Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2013.(X.31.) önkormányzati rendelete

a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2013. 10. 31- 2021. 02. 07

Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2013.(X.31.) önkormányzati rendelete

a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó egyes sajátos, valamint az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról

2013.10.31.

Mezőtúr Város Képviselő-testülete – az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdése alapján – a következő önkormányzati rendeletet alkotja:

1. § A háztartási tüzelőberendezések és azok tartozékainak rendeltetésszerű használatáról, azok jogszabályban előírt időszakosan esedékes ellenőrzési, illetve szükséges karbantartási munkáinak elvégeztetéséről a berendezés tulajdonosa vagy jogszerű használója köteles gondoskodni, a légszennyező anyagok káros mértékű kibocsátásának csökkentése valamint a biztonságos működés, működtetés érdekében.

2. § (1) Hulladékok - így különösen háztartási, kommunális, ipari eredetű, veszélyes és egyéb hulladékok, műanyag, gumi, vegyszer, festék - nyílt téri, illetőleg háztartási tüzelőberendezésben történő égetése külterületen és belterületen is tilos.

(2) A háztartásban kis mennyiségben keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási tüzelőberendezésben történő égetése külön engedély nélkül végezhető.

3. § (1) Belterületen az avar és a kerti hulladék nyílt téri égetése, csak minden évben október 1. napjától, a következő év április 30. napjáig terjedő időszakban 10.00 és 18.00 óra közötti napszakban megengedett.

(2) Külterületen avart, kerti hulladékot (fagally, nyesedék) égetni csak megfelelően kialakított helyen, a vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, a tűzvédelmi előírások betartása mellett szabad.

(3) Az (1)-(2) bekezdésekben szabályozott égetés nem végezhető az érintett területre érvényes elrendelt tűzgyújtási tilalom időtartama alatt.

4. § (1) Az avart és a kerti hulladékot az ingatlan tulajdonosa, vagy a jogszerű használója égetheti ellenőrzött körülmények között. Az égetést jól kialakított tűzrakó helyen és telekhatáron belül szabad végezni oly módon, hogy az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hőhatása semmiben kárt ne okozzon. Az égetés helyszínének kiválasztásánál megfelelő védőtávolságot kell tartani, amely biztosítja, hogy a környezetére tűz és robbanásveszélyt ne jelentsen.

(2) A szabadban a tüzet és az üzemeltetett tüzelőberendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, veszély esetén a tüzet azonnal el kell oltani.

(3) A kerti hulladék égetését csak nagykorú személy végezhet, a lakó környezet kismértékű zavarása mellett, a vonatkozó tűzvédelmi jogszabályok betartásával.

(4) Az égetés használatának helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(5) Az égetés befejeztével a parázslást földtakarással, vízzel, egyéb arra alkalmas módon meg kell szüntetni. A tűz eloltását és elalvásának ellenőrzését annak kell végeznie, aki az égetést folytatta.

5. § Avart és kerti hulladékot közterületen égetni tilos.

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének a település környezetvédelméről szóló 21/2005.(VII.8.) önkormányzati rendeletének 9. § és 10. §-a.