Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületi térfigyelő kamerarendszerről

Hatályos: 2022. 06. 01
a közterületi térfigyelő kamerarendszerről
Általános indokolás
Kisújszállás Város 2007 óta – a Kálvin parkból indulva - működtet a lakosság szubjektív biztonságérzete és bűnmegelőzési és -felderítési célok érdekében térfigyelő kamerarendszert. 2012-ben és ebben az évben, 2022-ben történtek nagyobb beruházások. A működtetés fejlesztése érdekében további kamerák és új szoftver beszerzése valósult meg. Eközben a Nagykun Polgárőr Egyesület is nyert pályázatot erre a célra, azonban az üzemeltetés tekintetében a rendszer részeként épülnek be azok a térfigyelő kamerák is.
A közterület-felügyelet a közterületi térfigyelő kamerarendszer üzemeltetésére, kezelésére önálló adatkezelői minőségében a hatáskörébe tartozó ügyekben a térfigyelő kamerarendszer által készített felvételek rögzítésére, felhasználására, továbbítására és törlésére az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 rendeletében, valamint az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény és a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvényben foglaltak szerint köteles eljárni.
Az Önkormányzat gondoskodik arról, hogy az Önkormányzat honlapján a közterületi térfigyelő kamerák elhelyezésének ténye, illetve a kamerákkal megfigyelt közterületek közzétételre kerüljenek.
A törvényes és átlátható működés érdekében kerül sor a rendelet megalkotására.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatálya, közterületi térfigyelő rendszer fogalmának meghatározása.
A 2. §-hoz
A működtetés céljának meghatározása.
A 3–7. §-hoz
A működtetés feladatainak ellátója, a feladatellátási helyek és a szükséges költségek biztosítása, keretszabályozás.
A 8. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.