Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2014. (V. 30.) önkormányzati rendelete

a településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2014. 05. 31- 2023. 04. 27

Mezőtúr Város Képviselő-testülete - Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1). bekezdés 1. pontja alapján, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 6.§ (1) szerinti hatáskörben, továbbá „a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről” szóló 314/2012.(XI.8.) Kormányrendelet előírásainak helyi végrehajtása érdekében - a következőket rendeli el:


1.§

Az egyeztetésben résztvevők (a továbbiakban: partnerek) köre


  1. Mezőtúron állandó lakhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező lakosok, valamint aki az adott településfejlesztéssel érintett.
  2. Valamennyi településfejlesztéssel, településrendezéssel összefüggésbe hozható mezőtúri székhelyű építészeti, mérnöki szakmai érdek-képviseleti szervezet és mezőtúri székhellyel, telephellyel rendelkező vagy az adott településfejlesztéssel érintett gazdálkodó szervezet.
  3. Valamennyi Mezőtúron bejegyzett vagy az adott településfejlesztéssel érintett civil szervezet.
  4. Valamennyi Mezőtúron működő elismert egyház.



2. §

A tájékoztatás módja, eszköze


(1) Az egyeztetésben résztvevők tájékoztatása a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal - 5400 Mezőtúr, Kossuth tér 1. - épületében megtalálható hirdetőtábláján elhelyezett, valamint Mezőtúr város honlapján - www.mezotur.hu - és a helyi médiákban - megjelenő hirdetményen keresztül történik.

(2) Az önkormányzat a partnerek tájékoztatásának elősegítésére a város honlapján külön tárhelyet biztosít a partnerségi egyeztetés során keletkező dokumentációk egységes megjelentethetősége érdekében.


3.§

A partnerek jelentkezése, regisztrálása


(1) A partnerek az önkormányzatnak a településfejlesztési típusú tervek, valamint a településrendezési tervek készítésének, módosításának szándékáról tervezés előtt a 2. pontban ismertetett hirdetmény útján értesülnek. A partnerek a város honlapján létrehozott regisztrációs ablakon keresztül - vagy postai úton - nyilatkozhatnak, hogy részt kívánnak venni az egyeztetési eljárásban. A nyilatkozatban meg kell jelölni a véleményezési eljárás tárgyát, a partner nevét, képviselőjét, postai címét és e-mail címét.

(2) A településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia és a településrendezési eszközök egyeztetésének és elfogadásának során csak a regisztrált partnerek tekinthetők érintett résztvevőnek.

4.§

 A tájékoztatás megindítása és a véleményezés lehetőségei


(1) A településfejlesztési/településrendezési dokumentumtól és az egyeztetési eljárás módjától függően a Korm. rendeletben meghatározott egyeztetési szakaszokban a polgármester az értelmezéshez szükséges részletezettségű és szükség esetén alátámasztó munkarészeket tartalmazó tájékoztatást tölt fel a város honlapján biztosított tárhelyre, melynek megjelenéséről felhívást tesz közzé a honlap főoldalán és a 2, pont szerinti módokon.

(2) A településfejlesztési/településrendezési dokumentumtól és az egyeztetési eljárás módjától függően az alábbi táblázatban meghatározott egyeztetési szakaszokban a polgármester az értelmezéshez szükséges részletezettségű és szükség esetén alátámasztó munkarészeket tartalmazó tájékoztatást tölt fel a városi honlapra, melynek megjelenéséről felhívást tesz közzé annak főoldalán.

Dokumentum             Az eljárás fajtája            Előzetes tájékoztatás                    Elfogadás előtti

                                                                                                                               tájékoztatás                  

Településfejlesztési

koncepció                             -                                    van                                              van

Integrált település

fejlesztési stratégia                -                                    nincs                                                      van

 Teljes eljárás                           van                                                  van

Településrendezési

eszközök (pl. helyi          Egyszerűsített                       nincs                                               van

építési szabályzat)              eljárás

Tárgyalásos                             nincs                                                van

                                       eljárás


5.§

Településfejlesztési koncepció véleményezéséhez szükséges partnerségi egyeztetés szabályai


(1)A regisztrált partnerek tájékoztatása a készítendő koncepcióról, a koncepció tervezetéről az önkormányzat honlapján vagy postai úton történik. A készítendő koncepcióval és a koncepció tervezettel kapcsolatban az önkormányzat honlapján megjelent tájékoztatásban megjelölt időpontig a résztvevő partnerek észrevételt, javaslatot, véleményt nyilváníthatnak, melyeket benyújthatják papíralapon vagy az önkormányzat honlapján megadott e-mail címre.

(2)A beérkezett észrevételeket, javaslatokat, véleményeket az önkormányzat főépítésze (továbbiakban: főépítész) összesíti és a koncepció ügyiratához csatolja. A beérkező javaslatokat, véleményeket a főépítész megküldi a koncepció elkészítésével megbízott tervezőnek, aki azokat szakmailag megvizsgálja.

(3)A tervező az elfogadásra nem javasolt véleményeket, szakmai indokolásával együtt, megküldi a főépítésznek.

(4)Az el nem fogadott véleményeket és azok indokolását a polgármester a koncepciót tartalmazó előterjesztésben az azt elfogadó képviselő-testületi ülésen ismerteti. Az el nem fogadott véleményeket, valamint azok indokolását a főépítész összesíti és a koncepció ügyiratához csatolja.

(5)Az elfogadott koncepció önkormányzat honlapján történő közzétételéről a főépítész gondoskodik.


6.§

Integrált településfejlesztési stratégia véleményezéséhez szükséges partnerségi egyeztetés szabályai


(1)A regisztrált partnerek tájékoztatása a stratégia tervezetéről az önkormányzat honlapján vagy postai úton történik.

(2)A stratégia tervezettel kapcsolatban az önkormányzat honlapján megjelent tájékoztatásban megjelölt időpontig a résztvevő partnerek észrevételt, javaslatot, véleményt nyilváníthatnak, melyeket benyújthatják papíralapon vagy az önkormányzat honlapján megadott e-mail címre.

(3)A beérkezett észrevételeket, javaslatokat, véleményeket a főépítész összesíti és a stratégia ügyiratához csatolja.

(4)A beérkező javaslatokat, véleményeket a főépítész megküldi a stratégia elkészítésével megbízott tervezőnek, aki azokat szakmailag megvizsgálja. A tervező az elfogadásra nem javasolt véleményeket, szakmai indokolásával együtt, megküldi a főépítésznek.

(5)A véleményeket és a vélemények alapján átdolgozott stratégiát a polgármester az azt elfogadó képviselő-testülettel ismerteti.

(6)A véleményeket főépítész összesíti és a stratégia ügyiratához csatolja. Az elfogadott stratégia önkormányzat honlapján történő közzétételéről a főépítész gondoskodik.


7. §

Településrendezési eszközök véleményezéséhez szükséges partnerségi egyeztetés szabályai


(1)A regisztrált partnerek az önkormányzat honlapján vagy postai úton keresztül kapnak előzetes tájékoztatást a készítendő településrendezési eszközről vagy meglévő településrendezési eszköz módosításáról.

(2)Az előzetes tájékoztatásban megjelölt időpontig a partnerek észrevételt, javaslatot, véleményt nyilváníthatnak, melyeket papíralapon vagy az önkormányzat honlapján megadott e-mail címre nyújthatják be.

(3)A településrendezési eszköz elkészült tervezetének ismertetése az önkormányzat honlapján történik.

(4)Az elkészült tervezettel kapcsolatban az önkormányzat hivatalos honlapján megjelent időpontig a partnerek észrevételt, javaslatot, véleményt nyilváníthatnak, melyeket papíralapon vagy az önkormányzat honlapján megadott e-mail címre nyújthatják be.

(5)A beérkezett észrevételeket, javaslatokat, véleményeket a főépítész összesíti és a településrendezési eszköz ügyiratához csatolja.

(6)A beérkező javaslatokat, véleményeket a főépítész megküldi a településrendezési eszköz készítésével megbízott tervezőnek, aki azokat szakmailag megvizsgálja. A tervező az elfogadásra nem javasolt véleményeket, szakmai indoklásával együtt, megküldi a főépítésznek.

(7)A véleményeket a polgármester a településrendezési eszközt elfogadó képviselő-testületi ülésen ismerteti. A vélemények elfogadásáról vagy el nem fogadásáról a képviselő-testület dönt.

(8)Az el nem fogadott véleményeket, valamint azok indoklását a főépítész összesíti és a településrendezési eszköz ügyiratához csatolja.

(9)Az el nem fogadott véleményeket, valamint azok indokolását, továbbá az elfogadott településrendezési eszközt a polgármester az önkormányzat honlapján közzéteszi.


8. §

Az elfogadott koncepció, stratégia és településrendezési eszközök nyilvánosságát biztosító intézkedések


Az elfogadott településrendezési eszköz önkormányzat honlapján történő közzétételéről a polgármester a honlap főszerkesztőjén keresztül gondoskodik.


9. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.





                Herczeg Zsolt                                                                          dr. Szűcs Attila

                 polgármester                                                                                 jegyző