Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztemetőről szóló 12/2014. (IX. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 02

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.02.
a köztemetőről szóló 12/2014. (IX. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal (a továbbiakban: Kormányhivatal) a Miniszterelnökség 2022. évi ellenőrzési munkaterve alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 132. § (3) bekezdés b) pontjában foglalt törvényességi felügyeleti jogkörében Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének köztemetőről szóló 12/2014 (III. 28.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Rendelet) felülvizsgálta.
Az átfogó ellenőrzés tárgya annak vizsgálata volt, hogy a temetőkről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 6. § (4) bekezdése értelmében a köztemető rendjéről a törvényben előírtak szerint a képviselő-testület alkotott-e rendeletet, és az megfelel-e a Ttv-ben, valamint a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X. 1.) kormányrendeletben (a továbbiakban: Korm. rendelet) előírtaknak.
A vizsgálat során megállapításra került, hogy a Rendeletnek vannak jogszabálysértő részei. A rendelet módosítása során a jogszabálysértő részek kerültek javításra.
A Képviselő-testület 2022 novemberében elfogadta a 18/2022. (11. 29.) önkormányzati rendeletet a köztemetőről szóló 12/2014. (III. 28.) önkormányzati rendelet módosításáról. A módosító rendelet továbbításra került a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal részére.
A kormányhivatal illetékes munkatársa megvizsgálta a rendeletet és úgy találta, hogy néhány pontjában továbbra sem alkalmas a közetemetőkről szóló önkormányzati rendelet jogszabálysértő részei javítására.
Az ügyintéző megküldött levelében megfogalmazta, hol kell még módosítani az eredeti rendeleten.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet bevezető részében a felhatalmazó rendelkezésre való hivatkozás hiányos. (A jogalkotásra felhatalmazó rendelkezéseket a Ttv. 6. § (4) bekezdése, 16. §-a, 40. § (3) bekezdése, 41. § (3) bekezdése és a 42. §-a tartalmazza. A feladatkört megállapító jogszabályi rendelkezések között szerepel a felhatalmazó rendelkezés. (Az Mötv. 13. § (1) bekezdés 2. pontja határozza meg a feladatkört megállapító rendelkezést, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja mellett. A rendeletben a többi hivatkozást (Ttv. 16. §, 40. §, 41. § (3) bekezdése) törlésrekerült.
A 2. §-hoz
A rendelet kiegészült az egy urnafülkébe vagy urnasírba elhelyezhető, valamint a sírhelybe (sírboltba) temethető urnák számára vonatkozó rendelkezéssel.
A 3. §-hoz
A módosítással egyértelművé vált, hogy a temetési hely megváltásának díja magába foglalja az újraváltás díját is.
A 4. §-hoz
A Rendelet rögzíti, hogy A lejárt és újra nem váltott, vagy újra nem váltható síron lévő síremlékről az üzemeltető az újraváltásra meghirdetett határidő leteltét követően köteles a sírhely felett korábban rendelkezésre jogosultat – vagy a nyilvántartásban fellelhető utolsó betemetés megrendelőjét – írásban figyelmeztetni a síremlék bontására és elszállításával kapcsolatos kötelezettségére. Ha az írásbeli figyelmeztetése ellenére a kötelezett a sírhely lejártát követő 1 éven belül sem tett eleget kötelezettségének, a síremlék lebontható és értékesíthető. Ezen jogszabályhelynél pontosításra van szükség, figyelemmel arra, hogy a kérdést szabályozó Korm. rendelet 21. § (2) bekezdése 1 év elteltével teszi csak lehetővé a sírjel értékesítését. Tehát „az 1 éven belül” szövegrészt ki kell cserélni „1 év elteltével” szövegre.
Az 5. §-hoz
A Rendelet rögzíti, hogy „A sírhelyet megváltó személynek a temető igénybevételéért egyszeri 12 000 Ft összegű temető-fenntartási hozzájárulást kell fizetni. A díj az ÁFÁ-t tartalmazza.” A sírhelyet megváltó személyre temetőfenntartási díj nem szabható ki. A sírhelyet megváltó személyre rendeletben csak a temetési hely megváltás, valamint újraváltás díja szabható ki. Fentiek értelmében a rendelkezés hatályon kivül helyezésre került.
A 6. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezések. Különösebb felkészülést nem igényel a kihirdetést követő napon hatályba lép.