Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2011(XII.9.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól

Hatályos: 2011. 12. 09- 2019. 03. 29

Mezőtúr Város Képviselő-testülete – az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a kulturális javak védelméről, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: törvény) 77. §-a, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.§ (1) bekezdése alapján – az alábbi rendeletet alkotja a helyi közművelődésről.

Alapelvek


1. §


a, A törvényben meghatározott jogok érvényesítése során az egyenlő bánásmód követelményeit meg kell tartani, így tilos bármilyen hátrányos megkülönböztetés; e jogok minden személyt megilletnek nem, kor, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül.

b, Az önkormányzat által fenntartott muzeális intézmény, könyvtár és közművelődési intézmény nem lehet elkötelezett egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem.

c, Mindenkinek joga, hogy

  • megismerhesse a kulturális örökség javait, ezek jelentőségét a történelem alakulásában, a nemzeti, nemzetiségi és etnikai kisebbségi önismeret formálásában, valamint az ezek védelmével kapcsolatos ismereteket a muzeális intézmények tevékenysége, a könyvtári szolgáltatások, az oktatás, a közművelődés, az ismeretterjesztés, a sajtó és a tömegtájékoztatás útján,

  • igénybe vegye a nyilvános könyvtári ellátás rendszerét, a muzeális és közművelődési intézmények szolgáltatásait,

  • műveltségét, készségeit életének minden szakaszában gyarapítsa, közművelődési jogai érvényesítése céljából közösséget hozzon lére, s külön jogszabályban meghatározottak szerint szervezetet alapítson, működtessen,

  • a törvény szerint művelődési céljai megvalósításához közművelődési közösségi színteret (a továbbiakban közösségi színtér), szervező, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon.


A rendelet hatálya


2. §


(1) E rendelet hatálya kiterjed:

a, Az önkormányzat közművelődési feladatait, tevékenységet ellátó önkormányzati intézményeire, valamint mindazokra, akik e feladat ellátásában részt vesznek, közreműködnek.

b, A közművelődési megállapodás alanyaira, az öntevékeny művelődő közösségekre, azok fenntartóira, működtetőire, a közművelődési célú civil szervezetekre.

c, Az önkormányzat által támogatott intézményekre, vállalkozásokra, társulásokra, egyéb szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire, valamint mindazokra, akik a jelen rendeletben szabályozott feladatokat ellátják.


A rendelet célja


3. §


A rendelet célja, hogy Mezőtúr Város Önkormányzata a helyi társadalom, a közművelődés adott állapota, igényei, és lehetőségei ismeretében meghatározza a város közművelődési feladatait, törekvéseit, azonnali intézkedéseit, megalapozza közép-és hosszútávra a fejlődés lehetőségeit.


Az Önkormányzat közművelődési feladatainak meghatározása


4. §


(1) Ezen önkormányzati rendelet határozza meg, hogy a törvény 76. §-ában rögzített feladatok közül az önkormányzat milyen konkrét feladatokat lát el, szabályozza a feladatellátás ezen formáit, módját és mértékét.


(2) Mezőtúr Város Önkormányzata a törvény 76. §-ának tevékenységi formáiból az alábbi közművelődési feladatokat látja el.

a, Biztosítja az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamokat, életminőséget, életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségeket, az ehhez szükséges személyi, tárgyi feltételeket.

b,Ellátja a város környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, fazekas és egyéb kézműves hagyományainak, történelmi, kulturális örökségének feltárásával, a művelődési szokások gondozásával, gazdagításával kapcsolatos feladatokat.

  • Helyismereti-, természet- és környezetvédő mozgalmakat támogat a lokálpatriotizmus erősítése érdekében.

Közreműködik a helyi szellemi, művészeti értékek, dokumentumok gyűjtésében, közreadásában a Mezőtúri Helytörténeti Füzetek sorozat, s egyedi kiadványok megjelentetésével.

A város helytörténetét bemutató, a kulturális hagyományokat felelevenítő, a helyi művelődési és művészeti értékekre irányuló, valamint a testvérvárosok bemutatását szolgáló kiállításokat szervez és rendez.

c,Az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi, az etnikai, kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése érdekében

  • biztosítja az ünnepek kultúrájának gondozását, nemzeti ünnepeink és a jeles napokhoz kötődő ünnepek méltó megünneplését,

  • a város lakói számára előadásokat, hangversenyeket, különböző témakörű kiállításokat biztosít,

  • támogatja a Mezőtúr kulturális közéletéhez kapcsolódó alkotó és előadóművészek tevékenységét, valamint közhasznú civil szervezeteket, rendezvényeiket,

  • a különböző korosztályok részére kultúrált szabadidős, szórakozási, művelődési alkalmakat teremt,

  • a kulturális turizmus fejlesztését a város szellemi, épített és környezeti értékeinek közreadásával, őrzésével, megóvásával segíti,

  • az idegenforgalom élénkítése érdekében kistérségi, regionális, országos és nemzetközi rendezvényeket szervez.

d, Az ismeretszerző és terjesztő, az amatőr alkotó, művelődő közösségek, egyének tevékenységét támogatja:

  • Amatőr művészeti csoportokat működtet, illetve támogat, segíti a körök, tanfolyamok, alkotó műhelyek, alkotó táborok szervezését.

  • A népművészeti, népi iparművészeti hagyományok ápolása érdekében az alkotók szakmai munkáját segíti.

  • Alkotásaikból kiállításokat, bemutatókat szervez, elősegíti országos és külföldi bemutatkozásukat, nemzeti és nemzetközi versenyeken történő részvételüket.

  • Ismeretszerző előadásokat, tanfolyamokat szervez az életmód, egészség megőrzése és egyéb témakörökben.

  • Az utánpótlás biztosítása érdekében a gyermekek és fiatalok részére tanfolyamokat, szakköröket, táborokat szervez.

e, A közművelődés eszközrendszerével támogatja a helyi társadalom kapcsolatrendszerét, közösségi életét, érdekérvényesítését:

  • A különböző életkorú, érdeklődésű, közművelődési tevékenységet végző önszerveződő közösségek működését (igény szerint) segíti, művelődési szándékaikat támogatja, számukra fórumokat, ismeretterjesztő előadásokat szervez.

  • A település különböző érték-és érdekrendszerű civil közösségeit igény szerint segíti, művelődési szándékait támogatja.

  • Oktatási, kulturális, környezetvédelmi, szociális és egyéb helyi alapítványok, közhasznú szervezetek helyi együttműködéséhez, tevékenységeinek céljára a közművelődési intézmény közösségi helyeit ingyen biztosítja.

  • Közreműködik a gyermek és ifjúsági korosztály művelődésének szervezésében, közösségeik életre hívásában és működtetésében, a tehetséggondozás elősegítésében.

  • Lehetőséget biztosít a közművelődési intézmény, közösségi szintér igénybevételéhez, a közösségi akciókhoz téri, tárgyi feltételeket biztosít, módszereket javasol, információt ad a pályázati lehetőségekről.

  • Az érdekérvényesítést tárgyi eszközökkel, szakmai információkkal támogatja.

f, Segíti a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítését és fenntartását.

  • Kapcsolatot teremt a testvértelepülések kulturális intézményeivel, egyesületeivel, megismerteti kultúrájukat a város lakosságával, bemutatja Mezőtúr kulturális értékeit Magyarországon és külföldön.

  • Művelődési alkalmakat teremt a lakosság különböző korú, érdeklődésű, tevékenységű, összetételű (pl.: művelődési közösségek) csoportjai részére.

g, Biztosítja a feltételeket a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez:

  • közművelődési intézményében biztosítja a művelődéshez, alkotó tevékenységhez szükséges közösségi színteret, humán erőforrást (szakalkalmazottak) az esztétikus környezetet és infrastruktúrát,

  • biztosítja a lakosság számára a könyvtári szolgáltatásokat,

  • a közgyűjtemények bemutatására kiállító helyeket tart fenn (Városi Galéria, Badár ház),

  • fesztiválokat, zenei esteket, bálokat, koncerteket, vetélkedőket szervez, pályázatokat ír ki,

  • biztosítja az e szolgáltatást nyújtó intézmények anyagi, a civil szervezetek, vállalkozók szakmai támogatását és esetenként céljellegű támogatását.

h, Egyéb művelődést segítő lehetőségként a rendeletben meghatározott feladatok megvalósulása érdekében:

  • biztosítja a lakosság részére a közhasznú információkat, szolgáltatásokat, együttműködik a helyi újság, rádió, helyi televíziók vezetőivel, kiadja a Mezőtúr és Vidéke c. helyi újságot.


(3) A Mezőtúri Közművelődési és Sport Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője évente beszámol a képviselő-testületnek a rendeletben meghatározott feladatok végrehajtásáról és benyújtja az intézmény éves rendezvénytervéről szóló tájékoztatóját.


A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei


5. §


(1) A törvény 74-75. §-a alapján – az e rendeletben megfogalmazott közművelődési feladatok ellátása érdekében – a képviselő-testület, mint fenntartó biztosítja a Mezőtúri Közművelődési és Sport Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft., a Túri Fazekas Múzeum (elkötelezettségünk arányában), a Városi Galéria, a Városi Színházterem, a Badár ház és a Hajó úti könyvraktár részére a működéshez szükséges feltételeket.

A feladatok végrehajtásában részt vállalnak az önkormányzati fenntartású nevelési oktatási, sport intézmények és a civil szervezetek is.


(2) A közművelődési feladatok eredményesebb ellátása érdekében a képviselő-testület a törvény 79. §-a alapján közművelődési megállapodást köthet az e törvény követelményeinek megfelelő jogi személlyel, magánszeméllyel.


Az önkormányzat közművelődési feladatainak finanszírozási formái


6. §


(1) Mezőtúr Város Önkormányzata az e rendeletben megfogalmazott közművelődési feladatainak ellátásához éves költségvetési rendeletében biztosítja a szükséges pénzeszközt.

Ennek forrása a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az állami forrásokból pályázati úton elnyerhető támogatás, az önkormányzat saját bevétele, valamint a Mezőtúri Közművelődési és Sport Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. saját bevétele.

Mezőtúr Város Önkormányzata a közművelődési feladatainak ellátására éves költségvetésében legalább a feladatellátásra biztosított állami normatíva arányos részét biztosítja.


(2) Az e rendeletben felsorolt közművelődési feladatok ellátásában részt vállalókat az önkormányzat pénzügyi támogatásban részesítheti, a rendelkezésére álló pénzügyi források függvényében. Erről a költségvetési rendeletben kell dönteni.


(3) Az önkormányzat éves költségvetésében pályázati alapot különít el a könyvtári és közművelődési érdekeltségnövelő központi támogatás (15/1998.(III.31.) MKM rendelet) pályázatának benyújtásához.


A helyi közművelődési szakemberigénye


7.§


A képviselő-testület biztosítja az önkormányzati rendeletben meghatározott költségvetésből finanszírozott közművelődési feladatok ellátásához szükséges - jogszabályokban meghatározott képzettségű vezetők és szakmunkatársak - kellő számú szakember (tv. 93-94.§) foglalkoztatását, támogatja továbbképzésüket.


Az együttműködésről


8. §


Az önkormányzati rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítása érdekében a képviselő-testület együttműködik:

a, az azonos érdekű, tevékenységű, támogató partnerekkel, a városban működő tudományos, művészeti, közművelődési tevékenységet is folytató közhasznú nonprofit és profitorientált szervezetekkel, művelődési közösségekkel,

b, a kulturális ágazat megyei és országos irányítóival,

c, a kulturális élet szakmai tanácsadó és érdekvédelmi szervezeteivel,

d, a városban működő nevelési-oktatási és sport intézményekkel,

e, a helyi megyei, országos könyvtárakkal, muzeális intézményekkel, az egyházakkal,

f, a testvértelepülésekkel:

  • Weidával,

  • Törökbecsével

  • Árkos, Kálnok-Sepsiköröspatak Önkormányzataival,

  • Canellivel,

  • Makow-Podhalanskivel,

g, a Mezőtúr központú Berettyó-Körös Kistérség településeivel Túrkeve várossal, Kétpó, Mezőhék, Mesterszállás községekkel,

h, a városban működő civil szervezetekkel.


Záró rendelkezés


9. §


Ezen rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.


10. §


E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszíti az 5/2004.(II.6.), valamint a 21/2009.(XI.13.) önkormányzati rendelet.



Batta Attila Viktor sk.                                                                                                                        dr. Szűcs Attila sk.

alpolgármester                                                                                                                                           jegyző