Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2018. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális és gyermekvédelmi támogatásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 01. 01

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2018. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2019.01.01.
a szociális és gyermekvédelmi támogatásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. § (3) bekezdése alapján a képviselő-testület 2015. március 1. napjától a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást köteles nyújtani. A támogatás helyi szabályait, a jogosultság feltételeit és az igénybevétel rendjét tartalmazó önkormányzati rendeletben szabályozott jövedelemhatárok – a rendelet hatálybalépése óta – nem változtak.
Jelenleg – a rendkívüli egészségügyi támogatás és a segítő eb tartásának támogatása kivételével – a rendkívüli települési támogatás akkor állapítható meg, ha a családban az egy főre jutó havi jövedelem a 37 050 forintot, vagy ha az egyedül élő jövedelme a 42 750 forintot nem haladja meg.
A háztartások rezsikiadásaik megfizetéséhez természetbeni támogatásként közszolgáltatások díjának támogatása ellátásban részesülhetnek. Ez a korábban lakásfenntartási támogatásként ismert ellátás jelenleg azon háztartások részére állapítható meg, ahol a háztartásban élők egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelme nem haladja meg a 71 250 forintot.
A közszolgáltatások díjának támogatása – mint a rezsikiadások támogatásához kapcsolódó támogatások összefoglaló elnevezése – magában foglalja a 70. életévüket betöltött, egyedül élő személyek hulladékszállítási díjának megfizetéséhez negyedévente nyújtott pénzbeli támogatást is. A jelenlegi szabályozás szerint a jogosultsági jövedelemhatár a nyugdíjminimum háromszorosa (85 500 Ft).
A rendelet hatálybalépése óta eltelt időben – köszönhetően a foglalkoztatási helyzet javulásának, a minimálbér emelésének, illetve a családok számára kedvezőbb adózási szabályoknak – a lakosság jövedelmi viszonyai javultak, ezért időszerű a rendeletben szabályozott támogatásokhoz kapcsolódó jövedelemhatárok áttekintése, emelése. Tekintettel arra, hogy nemcsak a lakosság jövedelmi viszonyai változtak, hanem a kiadások is folyamatosan emelkednek, a jövedelmi feltételek felülvizsgálata mellett a megállapítható támogatási összegeket is célszerű felülvizsgálni. A rendelettervezet a támogatások összegének átlagosan 10 %-os mértékű emelését tartalmazza, ahol ettől eltérő mértékű a támogatás változása, az a részletes indokolásban feltüntetésre került.
Szükséges a köztemetésre vonatkozó helyi szabályozás pontosítása is: annak megfogalmazása, hogy a köztemetés a helyben szokásos legolcsóbb temetést jelenti.
A jövedelemhatár és a támogatási összegek javasolt emelése várhatóan nem igényli 2019. évre az idei évnél magasabb keretösszeg tervezését és biztosítását.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendkívüli települési támogatás új jövedelemhatárát határozza meg.
A 2. §-hoz
Az egyszeri segély megállapítható összegének emelését tartalmazza.
A 3. §-hoz
Az időszaki támogatás megállapítható összegének emelését tartalmazza.
A 4. §-hoz
A rendkívüli segély összegének emelését tartalmazza.
Az 5. §-hoz
A temetési segély összegének emelését tartalmazza.
A temetési segély jövedelemhatárának változását tartalmazza abban az esetben, ha a temetésre köteles hozzátartozók létfenntartását veszélyezteti a temetés költsége. A korábban az öregségi nyugdíjminimumhoz kötött jövedelemhatár fix összegben kerül szabályozásra.
A 6. §-hoz
A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás összegének emelését tartalmazza.
A 7. §-hoz
A köztemetésre vonatkozó szabályok változását tartalmazza.
A 8. §-hoz
A közszolgáltatások díjának támogatása megállapítása jövedelemhatárának 71 250 Ft-ról 80 000 Ft-ra történő emelését tartalmazza.
A közszolgáltatások díjának támogatása összegének háztartásonként 500 forinttal történő emelését tartalmazza.
A 9. §-hoz
A hulladékszállítási díj fizetéséhez nyújtott támogatás esetén a jelenleg a nyugdíjminimum háromszorosában (85 500 Ft) meghatározott jövedelemhatár 100 000 forintra történő emelését tartalmazza.
A 10. §-hoz
A rendelet hatálybalépésének időpontját tartalmazza.