévében azt a vállalkozót, akinek, illetve amelynek a vállalkozási szintű adóalapja nem haladja meg a 2,5 millió Ft-ot.
1 % mértékű adót fizet az a háziorvos, védőnő vállalkozó, amelynek adóalapja nem haladja meg a 20 millió Ft-ot.
A felhatalmazást adó törvény 39/C. §-a 2016. január 1-jei hatállyal úgy egészült ki, hogy ezek a mentességek, kedvezmények csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősülnek, amely az Európai Unió működéséről szóló szerződés 107. és 108. cikkének a csekély összegű támogatásokra való alkalmazásáról szóló 1407/2013/EU bizottsági rendelet szabályaival összhangban nyújtható.
Az összhang megteremtése érdekében megküldtük az elkészült rendelettervezetet véleményezésre a Támogatásokat Vizsgáló Irodának, mely a melléklet szerint jóváhagyta azt.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet tagolásának megfelelősége érdekében az iparűzési adó vonatkozásában a 4. § újraalkotásra kerül az adó mértékét meghatározó részben, változatlan tartalom mellett.
A 2. §-hoz és a 3. §-hoz
A Támogatásokat Vizsgáló Iroda javaslatának megfelelően kerülnek megalkotásra az értelmező rendelkezések, a tájékoztatás az elszámolásról, az adómentesség és a kedvezmény feltételeiről.
A támogatás mértéke a hatályos rendelet szerinti változatlan feltételekkel kerül biztosításra.
A 4. §-hoz
A támogatás vonatkozásában az Európai Unió jogával való összhang deklarálásra kerül.
Az 5. §-hoz
A rendelet már hatályos mellékletei úgy módosulnak, hogy azok a Kisújszállási Polgármesteri Hivatal megnevezését tartalmazzák.
Ezen túl a rendelet 3. és 4. melléklete szerint kiegészül a támogatás igénybevételéhez szükséges nyilatkozattal és igazolással.
A 7. §-hoz
A jogalkotás – nem ellentétesen a jogalkotás szabályaival – visszamenőleges hatályú, mert kedvezőbb szabályokat tartalmaz az adóalanyokra, és a mentesség, kedvezmény mértéke nem csökken.