Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális és gyermekvédelmi támogatásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 01

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (VI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2021.07.01.
a szociális és gyermekvédelmi támogatásokról szóló 8/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kormányhivatal Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális és gyermekvédelmi támogatásokról szóló 8/2015.(II. 27.) (a továbbiakban rendelet) - a Miniszterelnökség 2021. évi országos ellenőrzési terve alapján felügyeleti jogkörében megvizsgálta és megállapította, hogy néhány pontjában jogszabálysértő és ezért szükséges a rendelet módosítása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 8. § (2) bekezdése szerint az önkormányzati rendelet bevezető része is módosítható. A bevezető rész hatályát veszített rendelkezései törlésre kerültek. Pontosításra került felhatalmazó rendelkezés.
A 2–10. §-hoz és a 14. §-hoz
A feltételes módú kifejezések cseréje kijelentő módú egyes szám harmadik személyű kifejezésekre, amelyek cselekvést fejeznek ki és megfelelnek a normavilágosság alapelvének.
Korlátozottan cselekvőképes személy is igénybe veheti a családtervezési ellátást. Pontosításra került, hogy kinek és hogyan kell megtenni a jognyilatkozatot korlátozottan cselekvőképes személy esetén, azért, hogy érvényesüljön a jogbiztonság követelménye.
A 11. §-hoz
A szakasz szabályozza, hogy milyen esetekben köteles és milyen esetekben biztosíthat az intézményvezető külön eljárás nélkül ellátást.
A 12. §-hoz
A jogszabályszerkesztésről szóló rendelet értelmében csak rugalmas hivatkozással kivételes esetben merev vagy általános hivatkozással élhetünk, ha egy másik jogszabályra utalunk a „külön” szó nem alkalmazható
A 15. §-hoz
A jogszabály hatályát felsőbb szintű jogszabályok meghatározzák ettől eltérő hatályt nem szükséges megállapítani.
A 16. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.