Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 01

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.01.
a Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018. (III. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
Kisújszállás Város Településképének Védelmét a 10/2018. (III.29.) sz. önkormányzati rendelet tartalmazza. A rendelet több ponton való módosítását, kezdeményeztük és fogadta el a testület 2021. októberében és decemberében.
A Kisújszállási Városvédő és – Szépítő –Egyesület elnöksége kezdeményezte, a Vásár utca 20. szám (hrsz:2829) ingatlanon álló, 1800-as évek elején épült polgárház kiemelt helyi védettség alá helyezését.
Véleményük szerint a Kisújszállás, Vásár utca 20. szám alatti lakóház, a településkép és a település történelme szempontjából meghatározó, hagyományos, a közösségek munkáját és kultúráját tükröző, sajátos megjelenésű építészeti örökség. Kiemelkedő, településképet meghatározó elemeinek védelme, jellegzetes karakterének a jövő nemzedékek számára történő megóvása, fenntartása közérdek.
Az elnökségi döntés alapján, a fentiekben megfogalmazottak szerint, élve a Kisújszállás Város településképének védelméről szóló 10/2018. (III.29.) számú önkormányzati rendelet, II. Fejezet 3§ (3) bekezdésében biztosított lehetőséggel, kezdeményezték a Kisújszállás, Vásár utca 20., 2829. hrsz. alatti „Polgárház”, természetben kivett lakóház, udvar és tároló épület megnevezésű 2814 m2 területű ingatlanon álló, 165,4 m2 lakóház kiemelt helyi védelem alá helyezését.
A helyi védelem alá helyezés előfeltételét képező értékvizsgálati dokumentációt, tájékoztatót, a kezdeményező előzetesen összeállította, és az önkormányzat rendelkezésére bocsátotta.
Az előírás szerinti helyi partnerségi és államigazgatási véleményezés lefolytatásra került. A partnerségi egyeztetés során vélemény, észrevétel nem érkezett. Az államigazgatási egyeztetés során, az állami főépítész kérte, hogy a Településképi Arculati Kézikönyv, valamint a Településképi rendelet egyéb rajzi mellékletei is kerüljenek módosításra, ahol a helyi védett építészeti értékek ugyancsak szerepelnek. (Jelen folyamatban kiemelt helyi védelem alá kerülő épületen kívül, a rajzi mellékleteken, az időközben műemlékké nyilvánított Vígadó épületét is fel kell tüntetni.) Emellett többmódosítás beépítettünk a rendelet 1.mellékletébe.
Kérem a képviselő-testületet, az előterjesztés mellékletét képező rendelet alkotására, valamint a Kisújszállás Város Településképi Arculati Kézikönyv fentiekben jelzett célú módosítását a mellékelt határozattal fogadja el.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A bevezető aktualizálása megtörtént, az utolsó módosítás óta bekövetkező jogszabály változások átvezetésre kerültek.
A 2. §-hoz
A Vigadó a rendelet elkészítése után műemléki besorolást kapott. A rendelet 1.számú mellékletben, az 5. sorszámmal szerepeltetett Vigadó besorolását kiemelt helyi védettségről Műemlékre változtattuk.
A rendelet 1. mellékletében 77. sorszámmal szerepló Kossuth Lajos utca 39. szám alatti épület esetében a fénykép cseréjére volt szükség.
Az rendelet 1. mellékletben a 80-as sorsszámmal szereplő épület, időközben a Népi Építészeti Programon belül megkapta a "Népi Építészeti Érték" kategóriát. Ami ezentúl szerepel az épület leírásában.
A 3. §-hoz
Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezés.