Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi költségvetésről

Hatályos: 2022. 01. 29
a 2022. évi költségvetésről
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht) és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet (továbbiakban Ávr.) szabályozása a helyi önkormányzatok költségvetésének tervezésével kapcsolatosan nem változott, ezért a költségvetés előkészítése az előző évekhez hasonlóan folyt. Az intézményi egyeztetéseket követően a jegyző által elkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármesternek február 15-ig kell benyújtani a képviselő-testületnek.
A költségvetési rendelet szerkezete a jogszabályok által előírt tagolásban készült el, tartalmazza a kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok bevételeit és kiadásait, továbbá az előterjesztés mellékletében bemutatjuk a költségvetés szerkezetét működési és felhalmozási bontásban is.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az 1. § tájékoztat a költségvetés főösszegéről, a költségvetési bevételek és költségvetési kiadások összegéről működési és felhalmozási bontásban. Megállapítja a költségvetési bevételek és költségvetési kiadások különbözeteként keletkező hiányt, amelynek a finanszírozása az előző évek maradványának a felhasználásával történik. A rendelet mellékleteinek tartalmát részletesen ismertetjük.
A 2–4. §-hoz
Itt kerülnek szabályozásra a költségvetési szervek gazdálkodására vonatkozó általános előírások, továbbá a költségvetési előirányzatok zárolására vonatkozó rendelkezések.
Az 5–7. §-hoz
E szakaszok a személyi juttatásokkal kapcsolatos előírásokat és az illetményfizetés módját tartalmazzák.
A rendeletben meg kell határozni a köztisztviselői illetményalapot is, amely 2022. évben a Képviselő-testület előzetes döntésének megfelelően 46 380 Ft.
A 8. §-hoz
Fontos szabályozni a maradvánnyal kapcsolatos szabályokat, mivel amíg a 2021. évi zárszámadásról szóló rendeletet a képviselő-testület nem fogadja el, az eredeti előirányzatban tervezett maradványon kívüli maradvány összegére kötelezettség nem vállalható.
A 9. §-hoz
2022. évben új adósságot keletkeztető kötelezettségvállalás felvételét az önkormányzat nem tervezi. Folyószámlahitel keretösszegét a gazdálkodás folyamatos működőképességének fenntartása érdekében 50 000 000 Ft összegben határozza meg.
A 10. §-hoz
Az Áht. 85. §-a alapján a kiadások teljesítésekor a készpénzkímélő fizetési módot kell alkalmazni, a kiadások készpénzben történő kifizetésére csak jogszabályban meghatározott esetekben kerülhet sor. E szakaszban kerül szabályozásra, hogy az önkormányzatnál és intézményeinél készpénzben milyen kifizetések milyen összeghatárig teljesíthetőek. A tavaly elfogadott összeghatárok növelését nem javasoljuk.
A 11. §-hoz
Az év folyamán realizált, szabad felhasználású többletbevétel igénybevétele csak a képviselő-testület jóváhagyásával lehetséges, ezért szükséges annak általános tartalékba helyezése.
A 12. §-hoz
E szakasz felsorolja a rendelet mellékleteit, és azok tartalmát.
A 13. §-hoz
A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.