Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

Kisújszállás Város településképének védelméről, helyi építési szabályzatáról, valamint a közterület igénybevételének, használatának szabályairól, szóló önkormányzati rendeletek településképpel összefüggő módosítására

Hatályos: 2022. 01. 01
Kisújszállás Város településképének védelméről, helyi építési szabályzatáról, valamint a közterület igénybevételének, használatának szabályairól, szóló önkormányzati rendeletek településképpel összefüggő módosítására
Általános indokolás
Kisújszállás Város Településképének Védelmét a 10/2018. (III.29.) sz. önkormányzati rendelet tartalmazza. A rendelet több ponton való módosítása, javítása‐ kiegészítése, új jogszabályokhoz történő hozzáigazítása vált szükségessé. Szükségessé vált továbbá, a Településképi Rendelet mellékletében jóváhagyott helyi védettségű épületek és utcaképi védelem módosítása is, beruházások megvalósítása érdekében. A helyi építési szabályzatáról, valamint a közterület igénybevételének, használatának szabályairól, szóló önkormányzati rendeletek településképpel foglalkozó szakaszai hatályukat vesztik és beépülnek az Önkormányzat településképi rendeletébe.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
A rendeletek közterületen elhelyezett hirdetésekkel és reklámokkal foglalkozó szakaszai hatályukat vesztik és beépülnek a településképi rendeletbe.
A 3. §-hoz és a 4. §-hoz
A rendelet célja kerül meghatározásra elsősorban a településképi törvény meghatározásai alapján.
Az 5. §-hoz
A fogalom meghatározások megújítása történik.
A 6. §-hoz és a 7. §-hoz
Pontosításra került, hogy az építmények közterületről láthat vagy határos részei lehetnek településképi eljárás alanyai.
A 8–12. §-hoz
Reklámokkal és hirdetésekkel foglalkozó szakaszok.
A 13. §-hoz
Napelemek elhelyezésével kapcsolatos előírások.
A 17. §-hoz
A településképi követelmények be nem tartása esetén szankció kiszabására történő felhatalmazás.
A 18. §-hoz
A Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018. (III.29.) sz. rendelet Helyi egyedi védelemre vonatkozó (épületek helyi védelmét meghatározó) 2. sz. mellékletében a 33. és 35. nyilvántartási szám alatt bejegyzett épületek helyi védelme törlésre kerül. (A védettségi kategória „M” betűje helyett a VM „védettség megszüntetve” megjegyzés kerül.)
A Településképi Rendelet 3. melléklete II. sorszám nyilvántartásában, a „Hrsz” oszlopban, a „2620”, „2624” és a „2632” helyrajzi számok törlésre kerülnek. A védett utcaképre, településképre vonatkozó tiltások előírások változása a „2629” helyrajzi szám tekintetében „A 2629 Hrsz-ú ingatlan utcavonalán, a telek nyugati oldalán álló, utcára merőleges tetőgerincű épület nem képviseli a védett utcakép jellegzetességeit, így javasolt az épületet elbontani, vagy a kisebb épület helyén, a meglévő védett utcakép jellegzetességét hordozó, a telek keleti határvonalán elhelyezkedő épület bővítését megvalósítani.
Kisújszállás városközpont hatályos szabályozási terve, tájékoztató jelleggel, jelenleg is tartalmazza a Nyár utca városházával szembeni szakaszának utcaképi védelmét, mint javaslatot. A Településképi rendelet jelenleg nem tartalmazza ezt a védelmet. Jelen módosítás során, e hiányt is pótolni kívánja az önkormányzat. A néhány éve műemléki védelem alá helyezett városháza melletti, Nyár utca térfalát (utcaképét) alkotó földszintes, magastetős épületek a mai napig megőrizték egykori egységes, történeti formájukat. A védelemre javasolt utcaszakaszon jelenleg három épület áll már jelenleg is helyi védelem alatt. A három épület közül, a Nyár utca 7. sz. alatti orvosi rendelő kiemelt helyi védelem alatt áll. Az utcaképet a földszintes, utcavonalon álló, magastetős, utcával párhuzamos gerincű, mindkét oldalon teljes kontyolású, hódfarkú cseréppel fedett épületek alkotják. Az épületek homlokzata a sárga‐ halvány okker színek közötti tartományban helyezkedik el. Az utcai homlokzaton tetőablakok, előtetők nem találhatóak. A nyílászárók függőleges/ hosszúkás aránya, az egyszerű díszítésű nyíláskeretezés a jellemző.
A 19. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezések.