Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/1999. (VII. 16.) önkormányzati rendelete

Az ár- és belvíz, vihar által a személyi tulajdonú lakóépületekben okozott károk enyhítéséhez jóváhagyott központi támogatás felhasználásáról

Hatályos: 2000. 07. 21- 2023. 09. 07

Mezőtúr város Képviselő-testülete - a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §-ában kapott felhatalmazás, valamint a 106/1988.(XII.26.) MT rendelet alapján, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv. rendelkezéseit is figyelembe véve, az 1042/1999.(IV.29.) sz. kormányhatározattal az ár- és belvíz, valamint a viharkárok által a személyi tulajdonú lakóépületekben okozott károk enyhítésére jóváhagyott központi támogatás felhasználásáról a következő önkormányzati rendeletet alkotja:



1. §


  1.  [1] A központi támogatás az ár- és belvíz, valamint viharkár által károsodott személyi tulajdonú lakóépületek tulajdonosai részére a lakhatás elemi feltételeinek helyreállításához nyújtható.


  1.  A gyorssegélyként folyósított előlegből elsősorban azon lakosok és családok átmeneti lakhatási feltételeinek a helyreállítását kell segíteni, akinek háza az ár- és belvíz okozta károk miatt lakhatatlanná, életveszélyessé vált, vagy súlyosan károsodott.


2. §

  1.  Nem nyújtható támogatás:


  1. nem lakás céljára szolgáló építmények helyreállításához
  2. ha a kérelmezőnek, házastársának, élettársának és kiskorú gyermekének, együtt költöző családtagjainak – a megsemmisült, vagy gazdaságosan nem helyreállítható ingatlanon túlmenően – lakástulajdona, állandó használati joga vagy bérleti jogviszonya van
  3. ha a felmerült kár megtérítésére a biztosító köteles
  4. ha a kérelmezőnek és vele közös háztartásban élő hozzátartozóinak egy főre jutó havi    nettó    jövedelme a mindenkori minimálbér kétszeresét meghaladja.


(2)     Ha a b) pontban szereplő kizáró ok nem áll fenn, a károsultnak erről a tényről  írásban nyilatkoznia kell.




3. §


  1. A támogatás pénzben és természetben egyaránt nyújtható.


  1. A pénzbeli támogatás új lakás építésére, használt lakás vásárlására, vagy a meglévő lakás   helyreállítására állapítható meg.


  1. Pénzbeli támogatás nyújtható:


a)50 % arányban vissza nem térítendő támogatás és 50 % arányban visszatérítendő támogatás, vagy


  1. bérleti, albérleti költségekhez való hozzájárulás, lakásfenntartási támogatás formájában.


(4)A (3) bekezdés a) pontban megjelölt visszatérítendő támogatás összegének visszafizetési határidejét 5 évben kell megállapítani.


  1. Természetbeni támogatás nyújtható:


  1. önkormányzati lakás vásárlás és annak bérlakásként történő rendelkezésre bocsátása, vagy


  1. lakáscélú pénzintézeti kölcsön visszafizetéséhez lakásfenntartási támogatás formájában.



4. §



  1.  A támogatás formáját és összegét a Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya által készített, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal részére továbbított kárfelmérés és a károsult szociális rászorultságának figyelembe vételével kell megállapítani.


(2)[2] .



5. §



  1. Az új lakás építését, használt lakás vásárlását, vagy meglévő lakás helyreállítását szolgáló támogatás megállapítása során a felhasználás feltételeit a polgármester és a károsult közötti megállapodásban kell rögzíteni.


(2)A megállapodásban ki kell kötni a támogatás visszafizetésének kötelezettségét a céltól eltérő felhasználás esetére.


  1. A megállapodásban a követelés biztosítékaként 100.000 Ft összeget meghaladó vissza nem térítendő támogatás esetén a tulajdonostól – határidő megjelölésével - jelzálogjog bejegyzéshez való hozzájárulást kell kérni. A visszatérítendő támogatás teljes összegének visszafizetéséig, az összeg erejéig jelzálogjog  bejegyzést kell kikötni.


  1. A megállapodásnak tartalmaznia kell a támogatás összegét, a folyósítás időpontját, a felhasználás célját, a rendeltetésszerű felhasználás igazolásához szükséges dokumentumokat, számlákat, valamint a nem rendeltetésszerű felhasználás jogkövetkezményeit.


  1. A megállapodásban fel kell hívni a támogatott figyelmét arra, hogy a rendeltetésszerű felhasználást az elsőfokú építésügyi hatóság és a megyei közigazgatási hivatal ellenőrzi.



6. §


Ha a támogatás felhasználása nem a polgármester által jóváhagyott célnak megfelelően történik, illetve ha a megállapodásban foglaltakat a támogatott nem tartja be, kötelezni kell a pénzbeli támogatás teljes összegének visszafizetésére, vagy a természetben nyújtott támogatás visszaszolgáltatására, illetve a szolgáltatásnak megfelelő pénzösszeg megfizetésére.


7. § [3]



Ez az önkormányzati rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.





Dr. Bagdán Piroska sk.                                                                     Dr. Németh Pál sk.

     polgármester                                                                                     jegyző

[1]

Módosította a 15/1999. (IX.3.) sz. ör. 2. §-a

[2]

Kiegészítette a 15/1999. (IX.3.) sz. ör. 3. §-a

[3]

Módosította a 15/1999. (IX.3.) sz. ör. 4. §-a