Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2004. (III. 5.) önkormányzati rendelete

az épített és természeti környezet értékeinek helyi védelméről

Hatályos: 2015. 06. 14- 2017. 12. 31

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57.§-a szerint az építészeti örökség azon elemei, melyek sajátos megjelenésüknél, jellegzetességüknél, településképi vagy településszerkezeti értéküknél fogva a település szempontjából kiemelkedők, hagyományt őriznek, a helyi építészeti örökség részét képezik.

A törvénynek megfelelően a helyi építészeti örökség értékeinek feltárása, számbavétele, védetté nyilvánítása, fenntartása, fejlesztése, őrzése, védelmének biztosítása a települési önkormányzat feladata. Fenti feladat maradéktalan ellátása érdekében a képviselő-testület – a módosított 1990. évi LXV. tv. 10.§ (1) bek. a) pontjában biztosított hatáskörében -  a következő önkormányzati rendeletet (a továbbiakban: Ör) alkotja:


A helyi védelem tárgya


1.§


(1)A helyi védelem tárgyát képezi mind az az épített és természeti környezeti érték, amelyet a településrendezési terv tartalmaz, illetve a képviselő-testület településtörténeti, helyi építészeti, néprajzi értéke miatt határozatával védendőnek minősít.


(2)Helyi területi védelmet kell biztosítani a város azon összefüggő részére, amely a jellegzetes településszerkezet történelmi folyamatosságát képviseli, valamint olyan városrészre, térre, utcára, utcaszakaszra, ahol jelentős számban találhatók a város, vagy városrész arculatát meghatározó épületek, építmények. Területi védelmet lehet biztosítani parkokra, fasorokra és zöldterületekre is.


(3)A helyi védelem kategóriái:

a)védett épületetek

b)védett épületrészek

c)védett utcakép

d)védett növényzet

e)helyi természetvédelmi terület.


A helyi védelem irányítása és szervezése


2.§


A helyi védelem irányítását, szervezését a városi főépítész végzi. A helyi védelmi munkához igényelni kell a helyi társadalmi és szakmai szervezetek, egyesületek és az érintett tulajdonosok (használók) közreműködő segítségét.





3. §


Az építészeti értékek helyi védelmével összefüggő hatósági feladatokat az I. fokú építési hatóság látja el. A védelemmel érintett területre, épületre, vagy építményre bármilyen építési, bontási, bővítési illetve átalakítási, növényekre – a pótlás kötelezettsége mellett – vágási engedély csak a városi főépítész által kiadott támogató nyilatkozat megléte esetén adható ki. A véleményben leírtakat a határozatban érvényre kell juttatni.


Védetté nyilvánítás és annak törlése


4. §


(1)Védetté nyilvánításról és annak törléséről a képviselő-testület a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság javaslatára dönt, figyelembe véve az 1.§-ban felsorolt védettségi –kategóriákat. A helyi védelem tárgyát képező védett épületek, épületrészek, utcakép, területek, növényzetek, továbbá a helyi természetvédelmi területek jegyzéke e rendelet függelékét képezi.


(2)Védetté nyilvánításra illetve annak törlésére bárki javaslatot tehet a városi főépítésznél, aki a javaslatot véleményével együtt a képviselő-testület Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága elé terjeszti. A javaslat tartalmazza a védelemre javasolt érték pontos megnevezését, továbbá rövid indokolását. [1]„A városi főépítész a beérkezett javaslatról a beérkezéstől számított 5 napon belül értesíti az érintett ingatlan valamennyi tulajdonosát, használóját.”


(3)A város területére álljon rendelkezésre építészeti értékvizsgálati munkarész, amely megalapozza a védetté nyilvánításra, illetve törlésre vonatkozó döntést.


5. §


(1)Védetté nyilvánításra illetve a védettség törlésre a képviselő-testület döntése alapján a városi főépítész írásban értesíti:

-a védelemmel, vagy törléssel érintett ingatlan valamennyi tulajdonosát (használóját),

-a javaslattevőt.


(2)A helyi védelem alá vonást az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyeztetni, amelyről az ingatlan tulajdonosát előzetesen írásban értesíteni kell.


6. §


A területi és egyedi védelemre kijelölt építészeti értékekről a város főépítésze olyan nyilvántartást vezet, melyből kitűnik a védett érték minden lényeges adata (a védelembe vételről szóló döntés, az ingatlan tulajdonosa, használója, címe, helyrajzi száma, a védett érték rövid leírása, fényképe, építésének és felújításának időpontja stb.). [2]„A hatósági nyilvántartásra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.”


7. §


(1)A helyi védelemre kijelölt építészeti értéket táblával kell megjelölni. A tábla elhelyezéséről és fenntartásáról a Városgondnokság gondoskodik az épület tulajdonosának előzetes értesítése mellett.


(2)E rendelet függelékében szereplő épületeknél a táblával történő megjelölést éves ütemezésben kell végrehajtani, a költségvetésben erre a célra biztosított alapból.


(3)A táblával megjelölendő épületek körét a városi főépítész javaslatára a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság határozza meg.


(4) [3]„A táblák kihelyezése előtt az épület tulajdonosát a kihelyezés előtt legalább 5 nappal értesíteni kell, melyet az épület építészeti elemeihez igazodóan, annak jól látható részén kell elhelyezni.”


(5)A táblák kihelyezésével kapcsolatos feladatokat a városi főépítész koordinálja.


A helyi védelem alatt álló építmények, építményrészek bővítése, átalakítása, bontása, a növényzetek vágása, gondozása, pótlása


8. §


(1)Általános előírások:


a)A helyileg védett építészeti értékeket rendeltetésüknek megfelelően kell használni.

b)A helyi védelem körébe tartozó épületeken, építményeken, épületrészeken külső vagy belső felújítási, átalakítási, bővítési, bontási munkát, továbbá olyan beavatkozást, mely azok megjelenésére bármilyen hatással van, csak az I. fokú építési hatóság engedélyével lehet végezni.

c)A védett területhez tartozó közterületen utcabútort, épületet, építményt, hirdető-berendezést, burkolatot elhelyezni csak az I. fokú építésügyi hatóság engedélyével szabad.

d)Védett épület homlokzatán reklámhordozó elhelyezése az épület adottságaihoz igazodóan, a városi főépítész hozzájárulásával engedélyezhető.


(2)Védett építményekre vonatkozó előírások:


a)A védett épületeket hagyományos építészeti tömegükben kell megőrizni.

b)A védett épületek tetőformája megtartandó. A tető héjazata az eredetihez hasonló színű és mintázatú, korszerű építőanyaggal felváltható.

c)Törekedni kell a homlokzati nyílásrend és a nyílások osztásának megtartására. Ezek változtatása csak megfelelő tervezői alátámasztással engedélyezhető.

d)A meglévő homlokzati tagozatok megtartandók vagy korábbi hiteles dokumentumok alapján eredeti formájukban visszaállítandók.

e)A homlokzat burkolata az eredeti állapotra, vagy annak hatását keltve, korszerű anyagok használatával cserélhetők.

f)A homlokzat színezését az eredeti állapotnak megfelelően kell meghatározni.

g)A védett épületeket úgy lehet bővíteni, hogy az épület jellege, homlokzati kialakítása, utcaképi szerepe ne változzon, illetve a legkisebb kárt szenvedje. A bővítésnek a védett épület formájával, szerkezetével, anyagaival összhangban kell lennie.

h)A védett épületekben belső átalakítási, korszerűsítési, felújítási munkák végezhetők az eredeti szerkezet és a belső értékek tiszteletben tartásával.

i)Védett épület csak a védettség törlése után bontható le. A bontás előtt az épület tulajdonosának kötelessége az épület felmérési és fotódokumentációjának az elkészítése.


(3)Védett utcaképre vonatkozó előírások:


Védett utcakép estén a meglévő épületek átépítése, felújítása a szomszédos két-két épület paramétereinek (formavilág, anyaghasználat) figyelembe vételével lehetséges. A környezethez illeszthetőséget az építési engedélyezési tervdokumentációban fotókkal és homlokzati rajzzal igazolni kell.


(4)Védett terület szabályozása


Védett területen meg kell őrizni a terület jellegzetes szerkezetét, telekrendszerét, utcavonal vezetését (kisebb szabályozásokat megengedve), kerítéseit és kapuformáit, természeti értékeit az alábbiak szerint:


A védett területet (KL3 *) a településrendezési terv jelöli, mely területen építési, átépítési, felújítási tevékenység a következők szerint történhet:


a)Azoknál az épületeknél, ahol a műszaki állapot megengedi, törekedni kell a korhű vagy ahhoz közeli helyreállításra. Abban az esetben, ha erre már nincs lehetőség, az új épület tömegével, megjelenésével igazodni kell a jellegzetes utcaszerkezet fenntartásához, a védett utcakép biztosításához.

b)A tetőidomok valamint a tetőhéjalás kövessék a meglévő, kialakult állapotot, az újabb anyagok használata alkalmazkodjon a meglévőekhez.

c)Új kémény-, tetőszellőző kialakításakor, a szerkezet felújításakor annak külső megjelenése (méret, fedkő stb.) az eredetivel azonos lehet.

d)Az utcai kerítések lehetőleg az eredetivel azonos méretűek, színűek és anyagúak legyenek.

e)A homlokzati nyílászárók indokolt cseréjekor törekedni kell arra, hogy a kicserélt ablakokhoz hasonló osztású ablakok kerüljenek beépítésre. Egyesített szárnyú ablakokra ún. „rátett” lécezést kell elhelyezni, amely hasonló megjelenést biztosít.


(5)Védett képzőművészeti alkotások, emlékművek és emléktáblák az eredeti állapotoknak megfelelő formában, anyaghasználattal, a felállítási helyükön tartandók fenn.


(6)A védett növényzetek vágása engedélyköteles és pótlásuk azonos zöldfelületi értékű, fajtaazonos növényekkel kötelező, melyet egyedi határozatban kell előírni. Végrehajtását az I. fokú építési hatóságnak kell ellenőrizni.


A védett épületek fenntartása és annak támogatása


9. §


(1)Mezőtúr Város Képviselő-testülete a védett épületek és épületrészek megfelelő színvonalú fenntartásához és megjelenéséhez a tulajdonosokat anyagi támogatásban részesítheti. Ennek mértékét évenként a költségvetés készítésekor kell meghatározni.


(2)A védett épületeket a tulajdonos köteles jó állapotban tartani. A fenntartáshoz, karbantartáshoz, felújításhoz a tulajdonos az önkormányzattól támogatást kérhet, igényelhet.  A támogatás odaítéléséről a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság dönt, a városi főépítész véleménye alapján.


(3)A védelem alá vont területeket, épületeket, építményeket évente legalább egy alkalommal ellenőrizni kell és szükség esetén intézkedéseket kell tenni a hiányosságok megszüntetésére. Az ellenőrzést az I. fokú építésügyi hatóság végzi a városi főépítész bevonásával. Az elvégzett feladatokról, az ellenőrzés tapasztalatairól a képviselő-testületet a támogatások odaítélésekor tájékoztatni kell. [4]„Az ellenőrzésről és az annak során tett megállapításokról jegyzőkönyvet kell felvenni, amelynek egy példányát az ügyfél részére a helyszínen át kell adni vagy az ellenőrzést követő 5 napon belül meg kell küldeni.”


Szabálysértés


10. §[5]




Záró rendelkezés


11. §


Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.




Mlinárcsek János sk.                                                                         Dr. Németh Pál sk.

   alpolgármester                                                                                            jegyző

[1]

A rendelet szövegét a 9/2005 (IV.15.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2005. november 1-től

[2]

A rendelet szövegét a 9/2005 (IV.15.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2005. november 1-től

[3]

A rendelet szövegét a 9/2005 (IV.15.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2005. november 1-től

[4]

A rendelet szövegét a 9/2005 (IV.15.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2005. november 1-től

[5]

Hatályon kívül helyezte a 37/2012 (VI.14.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatálytalan: 2012. június 15-től