Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi átmeneti gazdálkodásáról

Hatályos: 2022. 01. 01
az önkormányzat 2022. évi átmeneti gazdálkodásáról
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. § bekezdése lehetővé teszi az önkormányzat számára, hogy az átmeneti gazdálkodásról rendeletet alkosson, amelyben felhatalmazást ad arra, hogy a helyi önkormányzat és költségvetési szervei a bevételeiket folytatólagosan beszedhessék, kiadásaikat teljesítsék, illetve meghatározza, milyen intézkedéseket tehetnek a rendelet keretein belül.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A 2022. évi költségvetési rendelet megalkotásáig a gazdálkodás folyamatosságát és a pénzügyi egyensúly fenntartását szükséges biztosítania az önkormányzatnak. A szakasz felhatalmazást ad a polgármesternek és az intézmények vezetőinek a bevételek folytatólagos beszedésére és a rendszeres kiadások teljesítésére.
A 2. §-hoz és a 3. §-hoz
Ezek a szakaszok a működési és felhalmozási kiadások teljesítésére vonatkozó rendelkezéseket tartalmazzák. Az átmeneti időszakban a működési és felhalmozási kiadások az előző évi módosított előirányzatnak megfelelően időarányosan teljesíthetőek, kivételt képeznek a szezonális feladatok kiadásai.
A 4. §-hoz
A költségvetési rendelet megalkotásáig új feladatokra kötelezettséget csak az e szakaszban meghatározott esetekben lehet vállalni.
Az 5. §-hoz
A költségvetési rendeletbe be kell építeni a felhatalmazás időtartama alatt beszedett bevételeket és a teljesített kiadásokat.
A 6. §-hoz
Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba, a rendelkezéseit az új költségvetési rendelet hatálybalépésének napjáig kell alkalmazni.