Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (III. 28.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról szóló 22/2005.(VII.8.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 03. 29- 2014. 03. 29

Mezőtúr Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (III. 28.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról szóló 22/2005.(VII.8.) önkormányzati rendelet módosításáról

2014.03.29.

Mezőtúr Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben kapott felhatalmazásával élve a közterület használatáról szóló 22/2005.(VII.8.) önkormányzati rendelet módosításáról az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A közterület használatáról szóló 22/2005.(VII.8.) rendelet 6. § (4) helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) A közterület használati hozzájárulás elbírálásának hatáskörét – e rendelet keretei között – a tulajdonos önkormányzat a polgármesterre ruházza át. A közterület használati hozzájárulás iránti kérelem elbírálására hatósági eljárásban kerül sor. Az eljárást Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal közterület-felügyelője folytatja le.

2. § (1) A közterület használatáról szóló 22/2005.(VII.8.) rendelet 7. § (1) bekezdés f) pontjának a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

[A közterület használati hozzájárulásnak tartalmaznia kell különösen:]

f) közterület használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét, kiszámításának és megfizetésének módját, és a megfizetés tényét,”.
(2) A közterület használatáról szóló 22/2005.(VII.8.) rendelet 7. § (2) bekezdésének a helyébe az alábbi rendelkezés lép:
(2) A közterület használati hozzájárulást meg kell küldeni:
a) a kérelmezőnek,
b) az eljárásban érintett hatóságoknak, szakhatóságoknak,
c) a közterület használati díj beszedésével megbízott szervnek (Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi Iroda).”
(3) A közterület használatáról szóló 22/2005.(VII.8.) rendelet 7. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezésre kerül.

3. § A közterület használatáról szóló 22/2005.(VII.8.) rendelet új 7/A. §-sal egészül ki.

7/A. §
(1) A közterület használó által fizetendő közterületi hozzájárulás akkor adható meg, amennyiben az 50.000 forint összeget meg nem haladó összegű közterület használati díjat a közterület használója megfizette és azt igazolja. Amennyiben nem kap közterület-használati engedélyt úgy a befizetett összeg visszajár. Annak visszafizetéséről az elutasító határozat birtokában a pénzügyi iroda gondoskodik.
(2) Nem kaphat újabb közterület használati engedélyt az, illetve a meglévő engedélyt vissza kell vonni attól, aki a közterület használati díjat a közterület használati engedélyben meghatározottak szerint elmulasztja megfizetni. Amennyiben a közterület használati díj hátralék kiegyenlítésre kerül az újabb engedély kiadható.”

4. § A közterület használatáról szóló 22/2005.(VII.8.) rendelet 12. § helyébe az alábbi rendelkezés lép:

A közterület használati díjat:
_ a közterület használati hozzájárulásról szóló határozat kiadását megelőzően a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal pénztárába, vagy csekken, postai úton kell befizetni, illetőleg átutalással kell teljesíteni,
_ határozatlan időre szóló közterület használat esetén az éves közterület használati díjat évenként március 31-éig egy összegben csekken, postai úton kell megfizetni. A határozatlan idejű közterület használati díj megfizetésére részletfizetési kérelem nyújtható be a polgármesterhez. A részletfizetés legfeljebb négy részletre engedélyezhető. ”

5. § A közterület használatáról szóló 22/2005.(VII.8.) rendelet 13. §-a új (2) bekezdéssel egészül ki.

(2) A közterület használati díj megfizetése alól mentesítés adható a civil szervezeteknek, pártoknak az általuk tartott rendezvények, más egyéb események idejére.”

6. § A közterület használatáról szóló 22/2005.(VII.8.) rendelet 15. § (3) bekezdésének helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(3) Aki közterületet hozzájárulás nélkül, vagy a hozzájárulásban foglaltaktól eltérően használ, azzal szemben - a ténylegesen használt időtartamra és területre - a rendes közterület használati díj
a) kétszeresét kell megállapítani, amennyiben első alkalommal fordul elő,
b) háromszorosát kell megállapítani, amennyiben második alkalommal fordul elő,
c) ötszörösét kell megállapítani, amennyiben harmadik, vagy annál többszöri alkalommal fordul elő a közterület-használati hozzájárulástól eltérő, vagy hozzájárulás nélküli használat időtartamára.”

7. § A közterület használatáról szóló 22/2005.(VII.8.) rendelet 16. § helyébe az alábbi rendelkezés lép:

A jelen rendeletben foglalt előírások megtartását a közterület-felügyelők, a jogszabályok szerint ellenőrzésre jogosult más szervek, illetve a Mezőtúri Közös Önkormányzati Hivatal ügyintézői a helyszínen vagy más alkalmas módon ellenőrizhetik. A közterületi használati engedélyben foglaltaktól eltérő, vagy közterület használati engedély nélküli használat esetén közigazgatási hatósági eljárást kell lefolytatni.”

8. § (1) E rendelet 2014. május 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet a kihirdetését követő napon hatályát veszti.