Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2012. (V. 11.) önkormányzati rendelete

a gépjármű várakozóhelyek építéséről és megváltásáról, valamint a járművek parkolási rendjének szabályozásáról

Hatályos: 2012. 05. 11- 2020. 01. 30

Mezőtúr Város Képviselő-testülete – a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése, valamint a 253/1997. (XII.20.) sz. Korm. rendelet 42. § (10) bekezdése alapján - a város területén a gépjármű várakozóhelyek építésének és megváltásának, valamint a járművek parkolási rendjének szabályozására a következő rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


1. §


A rendelet célja, hogy az építési engedélyezési eljárások során lehetővé tegye a gépjármű várakozóhely közterületi megépítését, vagy megváltását és ezzel elősegítse a parkolási igények kielégítését ott, ahol az épületek megközelítéséhez és a használatához szükséges, és a 253/1997. (XII.20.) sz. Korm. rendelet (továbbiakban OTÉK) 42. §-ában előírt számú gépjármű várakozóhely saját telken belül nem biztosítható. A rendelet elősegíti olyan építmények megvalósítását, amelyek a helyi szabályozás nélkül nem lennének engedélyezhetők.


A rendelet hatálya


2. §


A rendelet hatálya kiterjed:


(1) Mezőtúr város közigazgatási területére, ahol a jogszabályban előírt számú gépjármű várakozóhely kialakítása telken belül műszaki okból nem biztosítható.


(2) Minden építtetőre - aki a fenti területen – a szükséges gépjármű várakozóhelyek számának növekedésével járó épület építésére, meglévő épület átalakítására, bővítésére, valamint rendeltetésének módosítására kér építési, illetve fenntartási engedélyt, továbbá azokra az építtetőkre, akik az új építés során már meglévő várakozóhelyet szüntetnek meg.


(3) A rendelet hatálya alá tartozó építési engedélyezési eljárás során az illetékes útkezelő e rendelet alapján előírja a megvalósítandó gépjármű parkoló(k) számát. A használatbavételi engedély csak abban az esetben adható ki, ha az építtető a gépjárműparkolókat a rendeletben foglaltak szerint megépíti, vagy a gépjármű parkolók megváltási díjának megfizetését igazolja. Parkolókat megváltani kizárólag abban az esetben lehet, ha szükséges parkolószám sem ingatlanon belül, sem az ingatlanon kívül nem alakítható ki és a parkolás megvalósíthatatlanságát a Műszaki Iroda Építésügyi Hatóság, a kistérségi főépítész, valamint az illetékes útkezelő közös jegyzőkönyvben rögzíti.


(4) A megváltás összege az épületekhez kötelezően előírt, de a telken belül nem biztosítható gépjármű várakozóhelyek számának és az egy gépjármű várakozóhely kialakításához a rendelet 2. sz. mellékletében meghatározott megváltási alapdíj szorzataként képzett összeg.


(5) A megállapított gépjármű várakozóhely megváltási alapdíjak összegét a Képviselő-testület évente felülvizsgálhatja és módosíthatja.


A megváltás módja


3. §


(1) Az Önkormányzat nevében a polgármester a gépjármű várakozóhelyek megváltásáról az építtetővel szerződést köt. A szerződést minden esetben az útkezelő készíti elő és nyilvántartásáról is gondoskodik.


(2) Az építtető egy összegben fizeti be a parkolószám megépítéséhez szükséges összeget, az önkormányzat „gépjárműparkoló építési alap” számlaszámára.

Meghiúsult építkezés esetén a megváltásról kötött szerződés hatályát veszíti. Az építtető a befizetett összeget, illetve az építési szerződés neki fel nem róható okból való ellehetetlenülés esetén annak a mindenkori jegybanki alapkamat időarányos részével növelt összegét a kezelési költség (befizetett eljárási díjak, tervezési díj) levonásával visszaigényelheti, és azt az önkormányzat 15 napon belül köteles visszafizetni.


(3) A várakozóhely megváltási összeget a gépjármű várakozóhely megváltási szerződés megkötésekor kell az építtetőnek befizetnie az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára, amelyen belül azt „gépjárműparkoló építési alap” címen elkülönítetten kell kezelni.


(4) A használatbavételi engedély kérelemhez csatolni kell a közterületen megépült gépjármű parkoló(k) forgalomba helyezésére vonatkozó – a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége által kiadott – engedélyt, vagy a gépjármű parkoló(k) megváltásáról szóló szerződés egy példányát, és a befizetett összegről szóló csekk, illetve pénztári befizetési bizonylat másolatát.


(5) Amennyiben az építés engedély köteles beruházás, illetve meglévő építmény rendeltetésének módosítása várakozóhelyek megszüntetését eredményezi, úgy az építtetőnek ezek helyett – e rendelet szerinti várakozóhely-szükségleten túlmenően – az építési telken a megszüntetettekkel azonos számú várakozóhelyet kell létesítenie, vagy azokat meg kell váltania, illetve az 5. §-ban foglalt feltételek szerint közterületen kell megépítenie.


(6) Amennyiben az építésügyi hatóság az építési engedély iránti kérelem elbírálásakor, illetőleg a fennmaradási engedélyezési eljárás során megállapítja, hogy az engedélyeztetni kívánt építményhez e rendelet által meghatározott számú gépjármű várakozóhely a telken belül nem vagy csak részben valósítható meg, a hatóság a tervezett építkezést akkor is engedélyezheti, ha:


- az építtető a tervezett építkezéstől legfeljebb 500 méter távolságon belül a szükséges várakozóhely mennyiséget saját tulajdonú telkén biztosítja, és közcélra megnyitja,

- a hiányzó számú várakozóhelyet az önkormányzattal megkötött szerződés alapján a jelen rendelet 2. § (4) bekezdésében foglalt összeg megfizetésével megváltja és az Önkormányzat a várakozóhely két éven belül történő megvalósítását – a beruházástól legfeljebb 500 m távolságon belül – az építtetőtől átvállalja.


A megváltási összegek felhasználása


4. §


(1) Az építtetők által befizetett megváltási összeget az önkormányzat a költségvetésében elkülönítetten, a „gépjármű parkoló építési alapban” kezeli és azt kizárólag gépjármű várakozóhelyek megépítésére fordíthatja. Az összegek felhasználásáról az éves költségvetési beszámolóban tájékoztatni kell a képviselő-testületet.


(2) Amennyiben a parkolási igényű létesítmény rendeltetése a későbbiek során, oly módon változik, hogy annak az OTÉK, illetve ezen rendelet 1. sz. melléklete szerinti várakozóhely-szükséglete csökken, a befizetett megváltási összeg nem igényelhető vissza.



Közterületen létesítendő parkolóhelyek építési feltételei


5. §


(1) Az építtető a szükséges gépjármű várakozóhelyeket saját telke előtti közterületen is megépítheti a (2) bekezdésben leírt feltételek fennállása esetén abban az esetben, ha a saját telken belüli elhelyezéshez szükséges terület műszaki okokból nem biztosítható és az építtető nem élt a megváltási lehetőséggel.


(2) A szükséges gépjármű várakozóhelyeket az építtető akkor építheti meg saját költségén a telke előtti közterületen, ha a településrendezési terv alapján az érintett területet közlekedési célú közterületként kezeli és beszerzi a várakozóhelyek építéséhez szükséges hatósági engedélyeket.


(3) Az építtető a gépjármű várakozóhelyek létesítése előtt köteles beszerezni állami út mellett a Magyar Közút Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Igazgatóság, önkormányzati út mellett a Polgármesteri Hivatal Mezőtúr Műszaki Iroda útkezelői nyilatkozatát.


(4) A gépjármű várakozóhelyek csak a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége jogerős építési engedélyével valósíthatóak meg. A városközpont Kossuth tér – Kossuth út - Damjanich út - Bajcsy-Zsilinszky út - Rákóczi út – Garibaldi – Pétery Károly utcai ingatlanok által határolt területeken a várakozóhelyek burkolata kizárólag kiselemes építőkő, beton térkő (díszburkolat) lehet. A város közigazgatási területén a rendelet 1. sz. mellékletében rögzített számú szilárd burkolatú gépjármű várakozóhelyet kell kialakítani. A városközponton kívül eső ingatlanoknál közterületen megépítendő várakozóhelyek burkolata kizárólag aszfalt, beton vagy betontérkő felhasználásával építhető meg.


(5) Az építtető költségén létesített gépjármű várakozóhelyek a közforgalom elől nem zárhatók el.



Járművek tárolása


6. §


(1) Közterületen üzemképtelen járművek nem tárolhatók! Az üzembentartó, vagy a tulajdonos az üzemképtelenné vált járművet saját költségén köteles haladéktalanul elszállítani. E rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelennek minősül, az a jármű, amely:


            a) a közúti forgalomban csak hatósági engedéllyel és jelzéssel vehet részt, de a hatósági jelzése hiányzik,              vagy az engedélye lejárt,

            b) rendelkezik hatósági jelzéssel, de láthatóan mozgás- és üzemképtelen.


(2) A jelen rendelet megszegésével tárolt üzemképtelen járművet a rendőrhatóság, vagy az út kezelője elszállíttathatja. A kényszerszállítás és a tárolás költségei az üzembentartót, vagy a tulajdonost terheli. Az elszállításról minden esetben jegyzőkönyv és fényképfelvétel készül.


Értelmező rendelkezések


7. §


E rendelet alkalmazása szempontjából:


a) Szükséges gépjármű várakozóhelyek száma: az építmények rendeltetésszerű használatához szükséges, de legalább e rendelet 1. sz. mellékletében előírt mennyiségű és fajtájú gépjármű várakozóhelyek mennyisége.


b) Gépjármű várakozóhely megváltási alapdíj: e rendeletben egy gépjármű elhelyezésének kiváltásához szükséges, a képviselő-testület által meghatározott pénzösszeg.


c) Gépjármű várakozóhely megváltási díj: a várakozóhely megváltási alapdíj és a szükséges várakozóhely számának szorzataként képzett pénzösszeg.


d) Gépjármű várakozóhely építési alap: a befizetett várakozóhely megváltási díjakból kizárólag várakozóhelyek kiépítésére fordítható, az önkormányzat költségvetésében elkülönítetten kezelt pénzösszeg.


Záró rendelkezések


8. §


(1) Ez az önkormányzati rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a 41/2005.(XII.9.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.


(2) Rendelkezéseit a rendelet hatályba lépéskor folyamatban lévő, de még el nem bírált építési ügyekben is alkalmazni kell.





Herczeg Zsolt sk.                                                                                                                          dr. Szűcs Attila sk.

polgármester                                                                                                                                          jegyző