Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2019. (IV. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 05. 01

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2019. (IV. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2019.05.01.
az önkormányzati tulajdonú lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Az előterjesztés első részében leírt indokok alapján szükséges módosítani a rendelet bevezető részét,1/A. és 18. §-át.
A rendelettervezet a törvényességi felhíváson alapuló módosításon kívül tartalmazza azokat a szabályokat, melyek a „Kisújszállás a Te Otthonod!” pályázathoz kapcsolódóan az 5310 Kisújszállás Rákóczi utca 16. szám alatti ingatlanban elhelyezkedő lakásokra, illetve „szükséglakásokra” vonatkozóan szükséges a beruházást követő bérbeadás érdekében.
A szabályok úgy kerültek kialakításra, hogy azok figyelembe vegyék a lakrészek alapterületét, komfortfokozatát, és lehetőséget biztosítsanak a város érdekeihez igazodóan pályázat útján a bentlakók kiválasztására.
Részletes indokolás
Az 1–7. §-hoz és az 1–3. melléklethez
A tervezet tartalmazza azokat a módosításokat, melyek konkrét felhatalmazást tartalmaznak rendeletalkotásra, minden olyan tárgykörben, melyről a képviselő-testület szabályt alkotott.
A Rákóczi utca 16. szám alatti lakások felújítását követően a 11 darab önkormányzati lakás garzonházi lakásként adható bérbe. A 6. mellékletben szerepel az ingatlanok címe, összterülete, valamint a lakás (komfortfokozat szerint) vagy szükséglakás besorolás megjelölése.
A rendelet tervezetben rögzítésre kerül, hogy a szociális ellátás helyi szabályai tartalmazzák a szociálisan rászorulók bérleti díj támogatásának lehetőségét.
A garzonházi lakás bérbeadásának feltételeit tartalmazza.
A lakások a „Kisújszállás a Te otthonod!” elnevezésű pályázat keretében kerültek felújításra. A projekt alapvető célja a fiatalok munkaerő-piaci potenciáljának és foglalkoztatási lehetőségeinek javítása, valamint a településen való maradásuk, Kisújszállásra való vissza- illetve beköltözésük, letelepedésük ösztönzése. Ennek egyik alapja a lakhatás feltételeinek javítása önkormányzati bérlakások biztosításával. A Kisújszállás, Rákóczi u. 16. szám alatti lakások felújítását követően 11 darab lakást – egy akadálymentesített – adhat bérbe ingyenesen a tulajdonos olyan 18 és 35 év közötti személyeknek, akik megfelelnek a rendelet 5/A. § - ában foglalt feltételeknek. A bérleti jogviszony legfeljebb 2 év időtartamra jöhet létre, ezt követően a bérlőnek ki kell költöznie. Ebben az időszakban bérleti díjat tehát nem kell fizetni, azonban a (6) bekezdésben foglaltakat vállalni kell.
A fiatalok ebben a kétéves időszakban a teljesen felszerelt, bútorozott lakásokban, lehetőségeikhez mérten takarékoskodhatnak, megalapozva ezzel az önálló életkezdést, a város népességmegtartó erejének növelését, a szakember ellátottság folyamatos biztosítását.
A bérlő kijelölése pályázat útján lehetséges. A benyújtott pályázatokról a 7. mellékletben szereplő pontrendszer alkalmazásával sorrendet kell felállítani, pontegyenlőség esetén pedig sorsolni. A 30 év alatti pályázókat előnyben kell részesíteni.
Figyelembe véve a lakások felújítást követő értékét, felszereltségét, indokoltnak tarjuk havonta 10 000 forint összegű óvadék befizetését, mely az esetlegesen felmerülő károk megtérítésére fordítható. Amennyiben ilyen kár nem merül fel és a bérlő rendeltetésszerű állapotban adja át az ingatlant, a befizetett óvadék egyösszegben visszajár.
Amennyiben a bérleti jogviszony megszűnik, de a bérlő nem költözik ki a lakásból, a rendeletben meghatározott mértékű lakáshasználati díj fizetésére köteles.
A lakások mérete, a közös helyiségek használata miatt indokolt a beköltözhető személyek létszámának korlátozása.
A törvényességi felhívásnak eleget téve a módosítással utal a rendelet a szociális ellátás helyi szabályaira.
Ezen szakaszok tartalmazzák azokat a mellékleteket, amelyekkel a rendelet kiegészül.
Annak érdekében, hogy a lakások bérlői polgármesteri hatáskörben kijelölhetők legyenek, szükséges a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítása. A polgármester átruházott hatásköre a garzonházi lakás bérlőjének kijelölésével bővül.
A rendelet 2019. május 1-jén hatályba léphet.