Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2012. (IV. 6.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és jelöléséről

Hatályos: 2023. 04. 28- 2023. 04. 27

Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2012. (IV. 6.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és jelöléséről1

2023.04.28.

Mezőtúr Város Képviselő-testülete – Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott hatáskörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 8.pont, az 51. § (5) bekezdése, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, az egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. tv. 39. § (2) bekezdése, valamint a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról a 303/2007.(XI.14.) Kormányrendelet 2. § (3) bekezdése alapján - a közterületek elnevezéséről és jelöléséről szóló 25/2012. (IV.06.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

A közterületnév

1. § (1) A közterületnév földrajzi név, mely a közterületek megjelölésére, földrajzi azonosítására és tájékozódásra szolgál.

(2) A közterületnév Mezőtúr város területén az út, utca, tér, köz, stb. jellegű közterület (a továbbiakban: utca) neve.

(3) A közterületnév (a továbbiakban: utcanév)

a) előtagból, (személynév, fogalom, tárgy) és

b) a megfelelő jelentésű utótagból áll (út, utca, tér, park, köz, liget, sétány).

(4) E rendelet alkalmazása során:

a) út: a várost más településekkel összekötő vagy nagyobb forgalmú útvonal;

b) utca: a kisebb közlekedési útvonal.

Az utcaelnevezés általános szabályai

2. § (1) Minden utcát el kell nevezni. A lakótelep épületei közötti utakat, továbbá a mezőgazdasági célú dűlő utakat nem szükséges elnevezni.

(2) Új utca nevét a közterületként való bejegyzését követően 2 hónapon belül meg kell állapítani.

(3) Ha egy utca a városrendezés, beépítés következtében két vagy több részre tagozódik, egységes utcaként megszűnik, az elkülönült utcarésznek – az elkülönüléstől számított 2 hónapon belül – más nevet kell adni.

(4) Az elnevezett utca természetes folytatásaként nyúló új útszakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett utca nevét veszi fel (meghosszabbítás).

(5) Meglévő utca nevét az új elnevezéseknél felhasználni nem szabad.

(6) Az utcanév megállapításakor figyelemmel kell lenni a történelmi hagyományokra, a földrajzi környezetre és a nyelvhelyességi követelményekre. Az utca elnevezésekor célszerű előnyben részesíteni az irányjelölő és a helyhez kötődő neveket az emlékállító utcanevekkel szemben.

(7) Utcanév megállapítását kezdeményezheti:

a) a művelődési, oktatási és sport bizottság,

b) az érintett utca választópolgárainak 20%-a.

Utcaelnevezés személyről

3. § (1)2

(2) Az utcanév előtagjának meg kell egyeznie a személy által használt családi és utónévvel.

(3) Utcaelnevezéssel emléket állítani olyan személynek lehet

a) akinek Mezőtúr város életében, történetében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult a város fejlődéséhez,

b) akinek közismert tevékenysége a társadalmi haladást, a nemzet szellemi, anyagi, gyarapodását szolgálta és személye közmegbecsülésnek örvend,

c) akinek élete, munkássága az emberiség egyetemes értékeit gyarapította, vagy jelentős szerepet játszott hazánk életében.

(4) A személyről elnevezett utcában arra alkalmas helyen és módon a névadó személy tevékenységét emléktábla, emlékkő, dombormű stb. elhelyezésével ismertetni lehet.

Utcanevek megváltoztatása

4. § (1) Az elnevezéstől számított 10 éven belül csak kivételesen indokolt esetben szabad utcanevet változtatni.

(2) Utcanév, vagy házszámváltozás esetén az állampolgárokat lakcím bejelentési kötelezettség nem terheli. A lakcímváltoztatást a polgármesteri hivatal 2 hónapon belül köteles az állampolgár lakcímigazolványában átvezetni.

(3) Az állampolgár köteles a közszolgáltatók, ingatlan-nyilvántartó szervek és közüzemek részére az utca nevének megváltozását bejelenteni.

Városrésznév

5. § (1) A városrésznév lehet

a) belterületi település résznév (a központi és egyéb belterület, annak lakónegyedét, vagy üdülőt, gyógyhelyet jelölő név)

b) külterületi település résznév (a város külterületének lakott részét jelölő név).

(2) A városrészek elnevezésére az utca elnevezési szabályokat kell megfelelően alkalmazni az alábbi eltéréssel: ha a belterületi utca egyik oldalához külterületi településrész csatlakozik, a külterületi oldal is a belterületi utcarészhez számozható.

(3) A helytörténeti, várostörténeti értékű városrészneveket védetté lehet nyilvánítani. A védett városrészneveket megváltoztatni tilos.

Utcanévjegyzék

6. § (1) A város utcáinak nevéről utcanévjegyzéket kell vezetni.

(2) Az utcanévjegyzék közhitelű nyilvántartás, amely tartalmazza

a) a városrészneveket (melyeket a városról készülő térképeken fel kell tüntetni);

b) az utcanév elő- és utótagját;

c) az elnevezés időpontját;

d) az elnevezést megállapító szerv nevét és határozatának számát;

e) a korábbi utcanévre vonatkozó adatokat.

(3) Az utcanévjegyzék nyilvános, abba bárki betekinthet.

Utcanevek megszüntetése

7. § (1) Az utca városrendezés, beépítés, vagy más módon történő megszűnésével az utca neve külön államigazgatási döntés nélkül megszűnik.

(2) A megszűnt utca nevét a nyilvántartásból törölni kell.

Hatásköri és eljárási szabályok

8. § (1) A képviselőtestület hatáskörébe tartozik az utcák elnevezése és nevük megváltoztatása.

(2) A polgármesteri hivatal utcák elnevezésével kapcsolatos feladatai:

a) a döntés előkészítése,

b) a döntésről a lakosság tájékoztatása,

c) a döntés teljes körű végrehajtásának megszervezése és ellenőrzése,

d) a döntés átvezetése az önkormányzat által vezetett nyilvántartásokon.

(3) A megállapított utcanév kihirdetése napján hatályos, de az elnevező szerv ettől eltérően is rendelkezhet.

(4) Az utcanévre vonatkozó javaslatokat a polgármesteri kabinet részére kell írásban benyújtani, amely a javaslatok alapján gondoskodik az előterjesztés előkészítéséről. Az utca elnevezési javaslatokat a művelődési, oktatási és sport bizottság – az illetékes választókerület települési képviselőjének előzetes egyetértésével – terjeszti elő.

(5) Az utcanév táblák elkészíttetéséről, kihelyezéséről, karbantartásáról és pótlásáról, valamint az utcanévjegyzék vezetéséről és a házszám megállapításáról a műszaki iroda köteles gondoskodni.

(6) A hatósági iroda intézkedik a döntés hivatali nyilvántartásokban történő átvezetése érdekében.

Utca névtáblák

9. § (1) Az utca nevét a tájékozódást segítő névtáblákon fel kell tüntetni. Az elhelyezés határidejéről az elnevező szerv határozatban rendelkezik.

(2) Az utcanév táblákat a képviselőtestület által meghatározott minta szerint kell elkészíteni.

(3) Az utcanév táblán fel kell tüntetni az utcanév elő- és utótagját.

(4) Az utcanév táblán feltüntetett neveknek meg kell egyezniük az utcanévjegyzékben szereplő írásmóddal.

(5) Utcanév táblát az utca kezdetén, végén, valamint minden betorkolló utcánál, mindkét oldalon fel kell szerelni.

(6) Az utcanév táblát házfalon, kerítésen vagy ezek hiányában külön tartószerkezeten – jól látható helyen – kell elhelyezni.

(7) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, vagy használója az utcanév tábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles. Amennyiben az utcanév tábla elhelyezésével az ingatlanon kár keletkezik, azt a kihelyezésért felelős szerv köteles megtéríteni.

(8) Az utcanév táblák kihelyezéséről a közszolgálati szerveket, közüzemeket és a kihelyezéssel érintett ingatlan tulajdonosát, kezelőjét vagy használóját a polgármesteri hivatal köteles értesíteni.

(9) Megváltozott utcanevek tábláit a tájékozódás zavartalansága érdekében az elnevezéstől számított 1 évig eredeti helyükön kell hagyni és fekete színű, átlós áthúzással kell ellátni.

(10) Tilos utcanév táblát, házszámtáblát, emléktáblát

a) megrongálni, beszennyezni,

b) eltakarni, vagy bármely módon tájékoztató jellegét megszüntetni,

c) jogtalanul kihelyezni, eltávolítani.

Házszámtáblák

10. § (1) Az ingatlanokat (az épületeket és a beépítetlen telkeket) a közterületről jól látható táblán feltüntetett számmal kell ellátni. Ugyanazon utcában több ingatlan azonos számmal nem jelölhető.

(2) A házszám a belterületi ingatlanoknak (épületeknek és beépítetlen telkeknek), a vele érintkező közterület(ek)re, utcára megállapított sorszáma.

(3) A sorszámokat, azok változásait a polgármesteri hivatal műszaki irodája építési hatósági eljárás során és a településrendezési terv alapján állapítja meg.

(4) A sorszámozást az alábbiak szerint kell megállapítani:

a) A főútvonalak épületeinek, telkeinek számozása, a számozási irány megállapítása szempontjából Mezőtúr középpontjának a Kossuth teret kell tekinteni, s a számozás a középponttól kifelé növekszik.

b) A mellékútvonalak épületeinek, telkeinek számozása a főútvonalnál kezdődik. E rendelkezés alkalmazása szempontjából a városban lévő főútvonalakat a város általános rendezési terve tartalmazza.

c) Kétoldalas utcánál a számozás növekedésének irányába nézve jobb oldalon a páratlan, bal oldalon a páros számokat kell alkalmazni; egyoldalas utcánál a számozás folyamatosan emelkedik (l,2,3 stb.).

d) A terek épületeinek, telkeinek számozása folyamatosan emelkedő számsorrendben, az óramutató járásával ellentétes irányban történik.

e) Kialakult számozás után megosztott ingatlanok eredeti (alátörés nélküli) sorszáma megszűnik, s az újonnan kialakított telkek számának megfelelően, a számsor növe-kedésének irányában a, b, c, d, stb. alátörést kap (pl: 19/a, 19/b, 19/c stb.).

f) Kialakult számozás után egyesített ingatlanok az eredeti sorszámukat megtartják (pl: 13-17).

g) Az új építésű lakóépületek házszámát, ha még nem volt meghatározva, a használatbavételi eljárás során kell megállapítani.

(5) A házszám táblát – hacsak fizikai akadálya nincs – a házzal szemben állva, a kaputól jobbra, a házfalra (kerítésre kell elhelyezni). A házszám tábla az ingatlan sorszámán kívül tartalmazhatja az utca nevét is, a szám fölött kiírva.

(6) Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles az ingatlant (épületet, beépítetlen telket) a (4-5) bekezdés alapján megállapított házszám táblával ellátni és annak folyamatos karbantartásáról gondoskodni.

(7) Házszámváltozás esetén e rendeletnek a megváltozott utcanevek tábláira vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

(8) Az eljárásra egyebekben a 2004. évi CXL. törvény szabályai az irányadók.

Egyéb rendelkezések

11. § (1) Szabálysértést követ el és 50.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki utcanév táblát, emléktáblát, házszámtáblát

a) gondatlanul megrongál,

b) eltakar vagy bármely más módon a tájékoztató jellegét megszünteti,

c) jogtalanul kihelyez, eltávolít,

d) az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) a házszámtáblát nem teszi ki.

(2) Az (l) bekezdés b) és c) pontjában meghatározott szabálysértés elkövetőjével szemben a közterület felügyelő, a polgármesteri hivatal erre felhatalmazott ügyintézője 3.000 -20.000 Ft-ig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

Hatálybalépés

12. § E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti a 10/2005. (IV. 15.), valamint a 31/2005. (X. 14.) számú önkormányzati rendelet.

1

Hatályon kívül helyezve a 8/2023, (IV. 28.) önkormányzati rendelettel.

2

A 3.§ (1) -ét a 21/2013.(XI. 13.) önkormányzati rendelet 1.§ helyezte hatályon kívül.