Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 01
Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelete módosításáról
Általános indokolás
A változások két fontos területet érintenek, egyik a reklámok és nem reklám céljára szolgáló feliratok elhatárolása a szabályozás pontosítása, egyszerűsítése, szabályok összhangba hozatala a változó központi szabályokkal. A másik fontos terület az új építési technológiák, anyagok használatának szabályozása a rendeletben.
A módosítás célja a reklámok egyértelmű elkülönítése a hirdetményektől, amelyek nem reklám céljára szolgálnak. A rendelet fogalmi rendszerébe beépült a reklámnak nem minősülő hirdetések fogalma. Ezzel és rendelet további módosításával egyértelműen elválasztásra került a reklám és hirdetmény fogalma. A hirdetmények közé tartozik szinte minden üzletfelirat, cégér, saját ingatlanon folyó tevékenységet reklámozó felirat tábla stb.
A reklámok elhelyezését kormányrendelet szabályozza ettől eltérni nem lehet, rendeletünkbe ezeket a szabályokat megismételni nem kell, de jó ha tisztában vagyunk vele. Kereskedelmi célú reklámot, reklám célú berendezést magánterületen nem lehet, közterületen kevés kivételtől eltekintve csak utcabútor igénybevételével lehet elhelyezni
A rendelet alakalmazása során, tapasztaltuk, hogy a lakosság előszeretettel alkalmaz új olcsóbb építési megoldásokat. Figyelembe véve ezeket egyes településképileg nem jelentős területeken meghatározott feltételek teljesülése esetén, engedélyezhetővé tesszük ezeket a megoldásokat.
Ezek esetében az önkormányzaton múlik, mely esetekben, mely területeken engedélyezi ezeket az építési megoldásokat és anyagokat.
Részletes indokolás
A 2. §-hoz
A fogalomtár kiegészítése, hogy a reklám és a reklámnak nem minősülő hirdetések elkülöníthetőek legyenek. Az utcabútor fogalma is meghatározásra kerül.
A 3. §-hoz
Ez az új szakasz lehetőséget teremt az eltérésre kerítés építés és klíma kültéri egység elhelyezése esetén a műemléki környezet, séta utak, valamint a városközpont kivételével.
A 4–8. §-hoz
A reklámok és hirdetések elhelyezésére vonatkozó előírások megszövegezése. Megfelelve a magasabb szintű jogszabályoknak.
A 9. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.