Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (I. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2024. évi költségvetésről

Hatályos: 2024. 01. 31

Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (I. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.31.
a 2024. évi költségvetésről
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht) és az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet (továbbiakban Ávr.) szabályozása a helyi önkormányzatok költségvetésének tervezésével kapcsolatosan nem változott, ezért a költségvetés előkészítése az előző évekhez hasonlóan folyt.
A jogszabály alapján a jegyző a költségvetési rendelettervezetet az intézmények vezetőivel egyezteti annak eredményét írásban rögzíti és az egyeztetés eredményét (a költségvetési rendelettervezet 3., 4. és 5. melléklete) a képviselő-testület elé terjeszti. A költségvetési intézmények előirányzatai úgy épültek be a költségvetésbe, hogy - az Ávr. 27. § (1) bekezdése alapján - a Kisújszállási Polgármesteri Hivatal, a Kisújszállási Művelődési Központ és Könyvtár, valamint a Térségi Szociális Otthon és Alapszolgáltatási Központ vezetőivel az intézmények 2024. évi tervezetét tételesen egyeztettük január harmadik hetében.
A több körös egyeztetés eredményeképpen az intézményi költségvetések tervezetei olyan kiadásokat is magukban foglalnak, amelyeket az elmúlt évek költségvetései forráshiány miatt nem tartalmaztak, többek között az adható juttatásként biztosítható cafeteria kiadás előirányzatát, illetmény vagy pótlékemelések előirányzatát, karbantartási, fejlesztési előirányzatokat.
A költségvetési rendelet szerkezete a jogszabályok által előírt tagolásban készült el, tartalmazza a kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok bevételeit és kiadásait, továbbá az előterjesztés mellékletében bemutatjuk a költségvetés szerkezetét működési és felhalmozási bontásban is.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az 1. § tájékoztat a költségvetés főösszegéről, a költségvetési bevételek és költségvetési kiadások összegéről működési és felhalmozási bontásban. Megállapítja a költségvetési bevételek és költségvetési kiadások különbözeteként keletkező hiányt, amelynek a finanszírozása az előző évek maradványának a felhasználásával történik. A rendelet mellékleteinek tartalmát részletesen ismertetjük.
A 2–4. §-hoz
Itt kerülnek szabályozásra a költségvetési szervek gazdálkodására vonatkozó általános előírások.
Az 5. §-hoz és a 6. §-hoz
E szakaszok a személyi juttatásokkal kapcsolatos előírásokat és az illetményfizetés módját tartalmazzák.
A rendeletben meg kell határozni a köztisztviselői illetményalapot is, amely 2024. évben 46 380 Ft.
A 7. §-hoz
Fontos szabályozni a maradvánnyal kapcsolatos szabályokat, mivel amíg a 2022. évi zárszámadásról szóló rendeletet a képviselő-testület nem fogadja el, az eredeti előirányzatban tervezett maradványon kívüli maradvány összegére kötelezettség nem vállalható.
A 8. §-hoz
2024. évben új adósságot keletkeztető kötelezettségvállalás felvételét az önkormányzat nem tervezi.
A 9. §-hoz
Az Áht. 85. §-a alapján a kiadások teljesítésekor a készpénzkímélő fizetési módot kell alkalmazni, a kiadások készpénzben történő kifizetésére csak jogszabályban meghatározott esetekben kerülhet sor. E szakaszban kerül szabályozásra, hogy az önkormányzatnál és intézményeinél készpénzben milyen kifizetések milyen összeghatárig teljesíthetőek. A tavaly elfogadott összeghatárok növelését nem javasoljuk.
A 11. §-hoz
E szakasz felsorolja a rendelet mellékleteit, és azok tartalmát.
A 12. §-hoz
A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.