Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a bölcsődei térítési díjról szóló 24/2017. (XII. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 08. 01
a bölcsődei térítési díjról szóló 24/2017. (XII. 14.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 29. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2017. decemberében határozta meg rendeletben a bölcsődei ellátás terén a napi élelmezési nyersanyagköltség és a bölcsődei térítési díjat.
Az intézménnyel történt egyeztetés alapján indokolt a térítési díj, illetve az alapanyagnorma meghatározásának felülvizsgálata, tekintettel a gazdasági folyamatokra.
A térítési díj felülvizsgálata kizárólag az étkeztetéssel összefüggő kiadásokra terjed ki, a bölcsődei ellátás továbbra is térítésmentes marad.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A napi élelmezési nyersanyagköltséget határozza meg arra való tekintettel, hogy az alapanyagár-növekedés elérheti a 15-20%-ot. Az emelés biztosítja a gyermekek megfelelő mennyiségű zöldséggel, gyümölccsel történő ellátását is.
A bölcsődei étkezés intézményi térítési díját határozza meg, melynek emelése során jelentősen kevesebb arányban került meghatározásra a díj, mint az alapanyagnorma, figyelembevéve a bölcsődei ellátás normatív finanszírozását, valamint a szülők anyagi teherbíróképességét is.
A 2. §-hoz
A rendeletben megállapított díjak 2022. augusztus 1-jétől emelkednek, mivel az intézménynek az emelést megelőzően 1 hónappal ki kell hirdetni, és tájékoztatnia kell a szolgáltatást igénybe vevőket.