Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2008(V.11.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat által végzett helyi közút építéséhez, útépítési közművesítésekhez kapcsolódó közművesítési hozzájárulásról

Hatályos: 2008. 05. 11

Mezőtúr Város Képviselő-testülete – a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 28. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – az önkormányzat által végzett út- és közműépítésekhez kapcsolódó útépítési és közművesítési hozzájárulásról az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


1.§


(1)A rendelet hatálya kiterjed a város közigazgatási területén a településrendezési tervvel vagy az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997.(XII.20.) Korm. rendelet előírásaival összhangban történő önkormányzati beruházásban készülő helyi közút építésére és közműépítésekre.


(2)Ha a magánszemély, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság (a továbbiakban: tulajdonos) a tulajdonát képező ingatlant kiszolgáló, önkormányzat által létesített helyi közút és közműhálózat fejlesztéséhez pénzbeli befizetéssel nem járul hozzá, az ingatlan egységnek megfelelő összeg megfizetésére kell kötelezni.


(3)A képviselő-testület az önkormányzat által végzett út és közművesítésekhez kapcsolódó helyi közút és közművesítési hozzájárulás fizetésére kötelezés hatáskörét a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságra ruházza át.


Fogalom-meghatározások


2.§


(1)E rendelet alkalmazása során


helyi közút:

a szilárd (beton vagy aszfalt) burkolatú közút


közmű:

a)   az ivóvíz- és szennyvízcsatorna-hálózat: a helyi közcélú vízi közmű törzshálózatának az önkormányzat, szolgáltató tulajdonában vagy üzemeltetésében lévő része.

b) zárt és nyílt, burkolt csapadék csatorna – hálózat: közterületen a csapadékvíz elvezetésére szolgáló, nyílt burkolt vagy zárt szelvényű csatorna, mely egységes rendszerben (öblözetben) kialakítva működik, mely az önkormányzat tulajdonában és üzemeltetésében van.


(2)Közműhálózat fejlesztése: a közművesítetlen közterületen új helyi közút és közmű építése, vagy meglévő közmű esetén a nagyobb teljesítményre való alkalmassá tétel érdekében annak átépítése, valamint a közterületi közműhálózat és az ingatlan közötti –csatlakozó vezeték megépítése.

Csapadék csatorna fejlesztése: A beruházó önkormányzat által lehatárolt öblözetben az egész terület biztonságos csapadékvíz elvezetését biztosító rendszer kialakítása, (új csatorna építése, a meglévő rendszerre történő rácsatlakozása) a meglévő csatorna kapacitásának növelése, függetlenül attól, hogy a célterületen van-e meglévő csapadék csatorna.


(3)Helyi közút és közművesítési hozzájárulás: az a befizetési kötelezettségként megállapított pénzösszeg, amelynek nagyságát a beruházó önkormányzat a beruházási összeg alapján, a közmű által kiszolgálandó ingatlanokra az érdekeltségi egység és érdekeltségi egységre eső összeg alapján megállapított.


(4)Ingatlan:

a)Egy: nem osztható, önálló helyrajzi számmal rendelkező, beépíthető ingatlan.

b)Kettő vagy több: a Helyi Építési Szabályzat szerint osztható ingatlan esetében az építésügyi hatóság által megállapított önállóvá alakítható ingatlan.

c)társasház esetén az alapító okiratban szereplő külön tulajdonban lévő lakás vagy ingatlan.


(5)A helyi közúttal és közművel ellátható (kiszolgálható) ingatlan: az az önálló helyrajzi számmal rendelkező, illetve a városrendezési terv vagy az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997.(XII.20.) Korm. sz. rendelet előírásai alapján önálló helyrajzi számmal ellátható földterület, melyre a hatályos műszaki szabványok és irányelvek szerint a gerincvezetékről a bekötés kivitelezhető, illetve amelyhez a közúti csatlakozás kiépíthető, melyről a csapadékvíz a közterületen meglévő, kiépített csatornába elvezethető.


(6)a) Két utcát érintő sarki ingatlanok esetében nem kell helyi közút építési hozzájárulást fizetni azon ingatlan tulajdonosának(ainak), akik korábban az adott helyi közút  kiépítésében már érdekeltek voltak és igazoltan hozzájárulást fizettek.

b) Csapadékvíz csatorna fejlesztése esetén nem kell közművesítési hozzájárulást fizetni azoknak az ingatlan tulajdonosoknak, akik a beruházó önkormányzat által lehatárolt öblözetben már korábban igazoltan fizettek a csapadékvíz csatorna kiépítéséért.


(7)Önkormányzati beruházás: minden olyan helyi közút és közművesítési beruházás, amelyben az önkormányzat – a költségviselés mértékétől függetlenül – részt vesz.



A helyi közút építésével és közműépítéssel kapcsolatos rendelkezések


3.§


(1)Az önkormányzat által végzett helyi közút és közműfejlesztési beruházásról – a komplexitás elvének figyelembe vételével – a képviselő-testület dönt.


(2)Az ingatlan tulajdonosát, tulajdonközösség esetén a társtulajdonosokat a helyi közút és közművesítési beruházás egy ingatlanra jutó költségéről tájékoztatni kell.


(3)Az önkormányzat által kezdeményezett helyi közút és közműfejlesztési beruházást a polgármesteri hivatal bonyolítja le. A beruházás során a helyi közúttal, közművekkel ellátható ingatlanok tulajdonosait a polgármesteri hivatal műszaki osztálya útján tájékoztatni szükséges.


(4)A 2. § (1) bekezdésében meghatározott helyi közút és közművek kizárólag az út és a közmű tulajdonosa, kezelője bevonásával létesíthetőek.


Az útépítési és közművesítési hozzájárulással kapcsolatos rendelkezések


4.§


(1)A helyi közút építési és közművesítési költség felosztása az úttal, közművel ellátott (kiszolgált) ingatlanok esetében ingatlanonként történik.


(2)A 2. §. (1) bekezdésben meghatározott út és közművek építése esetén az egy ingatlanra jutó díjat 2008. évre az alábbiak szerint kell megfizetni:


Helyi közút és közművesítés megnevezése

Természetes személy által fizetendő helyi közút és közművesítési hozzájárulás

Ft (bruttó)

Gazdálkodó szerv. által fizetendő útépítési és közművesítési hozzájárulás

Ft (bruttó)

Helyi közútépítés

130.000

160.000

Útalap aszfaltozás

55.000

85.000

Ivóvíz-hálózat, bekötővezeték

42.000

Szolgáltatónak

Szennyvízcsatorna-hálózat építés

ONCSA-Alsórész és az ahhoz kapcsolódó

külterületen nyomott bekötés esetén

0

A bekötést a fogyasztónak saját költségén a szolgáltató előírásai szerint kell

kivitelezni. A hozzájárulást a szolgáltató a közműegyeztetés után adja ki.


Szolgáltatónak

Szennyvízcsatorna-hálózat építés

ONCSA-Alsórész és az ahhoz kapcsolódó külterületen, gravitációs bekötés esetében.


210.000



Szolgáltatónak

Szennyvízcsatorna-hálózat építés a többi

városrészen nyomott bekötés esetében

0

A bekötést a fogyasztónak saját költségén a szolgáltató előírásai szerint kell kivitelezni. A hozzájárulást a szolgáltató a közműegyeztetés után adja ki.


Szolgáltatónak

Szennyvízcsatorna-hálózat építés a többi városrészen gravitációs bekötés esetében

115.000

Szolgáltatónak

Zárt, nyílt burkolt csapadék csatorna-hálózat

30.000

40.000


A soron következő években a 2. §. (1) bekezdésben meghatározott útépítés és közművek építése esetén az egy ingatlanra jutó díjat Mezőtúr Város Önkormányzatának mindenkori éves költségvetése állapítja meg.


(3)Meglévő közüzemi ivóvíz- és szennyvízcsatorna-hálózatra történő rákötés esetén a 4. §. (2-3) bekezdés szerint megállapított közművesítési hozzájárulás 70%-át kell megfizetni és a kivitelezés költségeit az ingatlan tulajdonosa köteles vállalni.


(4)a) Az Ör.4.§ (2) bekezdésében a meglévő ivóvízvezeték-hálózatra történő bekötővezeték építése esetén a természetes személyek által fizetendő közművesítési hozzájárulás összegének megfizetése alól kérelemre, a b) pontban foglalt esetekben az ingatlantulajdonos részére szociális rászorultság alapján mentesség adható.


b) A meglévő közüzemi ivóvízhálózatra történő rákötés esetén az érintett ingatlantulajdonos kérelemre akkor mentesülhet a közművesítési hozzájárulás megfizetése alól, ha az ingatlan tulajdonosai együttes jövedelmének 1 főre jutó összege nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimumot, egyedül élők esetében a mindenkori öregségi nyugdíjminimum másfélszeresét.


c) A képviselő-testület a mentesség megadásának hatáskörét a polgármesterre ruházza át.


5.§


(1)A fizetési kötelezettség az ingatlan tulajdonosát, tulajdonközösség esetén a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában terheli.


(2)Az útépítési és közművesítési hozzájárulás egy ingatlanra eső összegét az út és a közmű üzembe helyezését követő 60 napon belül kell kivetni. Az ivóvíz bekötővezeték és csapadék csatorna építésére kivetett hozzájárulást 1 éven belül, a helyi közút és szennyvízcsatorna bekötővezeték építésére kivetett hozzájárulást 3 éven belül, havi egyenlő részletben kell az önkormányzat részére megfizetni.


(3)A részletfizetés határideje kérelemre egy évvel meghosszabbítható, ha a fizetésre kötelezett családjában az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimumot meghaladja, de a mindenkori minimálbért nem éri el.


(4)Részletfizetési kedvezmény egy adott közműre csak egy alkalommal adható.


(5)Az (1-2) bekezdésben foglalt fizetési kötelezettség határidejének lejárta után a teljesítésig az ingatlanra az önkormányzat javára, az útépítési közművesítési hozzájárulás erejéig jelzálogjogot kell bejegyezni.


Záró rendelkezések


6.§


(1)  Ezen önkormányzati rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.


(2)Az útépítési és közművesítési hozzájárulást önkormányzati hatósági ügyként kell kezelni és az eljárásra a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvényt kell alkalmazni.


(3)A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az önkormányzat által végzett közművesítésekhez kapcsolódó közművesítési hozzájárulásról szóló 40/2005.(XII.9.), és az azt módosító 2/2006.(II.17.), 19/2006.(IX.15.), 29/2006.(XII.22.) rendeletek hatályukat vesztik.




        Dr. Draskovits Dénes sk.                                                           Dr. Szűcs Attila sk.

            polgármester                                                                                  jegyző