Kisújszállás Város Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (IV. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Kisújszállás Város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 12/2012. (III. 5.) önkormányzati rendelet módosításáról<br>

Hatályos: 2021. 04. 16

a Kisújszállás Város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 12/2012. (III. 5.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény alapján, az építés helyi rendjének biztosítása érdekében a települési önkormányzatnak az országos szabályoknak megfelelően, illetve az azokban megengedett eltérésekkel a település közigazgatási területének felhasználásával és beépítésével, továbbá a környezet természeti, táji és épített értékeinek védelmével kapcsolatos, a telkekhez fűződő sajátos helyi követelményeket, jogokat és kötelezettségeket helyi építési szabályzatban kell megállapítania.

A szabályozási terv a Helyi építési szabályzat mellékletét képezi. A szabályozási tervnek a jóváhagyott településszerkezeti tervvel összhangban kell lennie, eltérés esetén a településszerkezeti tervet előzetesen módosítani kell, melyre jelen esetben is szükség van.

A Helyi építési szabályzatot és mellékleteit képező szabályozási tervet a képviselő-testület rendelettel fogadja el, melyeket együtt kell alkalmazni. Építési tevékenységet csak az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény valamint az egyéb jogszabályok megtartásán túl csak a Helyi építési szabályzat, szabályozási terv előírásainak megfelelően szabad elvégezni.

A részletes indoklás tételesen bemutatja a szabályozási terv változásait, és a Hész-ben bekövetkezett módosításokat, a változások indokát.

Kisújszállás város jelenleg hatályos településrendezési tervét, ezzel egyidőben Helyi Építési Szabályzatát és szabályozási tervét 2012. február 28.-án fogadta el a város képviselő testülete.

A Településrendezési eszközök jelen 2021. évi 1. sz. Kisújszállás Településrendezési eszközök 2021. évi 1. számú, „Téglagyár utca- Csorbai út sarkán lévő, 765/1 Hrsz-ú ingatlant érintő” tervmódosításának célja:

A hatályos településrendezési eszközökben (Településszerkezeti terven, szabályozási terven) két területfelhasználási egységbe, építési övezetbe sorolt 765/1 Hrsz-ú építési telek egységes, kisvárosias építési övezetbe történő besorolása. A módosítás során a „Gksz-1” –jelű kereskedelmi szolgáltató gazdasági övezetbe sorolt területrész Lk-3” –jelű kisvárosias lakó övezetbe történő átsorolása, annak érdekében, hogy a területeket megvásárló vállalkozó, az egyébként mindkét építési övezetben megengedett szálláshely szolgáltatás (apartman házak) építményeit el tudja helyezni.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A Kisújszállás Város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 12/2012. (III. 5.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) 2. mellékletét képező Belterület szabályozási terv, az érintett területegységekre vonatkozóan módosul. Jóváhagyást követően a változások az érintett tervlapon átvezetésre kerülnek, így rajzi kelölésük (azonosító számuk) változik. A területegységekre kidolgozott SZ-2/-1- jelű szabályozási tervlap az egybeszerkesztést követően hatályát veszti.

A 2. §-hoz

A Kisújszállás Város helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló 12/2012. (III. 5.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: HÉSZ) 2. mellékletének (Belterület szabályozási tervének) szabályozása e rendelet 1. melléklete „Érvényes szabályozási terv határa” által kijelölt területen belül, a melléklet szerint módosul. A szabályozási terv módosítását, (a változásokat) az előterjesztés 3. melléklete mutatja be.

A HÉSZ mellékleteit felsoroló 2. § a) pontjában a Belterület szabályozási terv jelölése változik, utalva a tervlapon történt változásokra.

A 3. §-hoz

A vonatkozó jogszabály a Településrendezési eszközök Tárgyalásos eljárással történő módosításának hatályba lépését az elfogadást követő napon határozza meg.

A 4. §-hoz

A vonatkozó jogszabály a Településrendezési eszközök Tárgyalásos eljárással történő módosításának hatályba lépését az elfogadást követő napon határozza meg.